Sayın Derviş, 22.5 milyon dolarınız bagajda bekliyor
Bölgelerinin elektrik dağıtım ihalesini kazanan Şanlıurfalı işadamları paralarını çantaya koyup Derviş'e gidecekler ve "Her işimiz hazır, atın imzayı alın parayı" diyecekler
Şanlıurfa'da 672 ortaklı Suredaş yetkilileri yaklaşık bir ay önce ceplerine 22.5 milyon doları koyup Ankara'ya gittiler. Önce Beyaz Enerji nedeniyle bir süre önce istifa eden Cumhur Ersümer'e gidip "alın şu 22.5 milyon doları, atın imzayı" dediler. Ersümer 'olmaz' deyince kapı kapı dolaşıp 22.5 milyon doları alacak adam aramaya başladılar.
SÜRE BİTİYOR
Paraları ceplerinde Urfa'ya geri dönen Suredaş yetkilileri, bu hafta 22.5 milyon doları arabanın bagajına atıp yeniden Ankara'ya gidecekler. Önce yeni Enerji Bakanı Zeki Çakan, ardından Derviş'e gidip "artık bu parayı alın" diyecekler.
Aslında Şanlıurfa'daki 672 ortaklı Suredaş'ın kapı kapı dolaşıp vermek istediği bu 22.5 milyon dolar ne bir avanta ne de rüşvet. Tam dört yıl önce ihaleye çıkarılan Şanlıurfa Elektrik Dağıtım Hakkı'nın devir bedeli. Yeni Elektrik Kanunu, tam 20 şirketi ilgilendiren işletme hakkı devirleri için 30 Haziran'a kadar süre verdi. Bu tarihe kadar devirler yapılmazsa "ihaleleri iptal edilecek". Ancak patlayan Beyaz Enerji Operasyonu nedeniyle "parayı alıp, imzayı atarak devri bitirecek adam bulmak imkânsız hale geldi". Suredaş ortaklarından Bahaattin Demir, Şanlıurfa'da elektrik dağıtım işini 45 milyon devir bedeli ile aldıklarını tüm hukuki sorunların atlatıldığını anlatarak, devir bedeli için herhangi bir Hazine garantisi istememediklerinin de altını çizdi. Demir, bu hafta devir bedelinin yarısını arabanın bagajına koyup, Ankara'da siyasilerin kapısına dayanacaklarını belirterek şunları söyledi:
"Eğer ihale iptal edelirse biz de 30 yıllık gelirimizi yani 100 milyon doları devletten isteyeceğiz."
Hazine piyasa riskini istemiyor
Hazine, Enerji Bakanlığı tarafınan Hazine garantili olarak yaptırılması öngörülen 29 yap-işlet-devret(YİD) ve işletme hakkı devir(İHD) sözleşmeleri için "Kanunda öngörülen yeni sistemin esası ve kanunun ruhu çerçevesinde ele alınmasının zorunlu hale geldiğini" bildirdi.
Hazine bu projelerin sözleşmelerinin, TEAŞ'a sadece ihtiyacı kadar enerjiyi piyasa fiyatında alma imkânı sağlayacak şekilde revize edilmesini istiyor. Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada garantilerinin kapsamının bu doğrulta ele alınacağı bildirilerek, "Garantiler yeni model çerçevesinde piyasa riskini üstlenmeyecek şekilde verilmeli. Bu nedenle TEAŞ'ın fiilen satın alacağı enerji bedeli ödemeleri dikkate alınarak sözleşmeler yeniden düzenlenmelidir. Bizce garantilerin bu model çerçevesinde verilmesi mümkündür ve Türkiye'nin yararınadır" denildi.
Hacer GEMİCİ
|