kapat
25.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Çankaya'ya tırpan


Partilerarası Uzlaşma Komisyonu anlaştı. 51 maddelik Anayasa değişikliğiyle Köşk'ün yetkileri kısıtlanıyor
Anayasa Mahkemesi Başkanlığında döneminde Cumhurbaşkanı'nın aşırı yetkilerle donatıldığını ve yetkilerinin kısıtlanmasını isteyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in istediği oldu. TBMM Partilerarası Uzlaşma Alt Komisyonu'nun hazırladığı 51 maddelik Anayasa değişiklik paketinde Cumhurbaşkanının yetkileri büyük ölçüde kısıtlandı. Komisyon üyeleri Cumhurbaşkanı'nın kararname ve yasaları onaylama süreleri ile bunlara getirilecek olan müeyyidelerle ilgili kısımların tartışılması talebinde bulunurken, 15 günlük bekletme süresinin kısaltılması düşüncesinin öne çıktığı öğrenildi.

SEZER'E 9 KISITLAMA
Her fırsatta yetkilerinin fazlalığından şikayet eden Sezer'in 9 yetkisinde kısıtlama yapılması öngörüldü. 51 maddelik değişiklik teklifinin TBMM Tarafından kabul edilmesi halinde Sezer'in yetkilerinin önemli bir bölümünü kaybedecek. Alt komisyonun benimsediği tasarı, önce Meclis komisyonlarına daha sonra da Genel Kurul'a sunulacak. Anayasa Hukuku profesörleri ise Cumhurbaşkanı'nın seçime gitme ve referandum yetkisinin kaldırılmasını sakıncalı olduğu görüşünde birleşti. Prof. Orhan Aldıkaçtı ve Prof. Ülkü Azrak, hükümet krizinin uzaması halinde seçime gidilememesinin ülkeyi büyük sıkıntılara sokacağını belirtirken, yetkilerinin kısıtlanması konusunda uzlaştılar. Bu yetkilerin mevcut Anayasadaki durumu ve değiştirilmek istenen şekli şöyle:

ATAMA YETKİSİ KALKIYOR
CumhurbaŞkanI'nIn yüksek yargı organlarına üye atama yetkisi kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı halen, Anayasa Mahkemesi üyeleri ile Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını ve vekilini, Askeri Yargıtay üyelerini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu,YÖK üyeleri, Üniversite rektörlerini seçiyor.

YARGI YOLU AÇILACAK
Anayasanın 105'inci maddesi gereği Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa mahkemesi dahil yargı mercilerine başvurulamıyor. Değişiklik ile hukuk devleti ilkesi göz önünde bulundurularak bugüne kadar yargı yoluna kapalı olan Cumhurbaşkanı'nın emir ve kararlarına yargı yolunu açılıyor.

BEŞ + BEŞ
Anayasa değişiklik paketi çerçevesinde Cumhurbaşkanı'nın yetkileri kısıtlanırken iki kez seçilme olanağı getirildi. Ancak Sezer'in görev süresi 5 yıla düşürülüyor. İkinci kez 5 yıllığına seçilme imkanı da getiriliyor. Bugünkü durumda ise Cumhurbaşkanı bir kez ve 7 yıllığına seçiliyor.

SEÇİME GÖTÜREMEYECEK
CumhurbaşkanI'nIn mevcut Anayasa gereği hükümetin gensoru ile düşürülmesi durumunda 45 gün içinde yeni hükümet kurulamaması ya da seçimden sonra 45 gün içinde hükümet kurulamaması veya güvenoyu alamaması durumda TBMM'yi seçime götürme yetkisi bulunuyor. Değişiklik ile bu yetki kaldırılıyor.

REFERANDUM YETKİSİ
Anayasa değişiklikleriyle ilgili olarak referanduma gitme yetkisi de kaldırılıyor. Meclis'te 3'te 2 çoğunlukla Anayasa değişikliği yapılırsa Cumhurbaşkanı referanduma gidemeyecek. Mevcut Anayasa'da bu yetki bulunuyor.

İÇTÜZÜĞE MECLİS ONAYI
TBMM içtüzüğünde yapılan değişiklikler de aynı kanunlanrda olduğu gibi Cumhurbaşkanının onayından geçiyor. Değişiklik ile içtüzük değişiklikleri Cumhurbaşkanının onayına sunulmayıp TBMM kararı ile yürürlüğe girecek.

YÜCE DİVANLA GÖREVE SON
Mecut Anayasada Cumhurbaşkanlığının sorumsuzluk hali bulunuyor. Cumhurbaşkanı ancak vatana ihanet ile suçlanabiliyor ve TBMM kararı ile Yüce Divan'a sevk ediliyor. Mevcut Anayasa'da Yüce Divan'a sevk edilen Cumhurbaşkanı'nın görevinin sona erdiğine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. TBMM Partilerarası Alt Komisyonu'nun üzerinde uzlaşmaya vardığı değişiklik ile bu hüküm de getiriliyor.

Fatik ATİK

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır