kapat
25.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Eyvah! Yine o kafa


İstanbul'un açıkhava müzesi Sultanahmet'te bir hafta önce polisin gerçekleştirdiği anlaşılmaz uygulama; yıllardır gelişmenin, çağdaşlaşmanın önüne set çeken "O kafa"yı hatırlattı.
Eminönü İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, her gün yüzlerce turistin konakladığı Akbıyık Caddesi'ndeki restoran, bar, kafeterya, pansiyon ve otellere gece yarısı baskın yaparak turistleri kapı dışarı etti, bu da yetmedi işyerlerini mühürledi... Neden olarak da işyerlerinin, 1920 yılında çıkarılan Polis Vazife ve Selahiyeti Kanunu'na göre "içkili yerler krokisi" dışında yer almasını gösterdi... Yaklaşık 7 yıldan bu yana dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlayan işyerlerinin itirazı, "turistik ayıbın" ortadan kaldırılmasını sağlayamadı... Eminönü Kaymakamlığı'nın kapısını aşındıran işyeri sahiplerine aynı yanıt verildi: "Eğer polis mühürlediyse yapılacak bir şey yok."

UTANÇ VERİCİ
Türkiye'nin krizden kurtuluş yolu olarak turizme bel bağladığı bir dönemde içki yasağına bir anlam veremeyen 20 işyeri sahibi çaresizlik içinde bu uygulamadan vazgeçilmesini, mühürlerin sökülmesini istiyor... Otel odalarından ülkelerindeki arkadaşlarıyla Internetle bağlantı kuran turistlere içki yasağını anlatamadıklarını söyleyen işyeri sahipleri, "İstanbul'da içki yasağı varmış diye Avustralya'ya mesaj gönderen oldu. İnanın büyük utanç duyduk, ne söyleyeceğimizi şaşırdık" diyor. İçki ruhsatı almak için defalarca başvuru yaptıklarını belirten işyeri sahipleri, "Ancak her defasında karşımıza aynı mevzuat çıktı. 1920 yılında çıkarılan bir yasa yüzünden yasağı aşamadık. Yılların ihmalinin cezası bizlere çıkarıldı" diye yakınıyor. Eminönü Belediyesi'nin de kendilerine dayatmada bulunduğunu, sorunlarına kayıtsız kaldığını belirten işyeri sahipleri şunları söylüyor:

KAYIP 20 MİLYAR
"Yasak nedeniyle esnafın günlük maddi kaybı yaklaşık 15-20 milyar lira civarında. Çağdışılığa tanık olan turistler haklı olarak bir daha asla İstanbul'a gelmeyeceğini söylüyor. 'Her yerde bu uygulama yok' şeklindeki hatırlatmalarımız işe yaramıyor. Ancak yemeğinin yanında bir kadeh bira veya şarap içmesine izin verilmeyen turiste bunu anlatmak çok zor. Turizmin gelişmesini, ülkeye döviz akmasını bekleyen ilgililer bu çağdışı uygulamayı görmek ve yok etmek zorundalar. Her gün binlerce turistin geldiği turistik bir bölgede böyle bir yasağın bulunmaması gerekiyor."

İlgili tüm kuruluşların kendilerine tavır takındığını vurgulayan restoran, bar, kafeterya ve pansiyon işletmecileri duruma Valiliğin müdahele etmesini, İstanbul milletvekillerinin de çağdışılığa seyirce kalmamasını istiyor. İşyeri sahipleri eğer gerekirse mahkemeye giderek haklarını arayacaklarını belirtiyor.

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır