|
|
|
'Şevket Bey, size 17 bin dolar yeter'
Şevket Demirel'in halka açık Göltaş'tan aldığı 100 bin dolarlık maaşı iptal ettiren SPK, 30 bin dolarlık yeni maaşı da kabul etmedi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) halka açık şirket olan Göltaş Çimento'dan emsallarine göre anormal yüksek maaş alan Şevket Demirel'in peşini bırakmıyor. SPK, Aralık 2000 tarihinde aldığı bir kararla, Şevket Demirel'e, çoğunluk hissesine sahip olduğu Göltaş Şirketi tarafından ödenen 100 bin dolarlık maaşını anormal bulmuş ve maaş adı altında kendisine fazladan ödenen 1 milyon 800 bin dolarının şirkete iadesini istemişti.
SPK, bu para şirkete geri dönmez ise Demirel hakkında şirketin kaynaklarını "örtülü kazanç" kapsamında eritmekten suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.
Bunun üzerine Göltaş, "1.4. 2000 tarihinden itibaren yönetim kurulu murahhas üyemiz Şevket Demirel'e ödenen maaş 30 bin dolara indirilmiştir. Ayrıca kendisine fazladan ödenen 1.8 milyon dolar 5 yılda 10 eşit taksitle geri alınacak" önerisi ile SPK'ya başvurmuştu. Bu teklifi değerlendiren SPK önceki gün şu açıklamayı yaptı:
"Demirel maaş farkını bir yılda 12 eşit taksitle yapacak. Ayrıca yaptığımız araştırmalar sonucunda Demirel'in alabileceği maaş en fazla 16 bin 972 dolar olacak. Para ödenmezse savcılığa suç duyurusunda bulunulacak." SPK'nın yeni kararında daha öncekinin aksine Demirel'in maaşını da belirlemesi dikkat çekti.
YA ÖDEME YA YARGI
Bundan sonra Göltaş'ın bu ödeme planına göre hareket etmesi ve her ay geri ödeme ile ilgili bilgi ve belgeleri Kurul'a teslim etmesi gerekiyor. Aksi taktirde SPK, olayı yargıya intikal ettirecek.
SPK ve Göltaş Çimento arasındaki ilişkinin hikayesi şöyle:
* Geçen yıl kasım ayında basında, "Göltaş Demirel için çalışıyor" haberi çıktı. Haberde Şevket Demirel'in 100 bin dolar maaş aldığı vurgulandı. SPK, haberi ihbar kabul edip araştırma başlattı ve haberde yazılan bilginin doğru olduğu görüldü.
* Şirketin bilançosunu inceleyen SPK 7 Aralık 2000 tarihinde maaş ödemesinin aslında "örtülü kazanç" anlamına geldiğini tespit etti. Nitekim o dönem şirketin sabit giderlerinin büyük bölümünü Demirel'in maaşı oluşturuyordu.
* Demirel'in kendisine fazladan ödenen 1 milyon 800 bin doları şirketin kasasına geri koyması istendi ve 30 gün süre verildi.
* Süreyi yetersiz bulan Göltaş SPK'ya başvurdu ve Demirel'e ödenen ücrete ilişkin emsalin 30 bin dolar olarak kabul edilmesini istedi. Ve kendisine bu maaşı bağladıklarını, Demirel'in borcunu 5 yılda 10 taksitle ödeyeceğini bildirdi.
* SPK bu haftaki olağan toplantısında Göltaş'ın önerilerini kabul etmedi ve Demirel'in maaşını da belirledi: "Şevket Bey'e ödenecek miktar en fazla aylık 16 bin 972 dolar olacak ve bunun üzerinde kendisine bugüne kadar ödenmiş olan (yaklaşık 2 milyon dolara yakın) maaş farkı 1 yıl içinde 12 taksit halinde yasal faizi ile geri ödenecek.
Sermayesi 3.6 trilyon lira olan Göltaş'ın yüzde 43'ü halka açık ve binlerce küçük ortağı bulunuyor. 2000 yılında 3.4 trilyon lira kâr açıklayan şirket, 2001 yılının ilk üç ayında 512 milyar kâr açıkladı. 2000 yılında ise genel yönetim giderleri bir önceki yıla göre 900 milyar lira artarak 2 trilyon 144 milyar liraya yükseldi.
Küçük yatırımcılar için örnek karar
Şevket Demirel'e 27 ay boyunca (11.1998-1.4.2000) ayda 100 bin dolar olmak üzere toplam 2 milyon 700 bin dolar ödendi. Göltaş Çimento'da Demirel dışında şirketin diğer üst düzey yöneticilerinin maaşları da gözle görülür şekilde arttı. 1997'de Göltaş Çimento yönetim kurulu başkanı ve üyeleriyle, genel müdür, genel koordinatör, genel müdür yardımcıları gibi üst düzey yöneticilere sağlanan ücret ve benzeri menfaatlerin toplamı 15 milyar lirayken, bu rakam 2000'de 500 milyarın üzerine çıktı. SPK'nın aldığı tarihi kararda ısrar etmesi özellikle kârının büyükçe bir bölümünü yöneticilerine aktaran halka açık şirketlere karşı mücadele etmeyi düşünen küçük ortaklar için önemli dayanak oluşturacak. Maliye'nin de şirket hakkında örtülü kazanç aktarımı yoluyla vergi kaçırma suçundan soruşturma başlatması bekleniyor.
Sigorta şirketi için de ceza geldi
SPK, Göltaş Çimento'nun Demirel Grubu'nun bir diğer şirketi Era Finansal Factoring Şirketi'nin yüzde 1.43'üne denk gelen hissesinin Akdeniz Sigorta'ya 210 milyar TL satılmasına ilişkin olarak ise işlem yapmaya gerek görmedi. Ancak kurul, Göltaş Çimento'nun Akdeniz Sigorta'nın 1998'de gerçekleştirilen sermaye artırımından sonra mevcut hisselerinden doğan rüçhan haklarının kullanılmaması üzerine Egebank'a satılması olayı ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Göltaş'ın 14 Ocak 2000 tarihinde sahip olduğu Akdeniz Sigorta hisselerinin bir kısım gerçek ve tüzel kişilere satımı sırasında dikkate alınan vadeli fiyatın, vade tarihlerine ve rüçhan hakkının kullanılması gereken tarihe göre iskonto edilmesi suretiyle hesaplanan 168 bin dolar tutarındaki zararın, kanuni ticari faizi ile birlikte şirkete iade edilmesi gerekmektedir. Bunun için şirkete 15 gün süre verilmiştir. Verilen bu sürede belirtilen tutar şirkete ödenmezse kanuni takibe gidilecektir."
|
|
|
|