kapat
25.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kıbrıs karıştı!


Eroğlu hükümeti İstifa etti
KKTC'de koalisyon hükümeti dağıldı. Başbakan Eroğlu hükümetten çekildi. Koalisyondaki TKP, Cumhurbaşkanı Denktaş'a ateş püskürüyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hükümet krizi... Başbakan Derviş Eroğlu, 28 aylık "Ulusal Birlik Partisi-Toplumcu Kurtuluş Partisi" koalisyonunu dün bitirdi. 6 Aralık 1998 seçimlerden sonra kurulan koalisyon dün 50 kişilik Ulusal Birlik Partisi Parti Meclisi'nde alınan karar sonunda sona erdi. Siyasi gözlemciler, 28 aylık koalisyonda parti kavgaları yüzünden böyle bir sonuç beklediklerini dile getirdi.

DENKTAŞ'A TEPKİ
Eroğlu, "Koalisyonun devamında yarar yoktu. Ülke hükümetsiz kalmaz" dedi. TKP'nin Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı ise "Koalisyon bozulmadı, bozduruldu. Cumhurbaşkanı başrol oynadı" ifadesini kullandı. Koalisyonun kaderi aylar önce belli oldu. İlk kriz 7 bankanın batması ile çıktı. Mudilerin örgütlenip parlamentoyu basması, krize tuz biber ekti. Türkiye'den gönderilen paralar da yanlış yerlere harcandı. Daha sonra Ankara'nın hazırladığı ekonomik paket KKTC'ye sunuldu ancak verimli sonuç elde edilemedi. Paketteki, memura 3 ayda bir enflasyon oranında verilen artışların kaldırılması, devlete memur alımlarının dondurulması, ek maaşların kaldırılması ile ilgili öneriler, koalisyonun sallanmasına yol açtı.

Pakete karşı çıkan TKP, Ankara'dan atanan KKTC Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınması ve Ekonomi Bakanlığı'nın kendilerine devredilmesini istedi. Eroğlu bu önerileri reddetti. Merkez Bankası Başkanı Demirhan Sayıner'in istifasının ardından kamu görevlileri greve gitti.

Koalisyonda AB konusunda da görüş farklıları ortaya çıktı. Kıbrıs konusunda BM gözetiminde sürdürülen görüşmelerin kesilmesine TKP karşı çıktı. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a muhalefet olan Eroğlu, Demokrat Parti ile koalisyona gidecek. DP'nin önceki lideri Serdar Denktaş'tı.

Gazeteye bomba
Denktaş karşıtı Avrupa gazetesinin matbaası havaya uçuruldu. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dün sabaha karşı iki ay içinde dördüncü kez bomba sesleriyle sarsıldı. Saat 03.40 sıralarında meydana gelen olayda, Ankara, TSK ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş aleyhine yayınlarıyla dikkat çeken Avrupa gazetesinin Lefkoşa'daki matbaası bombalandı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, patlamadan önce bir otomobil matbaa önüne geldi. Araçtan inen iki kişi, matbaanın camlarını kırarak içeri girdi. Bu iki kişinin araçla uzaklaşmasından kısa bir süre sonra matbaada patlama meydana geldi. Polis saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

"DEVLET TERÖRÜ"
Avrupa gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, uzun süreden bu yana tehdit aldıklarını, böyle bir saldırıyı beklediklerini dile getirdi. Ne olursa olsun yılmayacaklarını belirten Levent, gazetenin bugün de çıkacağını açıkladı. KKTC'deki küçük matbaalarla anlaşan Levent, 1 hafta içinde de kendi matbaalarında çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Güvenlik önlemlerini artıracağını belirten Genel Yayın Yönetmeni, "Gerekirse camlara sunta çekeriz" dedi. Şener, SABAH'a şöyle konuştu:

Olayın ardında Güvenlik Kuvvetleri ve Sivil Savunma Teşkilatı var. Faillerin bulunabileceğine inanmıyoruz. Denktaş bize davalar açtı. Güvenlik Kuvvetleri Komutanı casusluk komplosu düzenledi. Bu olaydan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Sivil Savunma Teşkilatı'nı sorumlu tutuyorum. Bu, casusluk olayında olduğu gibi devlet terörüdür...

Avrupa gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, 2000 yılının Temmuz ayında Rumlar adına casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanmış, sonra serbest bırakılmıştı.

Teoman TURAN

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır