|
|
|
Zamda 'kök' tartışması
Hükümet, "Hazine'de kaynak yok. Zamları kök ücretlere yansıtamayız" dedi. Türk-İş, "Bu yaklaşım işçiyi meydanlara inmeye zorluyor" diye tepki gösterdi
Kamu kesimindeki 513 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin dünkü etabı da anlaşmazlıkla sonuçlandı. Düne kadar yapılan toplantılarda hem yüzde 20'lik zam konusunda, hem de zammın kök ücretlere yansıtılmasında olumlu adımlar atan taraflar, çekişmeli bir saatin ardından anlaşmaya varamadıklarını açıkladı.
Hükümet adına görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in IMF'nin Niyet Mektubu çerçevesinde getirdiği teklif, işçi kesiminde sert tepkilere yol açtı. Keçeciler, ilk altı ay için yüzde 18 zam önerirken, bunun 2002 Şubat ayından itibaren 100'er milyonluk taksitlerle ödenmesini önerdi.
HAZİNE'DE KAYNAK YOK
Keçeciler, "Hazinenin kaynakları ve ekonomik politikamız zammın kök ücretlere yansıtılmasına imkân vermiyor. İlk altı aylık fark yaklaşık 600 milyon lira tutuyor. Bunu herkese eşit dağıtılmasını istiyoruz ki ücretler arasındaki fark azalsın. Ancak Türk-İş, eşit dilimleri kabul etmeyip, kök ücretlere yansıtılmasını istiyor. O zaman herkesin maaşına yüzde 18 yansıyacak. Ücretler arasındaki fark kapanmayacak" diye konuştu.
Türk-İş Başkanı Meral ise, toplantının ardından iki kez açıklama yaptı. Önerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Meral, bir sonraki toplantıda olumlu sonuç alınamadığı taktirde geçmişte ortaya konan demokratik tepkilerin daha sertini ortaya koyacaklarını söyledi. Meral, şunları söyledi:
"Zammın kök ücretlere yansıtılmamasının sıfır zamdan başka bir izahı yoktur. Bundan bahsetmek insanları meydana çağırmaktır. Daha önce zamların kök ücretlere yansıtılması, diğer altı aylıklar için de geriye dönük enflasyonun baz alınması konusunda ilerleme kaydedilmişti. Bugün-yarın bir sonuca gidileceğini bekliyorduk. Ama IMF'ye verilen Niyet Mektubu doğrultusunda bazı konular gündeme getirildi. Bu bizi rahatsız etti."
SENDİKA YASASINA TEPKİ
Bu arada DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve kamu çalışanlarına sendikal hak tanıyan yasa tasarısını, "sahte sendika yasası" olarak nitelendirdi. Kamu emekçilerinin, grevli ve toplu iş sözleşmeli bir sendikal hak istediklerini bildiren Budak, tasarının mutabakat sağlanmadan gündeme getirildiğini söyledi.
Hükümet ne önerdi?
* İlk 6 ayda yüzde 18 zam yapalım.
* Bu oranı kök ücretlere yansıtmadan, 2002 Şubat ayından sonra 100'er milyon liralık dilimler halinde herkes için toplam 600 milyon ödeyelim.
* İki, üç ve dördüncü altı aylık dönemlerde hedef enflasyonu baz alalım.
* Eğer enflasyon hedefi tutmazsa aradaki farkın yüzde 80'ini ödeyelim.
İşçiler ne istiyor?
* Ücretlere birinci altı ay için yüzde 20 zam yapılsın.
* Bu zam herkese eşit dilimler halinde değil, kök ücretlere yansıtılarak ödensin.
* 2, 3 ve 4'üncü 6 aylar için de ücretlere gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılsın.
* İş Güvencesi Yasası çıkarılsın.
* Resen emeklilik kaldırılsın.
* Özelleştirme sonucunda işsiz kalanlar diğer kamu kurumlarına yerleştirilsin.
|
|
|
|