kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Trilyonluk miras ablayı unutturdu


Ölen İzmirli işadamı Hasan Yavaş'ın kızı olduğunu iddia eden Yıldız Tunalı, "Kardeşlerim beni abla bilirdi ama babam ölünce bir anda değişiverdiler" diyerek babalık davası açtı
İzmir'in tanınmış sanayicilerinden ve geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Hasan Yavaş'ın trilyonları bulan mirası paylaşılamıyor. Yavaş'ın gayrimeşru kızı olduğunu söyleyen Yıldız Tunalı (42), hem babalık davası açtı, hem de resmi mirasçıların açtığı veraset davasını durdurdu. İşadamının resmi eşi ve 4 kızı ise İzmir 11. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 'babalık' davası açan Yıldız Tunalı'nın talebine karşı itirazda bulundu. Ölen işadamının 3 milyon 500 bin ABD Doları, 10 trilyon TL nakit para ile birlikte değeri 115 trilyonu bulan gayrimenkul mirasının sahipleri, babalık ve veraset davalarının sonuçlarına göre belirlenecek.

DNA TESTİ İSTEDİ
İskenderun'da yaşayan Yıldız Tunalı, annesi Luna Matatya ile Hasan Yavaş'ın evlilik dışı ilişkilerinden dünyaya geldiğini iddia ederek, avukatları aracılığıyla babalık davası açtı. Yıldız Tunalı, avukatları aracılığıyla açtığı davada babası olduğunu öne sürdüğü Hasan Yavaş ile kendisine DNA testi yapılmasını istedi. Hasan Yavaş'ın yasal mirasçıları olan eşi Sabiha Yavaş ve kızları Aynur, Şennur, Öznur Yavaş ile Ayşegül İrvana ise Yıldız Tunalı'nın babalarının kızı olmadığını söyleyerek itirazda bulundular. Yavaş Ailesi itiraz dilekçesinde, Yıldız Tunalı'nın Hasan Yavaş'ın kızı olmadığını, 1978 yılında Yıldız Tunalı'nın annesinin babalık davası açtığını ancak sonra vazgeçtiğini; bu nedenle vazgeçtiği davayı yeniden açmasının doğru olamayacağını belirttiler.

'BABAM VAZGEÇMİŞTİ'
Mirastan yararlanması gerektiğini söyleyen Yıldız Tunalı ise şöyle konuştu:

"Nüfus kayıtlarında bile babamın ismi Hasan. O'nun ilk çocuğu ve kızı olduğumu bütün İzmir biliyor. Var olmayan bir şeyi iddia etmiyorum. Evlendikten sonra bile eşimin istememesi üzerine bu iddiamı hukuksal anlamda yapmadım. Babam daha sonra Sabiha Yavaş'la evlenerek bizi terk etti. Yıllarca genç kız olarak babam dediğim insandan hiçbir zaman fazla bir şey istemedim. 1978 yılında bir dava açtım ama babam küçük kardeşim Ayşegül'ün evlenme döneminde bu olayın çıkmasının doğru olmayacağı yolunda beni ikna edince vazgeçtim."

'ADALETE GÜVENİM TAM'
Diğer kardeşlerinin kendisini "abla" bildiklerini söyleyen Yıldız Tunalı şöyle devam etti:

"Ama nedense babam öldükten sonra değişiverdiler. Babam son nefesini verirken bile beni çağırmadılar. Bu savaşı para için değil onur için yapıyorum. Maddi olarak eşim sayesinde çok şükür çok iyi durumdayım. Eşim şu anda bırakın bana bakmayı, benim dışımda bir çok öğrencinin eğitimini de üstelenecek kadar varlıklı ve iyi bir insan. Ancak babam Hasan Yavaş beni sürekli saklayarak, ikna ederek bana en büyük eziyeti yaptı."

Torunu da mirastan çıkarıldı
Yavaş'ın resmi kayıtlara göre mirasçıları olan eşi ve 4 kızı mirasçı olduklarını ispatlamak için için İzmir 9. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde veraset davasına, mirastan pay almak için de İzmir 4. Sulh Hukuk Mahkemesi'ndeki tereke davasına katıldılar.

Hasan Yavaş'ın ölümünden hemen sonra mirasıyla ilgili olarak Yavaş Ailesi bireyleri arasında hukuk savaşı başladı. Hasan Yavaş, kızı Ayşegül İrvana'dan olan torunu Hasan'a ölmeden önce "Yavaş" soyadı vermişti. İşadamının ölümünden sonra küçük Hasan'ın mirastan pay sahibi olmasına diğer kardeşler itiraz etti. Bunun üzerine küçük Hasan, dedesinin nüfusundan çıkarıldı ve Hasan Ekener olarak yeni kimliğine geçirilerek mirastan mahrum edildi. Ancak bu kez de Yıldız Doğaner, sürpriz bir şekilde ortaya çıkarak mirastan pay istedi.

115 TRİLYONLUK MİRAS
İzmirli tanınmış sanayici, Aslan Kurşun Döküm Sanayii A.Ş ile Aslan Avcı Dökümhanesi ve Av Saçması firmalarının sahibi Hasan Yavaş'ın Basmane Garı karşısında 3 otelin mülkü, Kıbrıs Şehitler Caddesi'ndeki Burger King'in olduğu binası, 10 trilyon Türk Lirası ve 3 milyon 500 bin ABD Doları nakit parası bulunuyor. Toplam mirasın değerinin 115 trilyonu olduğu belirtiliyor. Hasan Yavaş, hayırseverliği ve vergi rekortmenliği ile de biliniyordu.

MİRASLA OKUL YAPTIRACAK
Dört kızkardeşinin kendisini hep arayıp, "Kardeşimiz" diyen insanlar olduğunu ancak daha sonra kardeşliğin para yüzünden ikinci plana düştüğünü söyleyen Yıldız Tunalı, "Yıllarca sırf babam ve kardeşlerimin huzurunu bozmamak adına hiçbir şey yapmadım, hep kendi içime attım. Ama onları o kadar para hırsı bürümüş ki; babamın, soyadı yaşasın diye üzerine aldığı torunu Hasan'ı bile mahkemeye vererek mirastan çıkardılar. Çok duygusal insan olduğum için eşim yine benim bu tür olaylara girmememi istedi. Ancak babamı sağlığında da uyarmıştım, 'Yaşarken veremediğin bu hesabı öldükten sonra mezarından çıkarak verebilirsin' diye. Benim babam o kadar hayırsever bir insan da değildi ayrıca. Ancak onun ve ailesinin yapamadığını adalet yerini bulurda mirastan ben de faydalanırsam Hasan Yavaş İlköğretim Okulu'nu yaptırarak yapacağım" dedi.

Ali EYCE

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır