kapat
05.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İntihar genelgesi


Emniyet Genel Müdürü Genç, son 2 yılda 57 polisin intihar etmesi üzerine bir genelge yayınladı. Artık amirler personeli dinleyecek ve borçlarına yardımcı olacak
Emniyet Genel Müdürlüğü, polisler arasında intihar vakalarının önüne geçilmesi için Genel Müdür Turan Genç'in imzasıyla bir "intihar genelgesi" yayınladı. Emniyet Genel Müdürü Genç, teşkilattaki intiharların önlenmesini ve intihar vakalarındaki sebeplerin bir istatistik halinde toplanmasını istedi.

1999 - 2001 Nisanı arasında toplam 57 polis memurunun intihar teşebbüsünde bulunması Genç'i harekete geçirdi. Emniyet kayıtlarına göre söz konusu 2 yıllık dönemde intihara kalkışan polislerden 46 tanesi hayatını kaybederken, 10 polis memuru ya meslektaşları tarafından ikna edildi veya kendisini yaraladı. Ölen polis memurlarından 37'sinin ise Çevik Kuvvet mensubu olması dikkat çekti.

Bu ürkütücü rakamlar üzerine Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, artan polis intiharlarına yönelik olarak 21.04.2001 tarihinde bir genelge yayınladı. 81 ilin Emniyet Müdürlükleri'ne gönderilen genelgede, personelin hizmet sorumluluğu, aşırı çalışma, aşırı çalışmaya dayalı stres ve çeşitli sebeplerle meydana gelen intihar olaylarını en aza indirmek için gerekli gayretin gösterilmesi istendi ve meydana gelen olayların azalmasının intihar nedenlerinin doğru tahlil edilerek önlemlerin alınmasına bağlı olduğu belirtildi.

AMİRLERE İŞ DÜŞTÜ
Genelgede, daha önce devreye sokulan personelin sorunlarıyla birim amirlerinin bizzat ilgilenmeleri, hiyerarşik yapıda iletişim kanallarının daima açık tutulması ve birim bazında çözülemeyen sorunların Genel Müdürlüğe bildirilmesi önlemlerine rağmen intihar olaylarının artmasının, ek tedbirleri gerekli kıldığına dikkat çekildi. Buna göre artık amirler personeli ile her an ilgilenecek, kendisi ilgilenemiyorsa bu işe yeterli başka bir amiri görevlendirecek. Özellikle banka kredi kartlarının kullanımı konusunda polisleri bilgilendirecek olan amirler suistimallere meydan vermeden personelin cüzi miktardaki borçlarına da çözüm bulacak.

İntihar bir kaçıştır
Emniyet hekimi Dr. İspir, intihara meyilli polislerin tavırlarında değişme görüldüğünü ve depresif davrandığını söyledi

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Hekimliği'nde görev yapan Dr.Gültekin İspir intiharı sorunlardan "kaçış" olarak niteledi. İntiharın psikiyatride önde gelen ölüm nedeni olduğunu söyleyen İspir, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kişin öz benliğine yöneltmiş bir saldırganlık halidir. İnsan hayatında yaşam görevleri (maneviyat, kendini düzenleme, çalışma, dostluk, sevgi) ve yaşam güçleri (Aile, dostluk, sevgi, din, eğitim, toplum, medya, iş, devlet vs.) bulunmaktadır.Bu dengeler bozulduğunda bedensel ve ruhsal rahatsızlıklar karşımıza çıkabilmektedir."

Dr. İspir, intihar riski taşıyan bireylerin başlıca özelliklerini de şöyle sıraladı:

"Davranışlarında değişmeler gözlenir. Yalnızlık, ümitsizlik, çaresizlik içindedir. Şiddetle depresif görünümlüdür. Kendini öldürme tehditleri savurabilir; açıkça söyleyebilir. Veda eden bir tutum içinde olduğu görülür. Çeşitli isteklerini belirtir, yazılar yazabilir. İntihar kişinin kendini yalnız ve çaresiz hissetmesinden doğan bir kaçış, bir piskolojik yardım çağrısıdır."

Sırrıberk ARSLAN

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır