Ekonominin önceliklerinin sıcak para spekülatörleri tarafından belirlenmesi, bugünkü krizleri bile mumla aratabilir. Türkiye'nin, parasal politikalar ve sermaye hareketlerinin serbestisi ile kalkınma düşü IMF'yle beraber iflas etti
BankacIlIk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski Başkanı Zekeriya Temizel, "70 milyonluk bir ülkede ekonominin yönlendirilmesi işlevinin terkedilmesi, ekonominin önceliklerinin sıcak para spekülatörlerinin isteklerine göre belirlenmesi, çok uzun gelecekte değil, çok kısa gelecekte bu andaki krizleri bile mumla aratacak daha büyük krizlere neden olacak" dedi.
Zekeriya Temizel, İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Mezunları Derneği'nin düzenlediği panelde yaptığı konuşmada, Türk halkının krizin faturasını çok ağır bir biçimde ödediğini ifade etti. Temizel, dış kaynağın devlete borç olarak geldiğini ve birkaç ay sonra çok daha fazlasının gideceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye şu anda piyasa ekonomisi, parasal politikalar ve sermaye hareketlerinin serbestisi sayesinde kalkınma düşünün sonuna geldi. Bu birkaç yılın değil, 20 yıldan fazla olan bir sürenin sonunda oldu. Türkiye'nin bu düşü, IMF`yle beraber iflas etti."
Türkiye`nin ekonomik sisteminin belkemiğinin teker teker söküldüğünü, omurgaları, kaburgaları çıkarılmış bir devletle hareket edilmemesi gerektiğini savunan Temizel, "Türkiye`nin ivedi olarak bir Ulusal Program ve bu programı yapacak yeni oluşumlara ihtiyacı var" diye konuştu.