kapat
05.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Benzin vergisi


3 depo benzin, asgari ücrete eşitlendi. Son yapılan zamlar hükümetin vergi gelirlerini artıracak.
Maliye, KDV'ye de 1 puanlık zam yapmaya hazırlanıyor. Asgari ücretin 139 milyon olduğu bir ülkede, orta sınıf bir otomobilin deposu 50 milyona doluyor. Bu ülke Türkiye... IMF, Dünya Bankası ve dost ülkelerin deyimiyle "geleceğin ülkesi" Türkiye'de insanlar için otomobile binmek lüks harcama haline geldi.

Türkiye'de üç depo benzin için yapılan harcama bir asgari ücrete eşit. ABD'de ise 50 depo benzin için ödenen para asgari ücrete denk geliyor.

21 Şubat 2001 tarihinde dalgalı kura geçildikten sonra dün yapılan ayarlama ile benzin fiyatı yüzde 80 artı. Böylece, otomobillerin konforu ve markasına göre bir depo fiyatı 80 milyona kadar çıktı. Bir depo benzinin şehir içinde en fazla bir hafta idare ettiğinden yola çıkarsak, sıkı bir araba kullanıcısı, otomobilin markasına göre aylık 160 milyon ile 320 milyon lira arasında bir para harcayacak.

1 MİLYONU DEVİRDİ
Dalgalı kur sistemine geçilmeden önce benzin çeşitlerinin fiyatları her ayın 4'ünde, öngörülen aylık enflasyon oranında artırılırken, geçen 72 günlük sürede 7 kez yükseltildi. Yeni kur sistemi içinde benzin fiyatlarına 28 Şubat 2001 tarihinde ortalama yüzde 10, 4 Mart 2001 tarihinde yüzde 1.3, 14 Mart'ta yüzde 2.7, 23 Mart'ta yüzde 2.1, 4 Nisan'da yüzde 21, 13 Nisan'da yüzde 11 ve bugünden geçerli olmak üzere yüzde 5.3 ile yüzde 5.4 arasında zam yapıldı. Merkez Bankası'nın 22 Şubat tarihli döviz kurları uyarınca, 963.943 lira olan doların efektif satış kuru çerçesinde, benzin 60-63 cent aralığında seyrediyordu. Son zamla 3 Mayıs tarihli Merkez Bankası döviz kuruna göre benzinin dolar bazında fiyatı da 82-86 cent aralığına yükseldi.

'En pahalı Türkiye'
Yeni zamlarla birlikte akaryakıt fiyatlarının 86 cent'i de aştığını belirten Petrol Üreticileri ve İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkanı İsmail Aytemiz, bu rakamın kişi başına milli geliri 20-30 bin dolar arasında değişen gelişmiş Avrupa ülkelerine göre çok yüksek olduğunu söyledi. Aytemiz, "Akaryakıt İngiltere, Fransa İtalya ve Almanya'da daha yüksek. Ama orada kişi başına düşen milli gelir 20 bin-30 bin dolar arasında. Bizde ise 2 bin 800 dolardan 2 bin 400 dolara indi. Bu rakamlar göz önüne alındığında Türkiye'deki rakamların ne kadar yüksek olduğu anlaşılır" dedi.

Yüzde 5'lik zammın direkt ATV yükseltilerek yapıldığını belirten Aytemiz, kasım krizinde yüzde 290 olan ATV'nin, şubat krizinden sonra yüzde 365'e, son zamlarla da yüzde 402'ye çıktığını vurguladı. Tablodaki yüzde 56'lık ATV oranı ise rafineri çıkış fiyatındaki oranı yansıtıyor.

Avrupa'da akaryakıt fiyatları
İngiltere1.17 dolar
Fransa1.13 dolar
İtalya1.05 dolar
Almanya95 cent
Türkiye86 cent
İspanya67 cent
Yunanistan63 cent

Fiyat sayaca sığmıyor
Zamlara pompa sayaçlarındaki haneler bile yetersiz kaldı. Fiyatların 7 haneli olması nedeniyle istasyon sahipleri, sayaçlardaki fiyat göstergesinin sonuna birkaç 'sıfır' yapıştırmak zorunda kaldı. Değeri 20 milyar olan panolar ise, üstleri örtüldüğü için istasyonlarda korkuluk vazifesi görmeye başladı. İstasyonlar da fiyat panoları için 20 milyar, pompalar için de 15 milyar ödeyip değiştirmeyi düşünmüyor.

Çetin Köse (İstasyon Müdürü): Fiyatlar 7 haneli rakama ulaşınca bizim panoların 7'inci haneye kapasitesi yetmedi. Öyle olunca biz de büyük panonun üstünü örttük. Pompadaki ekranın yanına kağıt yapıştırarak 3 yeni hane ekledik. Bu bizi bu enflasyon oranlarında 5 yıl götürür.

Hanifi Uygur (pompacı): Ek hanelerin yer aldığı kağıtlar kafamızı iyice karıştırdı. Eskiden 10 milyon yazıp 10 milyon tahsil ediyorduk. Şimdi 1 milyon yazıp 10 milyon okuyoruz. Bazen kafamız karışıyor 25 milyon alacağımız yerde kredi kartı ile ödeme yapanlardan 2.5 milyon tahsil ediyoruz. Akşam hesabı kapatırken de işin içinden çıkamıyoruz.

Can ESENTAŞ

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır