kapat
14.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 

Kırmızı kartın cezası: Falaka!


Iraklı milli futbolcu Saad Keis Numan, gördüğü kırmızı kart yüzünden bir ay hücrede işkenceye maruz kalınca, çareyi İngiltere'ye kaçmakta buldu
Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in oğlu Uday'ın dayağından kaçan Iraklı futbolcular, soluğu Avrupa'da alıyorlar. Son 1.5 yıl içerisinde Irak Milli Takımı'nda top koşturan ikinci futbolcu da gizlice Avrupa'ya kaçarak canını kurtardı.

Irak Futbol Federasyonu ve Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı Uday'ın futbolculara yaptığı işkenceler, yaşadıklarını İngiliz Sunday Times gazetesine anlatan Saad Keis Numan adlı futbolcunun anlattıklarıyla bir kez daha gözler önüne serildi.

SAÇLARI BİLE KAZINDI
Gazetenin haberine göre 1988 Seul Olimpiyatları'nda Irak Milli Takımı'nda yer alan Numan ilk dayağı, bir maç sırasında kırmızı kart görmesi yüzünden yedi. Özellikle gazetecilerin ve sporcuların kapatıldığı ünlü işkence merkezi El Rıdvaniye Hapishanesi'nde 1 ay hapis yattı. Saçları kazınan Numan, hücrede kaldığı 1 ay boyunca "öğretmen" adı verilen hapishane görevlilerinden dayak yedi. Her gün sırtına yediği coplar yüzünden sırtı kanlar içinde kalan Numan uzun süre sırt üstü yatamadı.

İkinci ceza 1997'de Türkmenistan maçından sonra geldi. Numan'ın hakeme itiraz ederek kırmızı kart gördüğü maçı Irak 4-0 kaybetti. Irak'a dönüşlerinde önce Olimpiyat Komitesi merkezine götürüldü. Kötü oyunu konusunda atılan bir nutuktan sonra tekrar El Rıdvaniye'ye gönderildi.

Burada "öğretmenler" (!) duvarda asılı copları göstererek birini seçmesini istediler. Ardından üzerindekileri çıkartarak, kendi seçtiği copla dövmeye başladılar. Numan sırtına yediği coplar ve falaka yüzünden kendinden geçti. Bu işkence 1 hafta sürdü.

Numan, Uday'ın futbolcuların paralarına da el koyduğunu iddia etti. Numan'ın açıklamasına göre, futbolcuların Arap ülkelerinde yaptıkları özel maçlardan aldıkları paralara Uday tarafından el konuyordu. Örneğin Katar'da oynadığı bir maçtan 10 bin dolar alan Numan'ın kazandığı paranın 8 bin doları Uday'ın cebine girdi.

NUMAN İLK DEĞİL
Numan son 1.5 yıl içerisinde yurtdışına kaçan ikinci futbolcu oldu. 1999'da da Numan'ın takım arkadaşı Haydar Muhammed El-Hadithi, Irak'tan kaçarak İngiltere'ye sığınmıştı. El Hadithi de sık sık falakaya yatırıldığını, şişmiş ayaklarıyla çakıl taşları üzerinde dolaştırıldığını ve daha sonra yaralarının mikrop kapması için lağım sularında gezdirildiğini açıklamıştı.

Suçlamalar üzerine 2 yıl önce FIFA soruşturma başlatmıştı, fakat yeterli kanıt bulunamamıştı.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır