kapat
25.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Turist yağıyor


Türkiye, fiyat avantajına akıllı tanıtımı da ekleyince turizmde "altın yılı" yakaladı. İlk dört ayda turist sayısı yüzde 10 arttı, turizmci ve 37 alt sektörün yüzü güldü
Başbakan Bülent Ecevit, 21 Şubat'ı 22 Şubat'a bağlayan gece, Türkiye'nin dalgalı kura geçtiğini açıklarken, turizm gelirlerinin büyük ölçüde artacağını söylemişti. Bu öngörü tuttu ve Türkiye, tarihinin en parlak turizm sezonunu yaşamaya başladı.

Fiyat avantajı, yıllardır özlemi duyulan başarılı tanıtım kampanyalarıyla desteklenince, yurtdışında, özellikle Alman turistler arasında "Sizde mi tatil için Türkiye'ye gidiyorsunuz" sohbetleri başladı. Bunun somut bir göstergesi olarak, "altın yılın" ilk dört ayında Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 10 arttı ve 2 milyon 42 bin oldu. Devalüasyondan sonra Mart ayında Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 23 artış gösterirken, Nisan ayındaki turist sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 17.4 arttı. Gelen turistler, sadece turizm yatırımcılarının değil, bu sektörden beslenen 37 alt sektörün de yüzünü güldürdü.

ANTALYA BAŞI ÇEKTİ
Dış turizmin en yoğun yaşandığı bölge olan Antalya'ya yılbaşından bu yana gelen 1 milyonuncu turist, önceki gün iniş yaptı. Dün itibarıyla yurtdışından Antalya'ya inen uçak sayısı 6 bin 618, toplam yolcu sayısı ise 1 milyon 26 bin 993 oldu. Bu rakamın yılsonuna kadar 4.5 milyonu bulması bekleniyor. Antalya'ya geçen yılın aynı döneminde 667 bin 165 yolcu inmiş, yılsonu itibarıyla bu rakam 3 milyon 300 bini bulmuştu. Mayıs ayında Antalya'ya inen uçak sayısı ise 4 bin 58 olmuştu.

Rekora koşan turizm sektörü, planlarını yılsonuna kadar 12.5 milyon turist ağırlamak üzere yapıyor. Bu beklenti, geçen yılki 9.6 milyon kişi olan turist sayısına oranla, yaklaşık yüzde 28'lik bir artışa işaret ediyor. Geçen yıl turizmden 7.5 milyar dolar gelir elde eden Türkiye'nin, bu yılki gelir beklentisi ise 10 milyar dolar. Turizm sektörünün uzmanları, yapılan atılım ve akıllı pazarlama politikaları sürdürüldüğü taktirde, Türkiye'nin 2010 yılında 15.5 milyon turist ve 17 milyar dolar turizm girdisi elde edebileceğinin altını çiziyor.

FT: TürkiyeYunanistan'ı geçecek
Türkiye'nin turizmdeki başarısı, dünya basının da ilgiyle izleniyor. Çarkların ilk kez tersine döndüğünü yazan ünlü Financial Times gazetesi, Türkiye'nin 2001 yılında 12 milyonun üzerinde turistle Yunanistan'ı geçeceğini yazdı. Gazete haberinde, "Türkiye, turizmdeki en büyük rakibi
olan Yunanistan'dan turist çekebilmek için Yunan gazetelerine ilan veriyor" derken, Türkiye'nin, renkli ilanlarla Ege'nin karşı yakasından turist çekmeye çalıştığına dikkat çekildi.

Rakiplerimiz fiyat artırdı
TÜrkİye'nİn turizmdeki başarısında, rakipleri İspanya ve Yunanistan'ın fiyat artırımına gitmesi de etkili oldu. Öger Tur Başdanışmanı Hüseyin Baraner, "En büyük iki rakibimiz hem fiyat artırdı, hem de hizmet olarak Türkiye'nin gerisinde kaldı. Ayrıca Türk insanı turisti diğer ülkelerden çok daha hoş karşılıyor. Bu yıl için herkes turizmin yıldızlarının Türkiye ve Küba olacağını öngörüyordu, bu tahmin doğru çıktı" dedi.

Türkiye'nin altın yılı
Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Tavit Köletavitoğlu, yılsonunda turizm gelirlerinin yüzde 30 artış göstereceğini söyledi. Yılsonu turist hedefinin 12.5 milyon, gelir hedefinin ise 9.5-10.5 milyar dolar arasında olacağını vurgulayan Köletavitoğlu, "Türkiye bu potansiyeli çok daha önce de yakalayabilirdi. Ancak son yıllarda hem sermaye hem de imaj açısından yaşanan sıkıntılar buna engel oldu" dedi.

Yüzde 100 doluluk var
Turİzm Bakanı Erkan Mumcu, "Bu yıl herşey öngördüğümüz gibi gelişiyor. Çok farklı pazarlardan talep artışı var. Bunun temelinde çok iyi bir pazarlama ve tanıtma kampanyası yatıyor. Özellikle Antalya gibi yoğun talep gören yerlerde yüzde 100 doluluk var. İki riskin altını çizmek istiyorum, birincisi talebe paralel olarak altyapının tamamlanması, ikincisi bu büyümeyi sürekli kılabilmek için yeni turizm yatırımlarının hızlanması" dedi.

İç turizmde hedef 5 milyar $
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy "Ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısında yükseliş trendi 2001 yılında da devam ediyor. Rezervasyonlar konusunda olumlu haberler geliyor. Bu yılın ilk dört ayında ülkemize gelen yabancı sayısında ortalama yüzde 16.1 civarında artış görülmüştür. Diğer taraftan ekonomik kriz nedeniyle yurtiçi turizm ve seyahat pazarında olumsuzluklar yaşanıyor. Bu da sektör için ciddi bir sorundur" dedi.!

ŞULE TÜRKER

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır