AİHM'ye büyük tepki
Dışişleri Bakanlığı, AİHM'nin Kıbrıs'la ilgili Türkiye aleyhine aldığı kararını "Uygulanma kabiliyeti olmayan gerçeklere aykırı karar" olarak niteledi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye'ye karşı yaptığı başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından karara bağlanmasına Ankara sert tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, kararın, GKRY'nin daha önce 1974, 1975 ve 1977 yıllarında Avrupa İnsan Hakları Komisyonuna yaptığı üç başvuruya ilişkin olarak almış olduğu kararların tekrarı niteliğinde olduğunun altı çizilerek, "Bu nedenle Mahkemenin son kararı şaşırtıcı olmamakla beraber Kıbrıs'ın gerçeklerine aykırı, hukuki zeminden yoksun, haksız ve Türkiye bakımından uygulanma kabiliyeti bulunmayan bir karardır" denildi. Açıklamada ayrıca şu noktaların altı çizildi:
* Mahkemenin bu kararı yanlıştır, konunun muhatabı Türkiye değil KKTC'dir.
* Bu kararla Kıbrıs sorununun GKRY tarafından istismar edilmesi çabalarını önleyecek ve barışçı bir çözüme katkıda bulunacak yaklaşımlar gene engellenmekte ve BM Genel Sekreterinin çözüm arayışı zorlaştırılmaktadır
TÜRK YARGIÇ: UYMALIYIZ
AİHM kararı KKTC'de de büyük rahatsızlık yarattı. Karar, Türk tarafının sık sık ortaya koyduğu "Rum tarafının Avrupa Birliği yoluyla Kıbrıs'ı Yunanistan'a ilhak etmek (ENOSİS) istediği" tezinin ne kadar doğru olduğunun bir kez daha gözler önüne serdiği şeklinde yorumlandı. AHİM kararının, Avrupa'nın sahip olduğu mekanizmalarla Rumlar'ın mücadelesine çok güçlü bir destek aracı olabileceği görüşünün de haklı çıktığı kaydedildi.
Öte yandan AİHM yargıcı Rıza Türmen, Türkiye'nin imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uymak zorunda olduğunu belirterek, "İç hukuk ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çelişkili olduğu taktirde, Türkiye'nin yapması gereken sözleşmeyi uygulamaktır" dedi.
RUMLAR'DA SEVİNÇ
AİHM'in, Türkiye'yi Kıbrıs'ta sözde İnsan Hakları İhlallerinden "suçlu" bulan kararına Kıbrıs Rum kesiminde ise sevinç yarattı. Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhinde aldığı kararı, "herkes için bağlayıcı ve Kıbrıs sorununun tüm yönleriyle bağlantılı olduğu için kararı kilometre taşı" olarak niteledi.
Teoman TURAN
AİHM kararı doğru değerlendirme değil
Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AHİM) Kıbrıs konusunda yaptığı değerlendirmenin doğru bir değerlendirme olmadığını söyledi. Başbakanlıkta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ecevit, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin doğru bir değerlendirme yapmadığı açıktır. Kıbrıs ile ilgili sorunlar aslında hukukla ilgili değil, siyasetle ilgilidir.
Kıbrıs'ta iki ayrı bağımsız devlet vardır. Bazı devletler ülkeler bilmezden gelseler bile bu bir gerçektir. Sorun ancak iki toplumun birarada diyaloğa girmeleriyle çözülür. Yoksa AHİM'in aldığı kararlar aslında Kıbrıs'ın gerçekleriyle tam bir uyum içinde değildir. AHİM'in bunu gereği gibi değerlendireceğini umarım" diye konuştu. Başbakan Bülent Ecevit, ANAP İstanbul Milletvekili Cavit Kavak'ın telefonlarının dinlendiği yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:
KAVAK OLAYI ÜZÜCÜ
"Bu zaten yasaktır. Ancak bu yasaklar zaman zaman delinmektedir. Benim de telefonlarımın dinlendiği açıklandı. Tabii bunlar çok üzücü olaylardır. Yasalarla gerekli durumlarda telefon dinleme olanağı zaten vardır. Ama yasal yetki sağlanmadan telefon dinlemenin haklı ve mazur görülecek bir tarafı yoktur. Eğer bir kurum veya kişinin telefonun dinlenmesi devlet güvenliği açısından gerekliyse bunun hukuki yolları vardır. Bunun dışında bu olanağa bu teknik olanağı kullanmak isteyenlerin davranışı iyi niyetle bağdaştırılamaz."
|