kapat
05.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Beyaz enerji


DGM'den Ağır Ceza'ya Ankara 1 No'lu DGM, "Beyaz Enerji" davasında, rüşvet suçlarından görevsizlik kararı vererek, sanıkların bu suçlardan yargılanabilmeleri için dosyayı nöbetçi Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Rüşvetle suçlanan sanıklar şunlar:
* Sanıklar Muzaffer Selvi ve Ünal Peker'in Demirer Enerji firması temsilcisiyle, sanıklar Erhan Aygün, Nuri Doğan Karadeniz ve Mustafa Geçek'ten "rüşvet almak" (iki kez), sanık Birsel Sönmez'in TEAŞ içinde Demirer Enerji firması temsilcisi ile sanıklardan Tanju Tugal'dan "memuriyet görevinden dolayı yapacağı iş karşılığında rüşvet almak" (iki kez) suçlarından yargılanmaları istendi.

* Sanıklar Nuri Doğan Karadeniz ve Erhan Aygün'ün rüşvet vermeyi içeren 213/son ve ağırlaştırıcı sebep başlığını taşıyan 214. maddelerine (iki kez) muhalefetten yargılanmaları istendi.

* Mustafa Mendilcioğlu, Osman İlhan, Yavuz Gürsoy ve Hasan Hüseyin Çoğalan'ın "Enerji Bakanlığı içinde birçok defa görevi suiistimal ile ihaleye fesat karıştırma" suçlarını işledikleri anlaşıldığından "görevi kötüye kullanma" fiilini düzenleyen 240(3 kez) ve ihaleye fesat karıştırma 366/2 (3 kez) maddelerince yargılanmaları istendi.

* SanIk Mustafa Geçek'in, "Selvi'ye 10 bin dolar rüşvet verdiği" gerekçesiyle TCK'nın 213/1 ve 214. maddeleri uyarınca, Tanju Tugal'ın ise "Nükleer Santral İhalesi sırasında o tarihlerde TEAŞ yönetim kurulu üyesi olan Birsel Sönmez'e 100-200 bin dolar rüşvet verdiği" gerekçesiyle TCK'nın 213/1. maddesine muhalefetten yargılanmaları istendi.

* SanIk Haldun Atıf Danışman'ın Alaçatı Rüzgar Enerji Santralı yapımında Enerji Bakanı'nın talimatıyla 3096 sayılı kanuna aykırı işlemden 240. maddeden cezalandırılması istendi.

* Kararda, Mehmet Vehbi Bilgin'in, Enerji Bakanlığı'nda sanıklar Mendilcioğlu, İlhan, Gürsoy ve Çoğalan'a rüşvet teklifinde bulunma suçunu işlediği" anlaşıldığından 213/2. ve 214. maddelerine muhalefetten, sanık Ahmet Araçman'ın ise Çoğalan'a rüşvet teklifinde bulunduğu anlaşıldığından TCK'nın 213/1. maddesi uyarınca yargılanmaları istendi.

* SanIk Önder Karaduman'ın, "Nükleer Enerji Santralı ihalesi sırasında, ihalenin Bayındır Holding'in ortağı olduğu Candu Konsorsiyumu'nda bırakılması için Selvi'ye 1 milyon dolar rüşvet verme teklifinden bulunduğu" anlaşıldığından TCK'nın 213/1 ve 214. maddelerinden yargılanmaları talep edilen kararda, Selvi'den elde edilen ve rüşvet parası olduğu bildirilen 345 bin doların müsaderesi de talep edildi.

3 GÜN EK GÖZALTI SÜRESİ
Ankara DGM Savcısı Talat Şalk, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın istemi üzerine dün dün TEDAŞ Genel Müdürü Osman Nuri Doğan, Yardımcısı Hamit Özkan ve Dağıtım ve Hat Şebekeleri Daire Başkanı Hasan Tiftik için ek gözaltı süresi istedi. Nöbetçi mahkeme 3 gün ek süre verdi. Sanıklar Pazartesi günü DGM'ye sevk edilecek.

SAVCI ŞALK İTİRAZ ETTİ
Ankara DGM Savcısı Talat Şalk görevsizlik kararına itiraz etti. Güvenlik ve Yargı Muhabirleri Derneğinin ödülünü alan Şalk "Suçların ayrılması gerekmez. İtirazımız kabul edilirse hepsi Ankara 1 No'lu DGM'de yargılanır" dedi.

Ankara DGM'nin kararı üzerine ANAP'lı Emre Kocaoğlu, Şalk'ın ANAP Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan'la girdiği diploma restleşmesini hatırlatarak, "Yargıyı siyasallaştırmaya çalışanlar bu karardan sonra diplomasını yırtıp atmalıdır" dedi.

JANDARMA'NIN AÇIKLAMASI BAKAN'DAN HABERSİZ

ANAP: Üzücü
Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Beyaz Enerji Operasyonu konusunda ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın eleştirilerine karşı sert açıklamasına, ANAP'tan tepki geldi. Jandarma Genel Sekreterliği'nin "gestapo" suçlaması nedeniyle ANAP liderini "sorumsuzlukla" suçladığı açıklamaya karşı, ANAP Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklama şöyle: "Genel başkanımız sayın Mesut Yılmaz, yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak yürütülen bazı soruşturmalarda yargıya yapılan siyasi amaçlı müdahalelerin sakıncalarına dikkat çekmiştir. Önümüzdeki günlerde ve özellikle yargılama sürecinde açıklığa kavuşacak olan bu endişelerle ilgili olarak bürokratik bir kademe olan Jandarma Genel Komutanlığı Genel Sekreterliği tarafından bağlı olduğu bakanın bilgisi dışında bir açıklama yapılmış olması, devletimiz adına üzücü ve düşündürücü bir gelişmedir. Demokratik bir hukuk devletinde bu endişelerin aşırı bir kurumsal duyarlılıkla değil, her kurumda yanlış yapan kişilerin olabileceğini kabul eden demokratik ve hukuki duyarlılıkla karşılanması gerekir. Anavatan Partisi olarak hukukun üstünlüğü ve demokrasinin vazgeçilmez ilkeleri konusundaki duyarlılığımızı bundan sonra da aynen sürdüreceğimizi kamuoyuna saygılarımızla açıklıyoruz."

TANTAN SESSİZ KALDI
Bu arada İçişleri Bakanı Tantan sessiz kalmayı tercih etti. Tantan dün Cumhurbaşkanı Sezer tarafından kabul edildi. Tantan'ın İran gezisi ile ilgili bilgi verdiği öğrenildi. ANAP Genel Merkezinde kongre çalışması yapan Yılmaz ise bir soru üzerine "Tantan benim bakanım, nasıl soğukluk olabilir"dedi. Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı'nın önceki gün yaptığı açıklama öncesi İçişleri Bakanlığı'nı bilgilendirdiği ifade edildi.

BEYAZ ENERJİ BİLİRKİŞİSİ
SARIİBRAHİMOĞLU İSPANYA'DA KONUŞTU

Siyasiler beni yargılayamaz
Beyaz Enerji operasyonunun bilirkişisi Selim Sarıibrahimoğlu, Madrid'te açıklamalar yaptı.

Sarıibrahimoğlu, davada "taraf olduğu" eleştirileri için "Benim dava açtığım yer TEAŞ ve TEDAŞ'tır. Ne Sayın Mesut Yılmaz'a, ne Sayın Ersümer'e dava açtım. Nasıl taraf olabilirim ki? Üstelik bu davadan da feragat etmiştim" dedi. Kendisi ile ilgili yargılamayı siyasilerin yapamayacağını belirterek, "Benimle ilgili kararı Sayın Şalk veya mahkeme verebilir" diyen Sarıibrahimoğlu, CHP'li olduğu yolundaki eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise "Ben 14'üncü sıradan milletvekili adayıydım. Bu neredeyse bağımsız sayılır. İdeolojik bir durum değil" dedi.

"ERSÜMER'İ UYARDIM"
Sarıibrahimoğlu, Bakan Ersümer'e bir uyarı mektubu gönderdiğini de anlattı ve uyarılardan bir bölümünü şöyle sıraladı:

- Elektrik satın alma sözleşmelerinde fiyat farklılıkları var.

- Doğalgaz projelerinde BOTAŞ'ın gaz temini sırasında diğer ülkelerdeki benzer modellerde görülmeyen ayrıcalıklara yer verilmesi.

- İhalelerin satın alma sözleşmelerinin rekabete açık olmaması ve projelerin ihalesiz onayı.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır