kapat
02.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Aklı güzel olsun yeter


'Öğretmenin güzeli makbuldür' diyen İtalyan araştırmacılar, bizim eğitimcileri ikiye böldü. Bir bölüm aklın güzelliğini, bir bölüm ise fiziksel güzelliği savundu
İtalya'da ilkokul öğrencileri arasında yapılan bir ankette 'öğretmenin güzelliği, öğrencilerin okula devamlılığında ve derslerdeki başarısında önemli bir etken' sonucunun çıkması, Türkiye'deki öğretmenler arasında tartışma yarattı. Öğretmen ve okul yöneticilerinin bazıları güzelliğin önemli bir faktör olduğunu savunurken, bazıları da "öğretmenin değil, verilen eğitim hizmetinin güzel olması gerekir" dedi.

İtalya'da yapılan ankette ideal öğretmenin özellikleri "genç, kızıl saçlı, beyaz tenli ve yeşil gözlü" diye sıralanıyordu. Peki, Türkiye'deki okullarda da güzellik geçer akçe mi? İşte İtalya'daki araştırmanın Türkiye'deki yankıları:

GÜZELLİK YARIŞMASI MI BU!
Ankara Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı Tufan Doğan Avşargil, ankete tepkisi sert oldu:

"Öğretmenliğin güzellikle ne ilgisi var? Bunca yıllık öğrtmenim, böyle bir şeyi ne gördüm ne de duydum! Öğretmenin kişiliği, bilgisi, öğrencilerin özel durumlarına göre davranış kabiliyeti ve pedagojik formasyonu salt güzellikten çok daha önemlidir. Öğretmenin yeşil gözlü olması değil ama eğitim metotlarını uygulayabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Sınıfta nasıl davranacağını bilmesi, giyimine kuşamına dikkat etmesi, öğrencilere yol göstermesi ve onlara nasıl yaklaşacağını bilmesi, bir öğretmenin kızıl saçlı olmasından çok daha önemlidir! Türkiye güzelini bir sınıfa öğretmen diye getirseniz ne olur? Öğretmen güzel diye öğrencinin öğrenme kapasitesi mi artacak? "

YANLIŞ ŞEYİ ÇAĞRIŞTIRIYOR
Türk Eğitim Sendikası Başkan Yardımcısı Ahmet Şenses de anket sonuçlarının kafa karıştırdığını belirtti. Şenses, "Öğretmenin güzelliğiyle öğrencinin derse olan devamlılığı ve ilgisi arasında bir bağlantı kurmak yanlış şeyleri çağrıştırır. Eğitimde önemli olan öğretmenin güzelliği değil, öğrettiği derslerin ve bilgilerin güzelliğidir. Bugünkü Türkiye'de öğretmenlerimiz daha çok geçim derdini düşünüyor. Maaşı az, iki üç yıldır aynı elbiseyle derslere giren, ayakkabısı yırtık olan bir öğretmenin derse olan katılımı ve öğrencilerin başarısı elbette tartışılır. Ancak unutulmaması gereken bir şey var. O da eğitimcinin topluma verdiği hizmet güzelliğiyle ölçülmeyeceğidir" dedi.

KARŞI GÖRÜŞ

İngilizce hocama aşıktım dersi hiç kırmadım
"Araştırmanın sonuçlarına ben de katılıyorum. Bundan doğal ne olabilir ki! Güzel kadın ve yakışıklı erkeklerin çevresindekileri etkilediği gibi; güzel ve yakışıklı öğretmenler de öğrencileri etkiler. Hele bir de iyi konuşup şık giyiniyorsa" diyen Özel Okullar Derneği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu, konuya bizzat kendinden örnek verdi: "Vefa Lisesi'nde bir İngilizce öğretmenimiz vardı; çok güzel bir kadındı ve hep şık giyinirdi. Bütün öğrenciler onun dersine girmek için can atardık. O öğretmenimizi büyük bir istekle dinlerdik. Dersinden kaytaran da olmazdı.

Yıllar geçti ama bugün ilk aklıma gelen öğretmenim o oldu. İnsanın güzel konuşması, vücut hareketleri önemli ayrıntılardır. Biz de okulumuza öğretmen alırken, onların akademik başarılarının yanında yakışıklı ve güzel olmalarına, hareketlerine, konuşma şekillerine dikkat eder, tercihlerimizi öyle yaparız."

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır