kapat
05.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

İşte belgesi


SABAH dünkü haberinde Beyaz Enerji İddianamesi'nde ENKA Holding'in veliahtı Sinan Tara'nın rüşvet, Alarko Holding'in eşbaşkanları Üzeyir Garih ve İshak Alaton'un adının da Kırklareli doğalgaz çevrim santralını yasalara aykırı olarak aldığını yazdı.
Alarko Holding ise bir açıklama yaparak, iddianamede Garih ve Alaton'un adının geçmediğini iddia etti. Ancak, Alarko'nun iddialarının aksine Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'ın hazırladığı "Beyaz Enerji" iddianamesinde Alarko'nun adı tam 6 kez geçiyor. 20001/73 numaralı 60 sayfalık iddianamenin 5 sayfasında Alarko'nun "hukuka aykırı" olduğu belirtilen projesi ele alınıyor. İddianamenin 42 ve 47'nci sayfalarında Alarko-Altek'in Kırklareli Doğalgaz Çevrim Santralı projesiyle ilgili girişimleri tek tek anlatılıyor. Alarko-Altek'in teklifiyle ilgili resmi belgelerde yeralan olumsuz raporlar şöyle sıralanıyor:

1 TEAŞ'ın 25.11.1996'da Enerji Bakanlığı'na gönderdiği rapor: Fizibilite raporundaki teknik kriterler yetersiz. Mevcut haliyle santral yapımı sakıncalıdır... (Sayfa 42)

2 TEAŞ'ın 5.9.1997 tarihli yazısı: Alarko-Altek'in teklif ettiği fiyatlar yüksektir. Santralın verimi de düşük bulunmuştur... (Sayfa 42)

3 Hazİne Müsteşarlığı'nın 23.10.1998 tarihli yazısı: Kurulu güç rakamında çelişki mevcut. Hazine garantileri prensipleri sözleşmede yer almıyor... (Sayfa 44)

4 TEAŞ'ın 7.05.1999 tarihli yazısı: Sözleşmede elektrik alım garantisi olduğundan, ihtiyaç duymadığımız için elektrik almasak da Alarko-Altek'e para ödememiz gerecektir. Santralin bu nedenle 2008 yılı sonuna kadar ertelenmesi gerekir... (Sayfa 44)

5 Şalk'ın tespiti: Alarko-Altek'in Enerji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucu yapacağı elektrik üretim tesisinden elde edilecek elektrik enerjisi, Trakya'nın elektrik enerjisi ihtiyacından fazla olacak... (Sayfa 46)

VE SAVCI'NIN SON SÖZÜ
6 Şalk'ın son sözü: Kırklareli Doğalgaz Santral ihalesinde 3096 sayılı Kanun ve bu kanunla ilgili çıkarılan Yönetmelik hükümlerine uyulmamış, ihaleye başka firmaların da katılmasını sağlayacak hiçbir girişimde bulunulmamıştır...

BEYAZ ENERJİ ŞANLIURFA

'Yüzde 10' Şükran:

SUSUZ KALDIM
Şanlıurfa'daki Beyaz Enerji operasyonu ile ilgili Diyarbakır DGM'de açılan davada 18 sanığın yargılanmasına dün başlandı. İhalelerden yüzde 10 komisyon aldığı iddia edilen TEDAŞ Şanlıurfa eski müessese müdürü Şükran Kayacan, sorgusu sırasında kötü muameleye uğradığını ağlayarak anlattı.

İddianameyi okuyan Savcı, Kayacan'ın da aralarında yer aldığı 18 sanığın, çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, ihaleye fesat karıştırmak, vasıflı dolandırıcılık, rüşvet almak, vermek ve aracılık etmek suçunu işlediklerini söyledi.

GİZLİ ANLAŞMALAR
İhalelerin Şanlıurfa genelinde Baberf, Buçhan ve Onur Mühendislik şirketlerince alındığını belirten Savcı, sanık Şükran Kayacan'ın bu 3 şirket sahibi ile gizli anlaşma yaptığını, her ihaleden önce adı geçen kişilerin kendi aralarında görüşerek, kırım oranını belirlediklerini, personelin işini kaybedeceği korkusuyla şikayetçi olmadığını anlattı. Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun bu ilişkiyi belirten raporu olduğunu, Ankara TEDAŞ Genel Müdürlüğü'nde bazı personelin de Şükran Kayacan ile çıkar ilişkisine girdiğini bildiren savcı, müteahhitlerin, hakedişlerini aldıktan sonra sanık Şükran Kayacan'a defalarca araba, para ve döviz verdiklerini kaydetti. Savcı, tutuklu Sanık Kayacan'ın 9 ayrı davadan 2-12'şer yıl, diğer sanıkların 3-12'şer yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılmasını talep etti.

AĞLAYARAK REDDETTİ
İddianamenin okunmasından sonra söz alan Şükran Kayacan, gözaltında kötü muamele gördüğünü, soru ve cevapların yazılı olarak getirildiğini ve kendisine zorla imzalatıldığını savundu. Emniyet'teki sorgusu sırasında susuz bırakıldığını gözyaşları arasında anlatan Kayacan, şöyle dedi: "Bir ihalede usul hatası yaptık. İkinci bir teklif açılmamalıydı. Teftiş raporu yanlışlıklarla dolu. Yolsuzluk ve rüşvet için personelle işbirliği yaptığım iftira."

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır