kapat
05.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

KISA KISA KISA


KDV 1 puan artıyor
Maliye Bakanlığı, IMF ile yapılan müzakereler doğrultusunda genel KDV oranında 1 puan artışa gidiyor. Ekonomik krize rağmen bütçe finansmanına büyük önem veren ve tasarruf tedbirlerinin yeterli olmayacağını gören IMF ilave gelir artırıcı önlem istedi. Bu çerçevede genel KDV oranı bir 1 artırılacak. Böylece halen yüzde 17 olan KDV oranı yüzde 18'e yükseltilecek. Maliye'nin bu yolla en az 400 trilyon lira gelir sağlaması bekleniyor. Bu yöndeki kararnamenin Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağı öğrenildi.

Okan MÜDERRİSOĞLU

Genç tasarımcılar Vestel'in konuğu
Vestel Şirketler Grubu ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu işbirliği ile düzenlenen "Altın Gönye 2001 Endüstriyel Tasarım Öğrenci Yarışması" kapsamında Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 50 öğrenci, Vestel'in Manisa'daki beyaz eşya fabrikasında ağırlandı. Vestel Ar-Ge Koordinatörü Cevat Kumbasar, bu yarışma ile tasarım sektörünün önünü açmayı hedeflediklerini kaydetti. Üniversitelerin endüstri ürünleri tasarımı dalında öğrenim gören öğrencileri, 21. yüzyılda dijital yaşam ürünlerini kapsayan yarışmaya 21 Eylül 2001 tarihine kadar başvurabilecek.

Tepe-Home'dan İzmit'e mağaza
Tepe Home Genel Müdürü Gürsel Usta, İzmit mağazasından yılda 6 milyon dolar ciro beklediklerini söyledi. 2005'e kadar 22 ile 26 arasında yeni mağaza açacaklarını kaydeden Usta, İzmit'in geleceğine yatırım yaptıklarını, bu yolla grup olarak 2001 yılında 60 milyon dolarlık ciro hedeflediklerini sözlerine ekledi. Outlet Center'daki mağazada, beyaz eşya dışında her türlü mobilya, züccaciye, ev tekstil banyo aksesuarları bulunacak. Mağazada seri sonu ürünleri de yüzde 30 ile 50 arasında indirimle satılacak.

Koleksiyon'da vade 24 aya çıktı
Mobilyalarda ithal girdi oranlarını düşüren, daha rahat, sade modellere yönelen Koleksiyon Mobilya, ürünleri için yeni fiyat ve ödeme formatları hazırladı. Koleksiyon Mobilya, Koç Finans'a ait Akıllıkart ile yapılan anlaşma ile 24 aya varan ödeme koşulları hazırladı. Şehir hayatındaki değişimi dikkate alarak ev mobilyalarında yeni açılımları benimseyen Koleksiyon Mobilya, fiyat formatlarının değişmesinin yanı sıra yeni kullanım tanımlamalarına da olanak veriyor.

Yaşar Holding sermaye artırdı
Yaşar Holding, olağanüstü genel kurul toplantısının ardından sermayesini 4 trilyon 114 milyar liradan 25 trilyon liraya yükseltti. Holding Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre sermaye artırımı konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan gerekli izin alındı. Yaşar Topluluğu, boya ve kimya, gıda, içecek, dış ticaret, turizm, hizmet, mühendislik ve taahhüt sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 10 bine ulaşan çalışanı, 150 bini aşan bayi sayısı, 500 milyon dolarlık dış ticaret hacmi ve 1 milyar 820 milyon doları bulan mal varlığıyla holding 2000 yılında 2 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi.

Arjantin bütçe açığı büyüdü
Nakit sıkıntısı çeken Arjantin'de hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmada öngörülen yılın ikinci ve üçüncü çeyreğine ilişkin bütçe açıkları hedeflerini genişletti. Arjantin Maliye Bakanı Daniel Marx'ın Reuters'e açıklamasına göre, Ocak-Haziran dönemi bütçe açığı hedefi 3.8 milyar dolardan 4 milyar 939 miylon dolara, Ocak-Eylül dönemi bütçe açığı hedefi de 5.1 milyar dolardan 6 milyar 249 milyon dolara yükseltildi. Marx, bununla birlikte, 2001 yılı sonu bütçe açığı hedefinin 6.5 milyar dolar düzeyini koruduğunu, bu yıl için yüzde 2.5 ekonomik büyüme öngördüklerini söyledi.

ABD işsizlik rekoru kırdı
ABD'de ekonomik durgunluk sinyalleri iyice güçlendi. ABD Çalışma Bakanlığı, tarım dışı sektörlerde işsizlik oranının Nisan ayında yüzde 4.5'e yükseldiğini açıkladı. Böylece ABD, son iki buçuk yılın en yüksek işsizlik rakamlarına ulaşmış oldu. Ekonomik sıkıntının önüne geçebilecek yegane insan olan ABD Başkanı George W. Bush ise "Ekonominin gidişatından endişe duyduğunu, ancak bu konuda ne yapabileceklerini şu an için bilmediğini" söyledi.

İngiltere'de dev birleşme
İngiltere'nin en büyük ipotek kuruluşu olan Halifax Group, İskoçya'nın en büyük bankası olan Bank Of Scotland'ı, 40 milyar dolara satın aldığını dün resmen açıkladı. Birleşme ile İngiltere'nin beşinci büyük bankası ortaya çıkacak. Halifax, yeni oluşacak banka hisselerinin yüzde 63'ünü elinde bulunduracak. İngiltere'nin faaliyetteki en eski takas bankası ile en büyük ipotek bankasının birleşmesi sonucunda, üç yıl içinde 875 milyon dolar değerinde sinerji yaratılacak.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır