|
|
|
Olaylarda kasıt yok
Ecevit, Kurultay'da genel başkan adayı Pişkinsüt'ün oğlunun tartaklanmasına üzüldüğünü belirterek, bu olayda bir kasıt aranmaması gerektiğini ifade etti
Başbakan Bülent Ecevit, DSP kurultayında Genel Başkan adayı Sema Pişkinsüt'ün konuşturulmamasının sözkonusu olmadığını, tüzüklerinde genel başkan adaylarının konuşmasına olanak verilmediğini söyledi. Ecevit kendisinin Genel Başkan olarak kısa bir konuşma yaptığını, Pişkinsüt'ün konuşması konusunda delegeler arasında oylama yapıldığını ancak oylamanın Pişkinsüt'ün aleyhine sonuçlandığını söyledi.
Ecevit, düşünsel açıdan olumlu bir kurultay olduğunu, ancak bazı tatsız olayların yaşandığını, Pişkinsüt'ün oğlunun tartaklanmasına üzüldüğünü söyledi. Bu olayda bir kasıt aranmaması gerektiğini belirten Ecevit, 15 bin kişilik salona 35 bin kişinin gelmesi nedeniyle itiş-kakışın olduğunu kaydetti.
EN SAĞLAM ÖRGÜT DSP ÖRGÜTÜ
Ecevit, Kurultay'ın başarılı olduğunu, polemik yapılmadığını, ülke sorunları üzerinde görüşler belirtildiğini ifade etti. Kurultay'a katılımın çokluğundan örgütün ne kadar yaygın olduğunu gördüklerini belirten Ecevit, "Aslında son derece tutarlı parti yapımız var. Başka partilerde genellikle hizipçilik olduğu için, sanki bu gibi olayların olmadığı bir parti yapısında, örgütün de olmadığı sanılır. Oysa en sağlam örgüt DSP'nin örgütüdür" dedi.
PİŞKİNSÜT'E SORUŞTURMA İMASI
Ecevit, Pişkinsüt hakkında bugüne kadar disiplin sistemini uygulamayı düşünmediklerini ancak bundan sonrasını zamanın göstereceğini belirtti. "Pişkinsüt'ün çıkışını kişisel bir çıkış olarak mı değerlendiriyorsunuz. Yoksa parti içi muhalefetin başlangıcı mı?" sorusuna Ecevit, "Olabilir, her demokratik sol partide olduğu gibi, hizipçilikten çok uzak duran bir parti olmamıza rağmen, zaman zaman muhalefet hareketleri olmuştu. Fakat bizde hiçbir zaman yaralayıcı, partiyi tahrip edici hizipçilik şeklinde olmamıştır" dedi.
FARKLI SOL ANLAYIŞIMIZ VAR
Ecevit, kongredeki konuşmasında, solu toparlama amacında olmadığını söylediğini hatırlatılması ve bunun Derviş'e bir mesaj olarak yorumlandığının belirtilmesi üzerine şu cevabı verdi: "Hayır, Sayın Kemal Derviş'e veya herhangi bir kimseye yanıt olarak söylemedim. Demokratik sol parti düşünce tutarlılığına çok büyük önem verdiğimizi ve kendi ulusal sol anlayışımızın bulunduğunu, başka bazı ülkelerden farklı bir sol anlayışımızın bulunduğunu her vesile ile yıllardan beri söyledim."
İlk görev gününde Ata'nın huzurunda
DSP'nin önceki gün yapılan kongresinde, göreve getirilen Parti Meclisi üyeleri ve Merkez Disiplin Kurulu üyeleri, Başbakan Bülent Ecevit ile birlikte Anıtkabir'e giderek, çelenk koydu. Ecevit ve DSP'liler, önce aslanlı yoldan yürüdü daha sonra Atatürk'ün mozelesine çelenk koydu.
Daha sonra Anıtkabir şeref defterini imzalayan Başbakan Bülent Ecevit, deftere "Her konuda olduğu gibi ekonomik Kurtuluş Savaşımız'da da öncümüz, rehberimiz sensin. Demokratik Sol Parti'nin bugün göreve başlayan Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyeleri, sana sarsılmaz bağlılıklarını sunarlar" diye yazdı.
Başbakan Ecevit, deftere bugünün tarihi olarak "30 Nisan 2001" yazması gerekirken, yanlışlıkla "30 Mayıs 2001" tarihini yazdı.
Pişkinsüt: Tokat demokrasiye indi
DSP Kurultayı'nda genel başkan adayı olmasına rağmen konuşamayan Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt, olaylardan parti yönetimini sorumlu tuttu. Pişkinsüt, "Parti bürokrasisinin görevlendirdiği kişiler, salonda bize karşı şiddet gösterisinde bulundu. Delegeler ve halktan bir tepki gelmedi. Ben tartaklanmak istedim oğlum tartaklandı. Keşke bana vurulsaydı da oğlumun öyle itelenmesini görmeseydim" diye konuştu.
Aldığı 86 oyun son derece önemli olduğunu ve istifa etmeyeceğini de söyleyen Pişkinsüt, "Bunların tümü demokrasiye atılan tokatlardır. Şiddetin parlamento içindeki boyutlarını gördük, geçenlerde milletvekili öldürüldü. Bir demokratik partinin kongresinde de böyle bir şiddeti izliyoruz" dedi.
Fatih ATİK/ANKARA
|
|
|
|