kapat
25.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Boru hatlarına gözaltı


Mavi Akım soruşturmasında tüm boru hatları incelemeye alındı. Maliye'de bir bilirkişi heyeti incelemeyi başlatırken, Yargıtay Başsavcısı da Enerji Bakanlığı Müsteşarı için soruşturma izni istedi
DGM Cumhuriyet Savcısı Cengiz Köksal tarafından yürütülen "mavi akım" soruşturması kapsamında, DGM'nin sadece "mavi akım" boru hattını değil, bütün boru hatlarını mercek altına aldığı ve evrakları incelemek üzere Maliye Bakanlığı'ndan bilirkişi heyeti oluşturduğu kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, Savcı Köksal, önceki gün bilgi ve evrak almak için gittiği Botaş Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra, öğleden sonra da Bulgaristan'dan gelen ikinci petrol boru hattı ile ilgili olarak jandarma nezaretinde, müfettişi ile gittiği Turus Gaz şirketinden bilgi ve doküman aldı. Botaş'tan dün sabah da bazı belgelerin alındığı belirtildi. Soruşturmanın bu aşamasında gerekli belge ve dokümanlara ulaşıldığı, gerekli görülürse yeni evrakların da ilgili kuruluşlardan istenebileceği kaydedildi.

Ankara DGM'nin sadece "mavi akım" boru hattını değil, bütün boru hatlarını mercek altına aldığı, Bulgaristan ile İran boru hatlarını da incelediği bildirildi. Toplanan bilgi ve evrakları incelemek üzere Maliye Bakanlığı'ndan bir bilirkişi heyetinin oluşturulduğu ve heyetin bütün toplanan evrakları inceleyerek soruşturmayı yürüten DGM Savcısı Köksal'a bir rapor sunacağı öğrenildi. Botaş ve Turus Gaz şirketinden istenen belgelerin, bilirkişi heyetinin önerileri kapsamında istenildiği belirtildi. Savcı Köksal'ın soruşturmanın bütün aşamalarında bizzat aramalarda bulanacağı belirtildi.

KANADOĞLU DEVREDE
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da, "Beyaz Enerji" soruşturması kapsamında, Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden hakkında soruşturma izni verilmesi için bakanlığa yazı yazdı.

Kanadoğlu, Yiğitgüden hakkında "yetkiyi kötüye kullanma ve devlet ihalelerinde rekabeti önleme" suçlarının soruşturulmasını istedi. Kanadoğlu, soruşturma izni verilmesi istemini içeren yazısı ile "Beyaz Enerji" davasına ilişkin iddianame ve hazırlık soruşturması evraklarını da dün Enerji Bakanlığı'na gönderdi. Eşi Bilge Kanadoğlu ile dün özel gezi için Prag'a giden Kanadoğlu, havaalanında gazetecilerin Yiğitgüden hakkında bakanlığa başvuruda bulunmasıyla ilgili sorusu üzerine, "Anadolu Ajansı yazmışsa doğrudur" demekle yetindi.

Bu arada, Ankara 1 No'lu DGM, bazı suçlardan görevsizlik kararı verdiği Beyaz Enerji Dosyası'nı, dün Nöbetçi 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Başsavcılık tarafından Nöbetçi Mahkeme'ye sevkedilen yaklaşık 20 klasörden oluşan dava dosyası, bugün tevzi edilecek. Davaya, Ankara Adliyesi'nde bulunan 9 ağır ceza mahkemesinden hangisinin bakacağı bugün bilgisayarla belirlenecek.

Bakan Çakan sonradan öğrendi
Jandarmanın önceki gün Botaş'a yaptığı baskınla ilgili olarak Enerji Bakanı, BOTAŞ Genel Müdürü ve soruşturmayı yürüten Savcı Cengiz Köksal'dan "Baskın değildi" açıklamaları yapıldı. Enerji Bakanı Zeki Çakan, ise jandarma operasyonunu BOTAŞ Genel Müdürü'nden öğrendiğini açıkladı.

Enerji Bakanı Zeki Çakan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, önceki gün saat 10.30 civarında DGM Savcısı Cengiz Köksal ve Çankaya Jandarma Komutanı'nın Botaş Genel Müdürü'nü ziyarete gittiklerini belirterek, olayı şöyle anlattı:

UZUN FOTOKOPİ
"Bu arada bazı evrakla ilgili olarak kendilerinden istekte bulundular. Sayın Genel Müdür, personeline talimat verdi. İstedikleri evrakın fotokopileri savcının talimatı üzerine verildi. Fotokopilerin çekme süresi uzun olduğu için, evrak gece alınma durumunda kaldı. Bu konuyla ilgili gerek duyulduğunda, her türlü evrakı ilgililere ve yetkililere de vermeye hazırız."

NAZİK DAVRANDI
BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım da, "Devlet devleti basmaz, bu ifade yanlıştır. Son derece nezaket ve terbiye, son derece dikkat edilerek, saygı kuralları içinde bilgi aldı. İstediği evrakı verdik" dedi. Yardım, operasyondan daha önce bilgisi olup olmadığı konusunda "Ziyaretten haberim var mıydı, yok muydu bir şey söylemek istemiyorum. 2 saat konuştuk. Hangi dokümanları istediklerini söylediler. Biz de verdik."

SAVCI: HER ŞEYİ ALDIK
Savcı Köksal da, dün gazetecilerin soruları üzerine, kurumlara baskın olmayacağını savundu, "İstediğimiz belli belgeler vardı. Gittik, onları aldık. Her şeyi aldık. Bizi izlemeye devam edin" dedi. Başbakan Bülent Ecevit ise, olayla ilgili detayları öğrenemediğini belirterek, "İlgileneceğim" demekle yetindi.

Ulaştırma Bakanı: Bedeli ödenir
Ulaştirma Bakanı Enis Öksüz, Mavi Akım soruşturmasıyla ilgili, "Olumsuzluk varsa, bedeli ödenecekse ödenir" dedi.

Öksüz, gazetecilerin soruları üzerine, Mavi Akım projesiyle ilgili soruşturmanın projenin geleceğini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: "Onu bilemem. Ama, tartışılmasından niye çekinelim? Tartışarak eksiğimiz varsa gideririz. Bir olumsuzluk varsa onun da bedeli ödenecekse ödenir. Benimle ilgili her türlü tartışmayı kamuoyuna aksettirmeye ben razıyım. Yeter ki iyiniyetli yapın. Ama, gereksiz yere insanları suçlamanın, suç isnat etmenin de herhalde en azından insan olma duygusu veya prensipleri ile bağdaşmayacağını herkes kabul eder. İnsaflı olalım, doğru yaklaşalım, ona varım. Haklı olalım, canımızı verelim."

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır