kapat
25.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

O artık emekli


47 yıl Siemens'te görev yapan Arnold Hornfeld 70 yaşında emekli oldu. İsmine aldanmayın, o sadece Türk pasaportu taşıyan gerçek bir Türk vatandaşı...
Bugünlerde Siemens'te buruk bir atama var. Üniversiteden mezun olur olmaz işe başladığı Siemens'te, 47 yıl boyunca çalışan ve son olarak yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturan "T.C. vatandaşı" Arnold Hornfeld emekliye ayrıldı. Bundan böyle onun koltuğunda Genel Müdür Zafer İncecik oturacak. Her fırsatta, "Ben Türk'üm" diyen 70 yaşındaki Hornfeld ise uzun süre Siemens'e kazandırdıkları ve film gibi hayatıyla konuşulacak.

TÜRK PASAPORTLU
Soyu Almanya ve Avusturya'ya uzansa da o, kendisini Türk olarak kabul ediyor. Dedesi Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nda savaşırken şehit düşmüş. Ardından ailesi de İzmir'e yerleşmiş. 1931 İzmir doğumlu. Pasaportu T.C., anadili Türkçe. İTÜ Mühendislik Fakültesi'nden mezun olmuş. 1950'li yıllarda elektrik mühendisi çıkıp, üstüne de elektronik okumuş.

Siemens'le tanışması 1954 yılına dayanıyor. Almanca bilen mühendis arandığı için okuldan mezun olduğu hafta işe alınmış. Dört yıl sonra Siemens Simko'yu kurunca Ankara Büro Müdürlüğü Hornfeld'e verilmiş. Beş yıl sonra onun çabalarıyla Türk Siemens Mudanya Fabrikası kurulmuş. Çalışkan kişiliği ve yönetim başarısı basamakları hızla tırmanmasına neden olmuş. 1969'da oturduğu Simko Genel Müdürlüğü koltuğundan 1997'ye kadar kalkmamış. Düne kadar da şirketin yönetim kurulu başkanlığı koltuğundaydı.

Aslında 47 yıldır çalışmasına rağmen "emekli" olmaya çok da hevesli değildi. Ama kendi deyimiyle Siemens'te emeklilik çok sıkı takipteydi. Bir keresinde, "30 yıl müdürlük yaptım. İcraatten çekilince Türk kanunlarına göre emekli oldum. Gerçi herkes 45-50 yaşlarında emekli olurken ben 66 yaşındaydım, ama Siemens Almanya'da yaş sınırı 65'tir. Ama yönetim kurulu başkanları için sınır yok" demişti. Ama şimdi o gerçekten bir emekli.

35 yIl Arçelİk kullandIm
Hornfeld, Almanya Siemens'in ısrarlı taleplerine rağmen yıllarca yurtdışında çalışmayı reddetmiş. Nedenini kendisiyle yapılan bir söyleşide şöyle yanıtlıyor Hornfeld:

"Çünkü mevki, şan, şöhret peşinde değildim. Türkiye'yi ve insanlarını severim. Kendimi mutlu hissettiğim için hiçbir zaman böyle bir şey yapmak aklıma gelmedi."

Hornfeld'in hayatı Türkiye'ye özgü pekçok ayrıntıyla dolu. Onlardan biri var ki, onun kişiliğinden de ipuçları veriyor: "Tam 35 yıl boyunca aynı Arçelik buzdolabını kullandım. Şimdi ise evde Siemens var" diyor. Mine ŞENOCAKLI

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır