kapat
23.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
AHMET TAN(tana@sabah.com.tr )

Enerjik taksim!

'Komşuda pişer, bize de düşer' sözünün tam karşılığı Rusçada da varmış.

Ama Rusya Enerji Bakanı Yevgeni Adamov'un "yolsuzlukla" suçlanması elbette tatsız bir rastlantı.

Nükleer enerjiden sorumlu bakan Adamov hakkında, çok uzun süreden beri çeşitli iddialar ortalıkta dolaşıyordu. Ama, en son Novaya Gazeta'da yer alan fotokopili, tarih ve seri numaralı belgelere dayalı suçlamalar, Rus parlamentosu tarafından ciddiyi alındı. (Yani aşağı yukarı ciddiye alındı.)

Ve parlamentonun alt kanadı olan Devlet Duması'nda bu bakanla ilgili bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildi.

Bu komisyon, çalışmalarını geçtiğimiz günlerde tamamladı. Enerji Bakanı'nı kesinlikle suçlayacak delillere ulaşamadı. Ancak yine de gerekiyorsa Başsavcılık Kurumu ile Federal Güvenlik Bürosu'nun resmi bir inceleme başlatabileceğine ilişkin bir rapor hazırladı. Bu rapor bilgi ve ilgi için Başkan Putin ile Başbakan Kasyanov'a da gönderildi.

Bu iki devlet büyüğünün, kendi elleriyle atadıkları bu sayın bakan hakkında ciddi bir girişim yapması pek beklenmiyor.

***
Suçlanan Enerji Bakanı'nın sözcüsü, bakanlık kapılarının (ve elbette dosyalarının) sonuna kadar müfettiş ve savcılara açık olduğunu ilan etti. Sözcü, Sayın Bakan'ın, daha önce sahibi olduğu şirketine ait hisselerini, bakan olduğu sırada devrettiğini, o günden beri de ticaretle uğraşmadığını açıkladı.

Yolsuzluk iddialarının, iktidarı politik açıdan yıpratma amacı taşıdığını söyledi.

İddialara göre, Enerji Bakanı Adamov 1998 yılına dek başkanlığını yürüttüğü Amerikan enerji danışmanlık firması Omeka'ya çeşitli çıkarlar sağladı.

Eski iş ortaklarından bazılarını ise, nitelikleri kesinlikle uymadığı halde, nükleer enerji alanında çeşitli yüksek kamusal görevlere atadı.

Bu arada Adamov'un, eşine devretmiş olduğu şirkete Amerikalıların her yıl, 50 bin dolarlık bir bilgisayar donanımı "armağan ettiği", kendisine de Amerika'da bir ev satın aldığı öne sürülmekte. Bu iddiaların, buzdağında bir uç olduğunda ısrarlı olan muhalefet, eşelense ve deşelense daha neler neler çıkacağını söylemekte...

İktidar ise iddiaları, "politik amaçlı karalama'' diye nitelemekte. Pekiyi ya gerçek?

Gerçeği ortaya çıkarma görevi, söz konusu gerçeğin ucu siyasete ve siyasetçiye dokunduğu için, ne yazık ki genellikle parlamentolara bırakılıyor.

Parlamentoların ise, eşyanın tabiatı gereği, siyasetten soyutlanmış karar verebilmeleri pek mümkün değil. Bu yüzden Rusya'da şimdi aydınlar kara kara düşünüyorlar:

-Bakanların, siyasetçilerin yolsuzluklarını araştırma yetkisini savcılıklara devretsek, yargı yasamayı teslim alacak. Bu yetkiyi polisiye soruşturmalara bağlasak, yürütme yasamayı selama durdurtacak. Rusya için bir orta yol gerek!

Bu orta yolu, ne yazık ki 50 yıldır Türkiye tam olarak bulamadı.

Siyasetçilerin aklanmasını (ya da karalanmasını) siyasetçilerin oylarına bırakmaktan başka bir çare üretemedi. Henüz yeni 10 yaşına basmış olan Rus parlamenter demokrasisi, orta yolu nasıl bulur ki? Ama Ruslar yine de çözüm aramaktan geri durmuyorlar.

Yolsuzluğun en koyusunun enerji alanında gündeme gelmesinden olacak, önce bu sektörde, kamu yönetimini ve bürokrasisini üçe böldüler:

-Gaz endüstrisi, petrol endüstrisi, demir-çelik dışındaki madenler endüstrisi.

Şimdi öyle anlaşılıyor ki, sırada yolsuzlukla suçlanan Adamov'un başında olduğu Nükleer Enerji Bakanlığı var.

Allah'tan, bu beğenmediğiniz Ecevit Hükümeti, tüm baskılara rağmen geçen yıl nükleer enerji açgözlülüğüne hayır dedi de, bu cefakâr milleti, hiç değilse yolsuzluk radyasyonundan korumuş oldu.

Sahi, Rusya'daki bakanlık bölme işi bize de bir çare olabilir mi?

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır