kapat
29.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
HINCAL ULUÇ(uluch@sabah.com.tr )

Bir gerçek yaşam öyküsü..

Babam öfkeden deliye dönmüştü.. "Bunu nasıl yaparlar" diyordu.. "Bu ülkede ilke yok mu?.. İnsanlara saygı yok mu?.. Böyle emr-i vaki yapılır mı?.."

Ağabeyim ve ben, babamın gezginci daracık subay maaşının çocukları olarak devlet liselerinde okumuştuk.. Serpil, refah dönemine rastlamıştı ailenin.. Kolej'e yazdırdık..

O zaman Kız Koleji ayrı.. Erkek Koleji ayrı.. Serpil son sınıfa geldi.. Türk Eğitim Derneği bir karar alıp, karma eğitime geçti..

Babamın tepesini arttıran o..

"Böyle kararlar okul devam ederken alınır mı?.. Kızını karma okula göndermek istemeyen anne babalara böyle tepeden inme oyun yapılır mı?.."

"Baba" diyorum.. "Serpil seneye üniversiteye gidecek. Orası karma değil mi?.."

"Ben Serpil için mi konuşuyorum sanıyorsun" dedi babam..

Çağdaş kafalı, Atatürükçü bir adamdı babam.. Şaşmıştım zaten..

"Ben insana saygıdan söz ediyorum.. İnsana ve onların düşüncelerine.. Tepkim buna.."

Ardından son sözü söyledi:

"Serpil artık Koleje gitmeyecek. Okumak istiyorsa, Kız Lisesine naklini yaparız.."

Bre aman.. En korktuğum şey bu.. Babama o son sözü söyletmemek gerek.. O Kafkas kafası, o Çerkes inadı tutunca, "Nuh" der, "Peygamber" demez.. Kelle verir, sözünden dönmez..

Serpil odasına kapanmış hüngür şakır.. Annem ondan beter.. Kız son sınıfa gelmiş. Kolej mezunu olacakken bu olacak iş mi?..

Ailede bunalım olunca, iş bana düşerdi genelde..

Sokağa çıktım.. Ağaçların altında dolaşarak düşünüyorum..

Babam o zaman Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri.. CKMP iken parti, yani Cumhuriyetçi, Köylü Millet Partisi iken yakın arkadaşı Alparslan Türkeş'i partiye getiren o.. CKMP'nin adının değişmesinden üzgün, kırgın.. Mareşal'e ihanet edildiğini düşünüyor, ama görevini sürdürüyor.. MHP, koalisyona davet edildiğinde Aslan Amca, bakanlık teklif etti ama, babam henüz yeni filizlenen partideki işlerin çok daha yoğun olacağını düşünüp "Beni bu defalık affet" dedi..

Koalisyon kuruldu.. Babamın yakın arkadaşı Hasan Dinçer Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı..

Günlerden Cumartesi.. Okullar Pazartesi açılıyor.. Açtım telefonu Başbakanlığa.. Adımı verince Hasan Beyi bağladılar..

Evdeki felaket havayı anlattım..

"Sen Serpil kızıma söyle.. Bütün hazırlıklarını yapsın, pazartesi sabahı için.. Saat 8.00'de de hazır olsun, ama ortaya çıkmasın.. Baban görmesin.. Odasında beklesin. Ben geleceğim.."

Pazartesi sabahı annem kahvaltı hazırlıyor.. Serpil odasında heyecanlı.. Kolej kıyafetlerini giymiş.. Çantasını hazırlamış.. Ortaya çıkmıyor..

Babam, sofra kuruldu mu, aile toplansın ister.. Serpil görünürde yok, sabahtan beri.. Babam zaten pireli.. O gün okullar açılıyor, ama ne aile efradından, ne Serpil'den çıt çıkmamış.. Bir tezgah var ama ne, gibisinden sezmeye çalışıyor..

Saat tam sekizde kapı çaldı..

Pencereye koştum.. Yolun kenarında 04 kırmızı plakalı araba duruyor.. 04 Başbakan Yardımcısının plakası..

Bizim daire üçüncü katta.. Otomat ziline bastım.. Kapıya koştum.. Açtım bekliyorum.. Babam "Kim" diye bağırdı.. Merdiven başında göründü Hasan Bey..

"Hasan Bey" dedim..

Babam doğruldu.. Arkadaş, markadaş ama, gelen Başbakan Yardımcısı.. Babam devlet sevgisi, saygısı ve de disiplini fevkalade bir adam.. Fırladı kapıda karşılamak için..

Hasan Bey içeri girdi.. "Merhaba Fuat Bey" dedi, çok resmi bir tavırla.. Adeta "Buraya senin için gelmedim" der gibi.. Babam şaşkın.. Hasan Bey yanından geçti babamın.. Bana "Serpil kızım nerde" dedi.. "Odasında efendim" dedim.. "Çağır" dedi..

Çağırdım..

Serpil'in odasından tam teçzihat çıktığı anda babamı görmeliydiniz.. Bir anda tüm oyunu anlamıştı..

Birşeyler söylemek istedi.. Söyleyemedi.. Başbakan Yardımcısına, arkadaşı da olsa "Ne yapıyorsun" demeyi devlet terbiyesine yakıştıramadı.. Pencereye yaklaştım.. Serpil önde, Hasan Bey arkada 04 numaralı, kırmızı plakalı arabaya biniyorlardı..

Bu ülkede makam arabaları, ilk defa bu kadar güzel, bu kadar anlamlı, bu kadar kutsal, bu kadar özel bir iş için kullanılıyordu.. Araba, Kolej yolunun köşesini dönene kadar pencereden baktım.. Sonra içeri döndüm..

Babam Hasan Beyi karşılamak için geldiği köşede, hiç kıpırdamadan duruyordu hala.. Bana bakan gözlerinin içine baktım..O da bana baktı..

Hayır, öfke değildi, gözlerinin içinde olan..

"Teşekkür" doluydu bakışları.. "Benim aslan oğlum" diyordu sanki.. "Beni incitmeden, nasıl çözdün gene sorunu.."

Birbirimize sarıldık mı, sarılmadık mı, hatırlamıyorum.. Hatırladığım, onun da, benim de, annemin de gözlerimizin yaşlı olduğu idi..

Şu anda, bunları yazarken olduğu gibi..

Ne güzel aileydik biz.. Ne güzel dostlarımız vardı..

***
Serpil Koleji derece ile bitirdi.. Üniversiteyi de..

Hasan Dinçer, geçen hafta 91 yaşında öldü.. Çok geç haber aldım. Yetişmeme imkan yoktu..

Ama Hasan Amca, orda olduğumu görmüştür, inanıyorum.. Babam ve annemle birlikte..

Mezarına bir gönül gülü Hasan Amca.. Bir Kolej öğrencisi genç kızın senin yeşerttiğin tüm umutları ve heyecanı ile kan kırmızı bir gönül gülü..

Hep orada, hep taze kalacak!..

Hakan&Utku'dan Tatil Keyfi

Çeçenler BBG evinde..
Ses getirmek için hiç bir fırsatı kaçırmayan "Bizim çocuklar" bu defa kendilerine hedef olarak diğer "Bizim çocuklar"ı yani Biri Bizi Gözetliyor evini seçti. Bir gece ansızın eve girdiler. Ve bakın sonra neler oldu.

* Pombalı tüfek sesine uyanan Zeki salondaki hareketi farketti "Vaooov. Aktivite var ha? Uyanın millet Chuck Norris ve arkadaşları gelmiş" diyerek herkesi uyandırdı. Gelenlerin Çeçen terörist olduğunu öğrenen Zeki "Arkadaşlar ben bu eve birşeyler öğrenmeye geldim. Sizden de öğreneceklerim var" demesine rağmen kimse pompalı tüfeğini vermeyince Çeçenlere küstü.

* Evde jöle bittiği için sinir krizi geçiren Melih, üstüne üstlük teröristlerden birinin "Yahu sen meğer amma kiloluymuşsun" sözleri üzerine iyice zıvanadan çıktı. Mutfaktan aldığı bir bıçakla göbeğindeki fazla yağları kesmek istedi. Eray "İyi olur zaten evde yağ da bitmişti" deyince kavga çıktı. Araya Çeçen teröristler girdi.

* Çeçenler evde Hülya ve Esra'nın olmadığını öğrenince çok bozuldular. Bundan sonraki eylemlerini Hülya ile Esra'yı eleyen Murat'ın evinde yapacaklarını açıkladılar.

* Çeçen teröristler kan dökmek istemediklerini sadece ses getirip gideceklerini söylediler. Evin gergin kızı Dilek "İyi olur, daha ortalığı yeni sildim zaten, kan dökerseniz kafanızı kırarım" deyince ortam iyice gerginleşti.

* Zeki f"Ben ille de rus salatası isterim" diye tutturdu. Yemek yapma sırası Çeçenler'de olduğu için bu istek kabul şiddetle reddedildi. Zeki bir kere daha küstü.

* Uğur Dündar baskını görüntülemek için helikopterle evin üzerine inmek istedi. Ancak baskının evin içindeki 40 kamerayla saniye saniye izlendiğini öğrenen Dündar helikopterden atlayarak intihar etmek istedi. Daha sonra intihar girişimini lig sonunda Fener şampiyon olamazsa tekrar gündeme almak üzere erteledi.

* Evin iyice şenlikli hale geldiğini gören Hülya bornozla eve girmek istedi.

* Evin filozofu Eray, Çeçenleri karşısına alıp yaklaşık 45 dakika süren entellektüel bir konuşma yaptı. Çeçenlerden bazıları fenalaşarak bayılırken diğerleri "Vazgeçtik eylemden, kurtarın bizi" diye yardım istediler.

* "Kızlara karşı böyle davranamazsınız" diyen Melih Çeçenlerle kavga etti. Melih ayakta tedavi edildi.

* Sinan'la dans yarışına giren bir Çeçen terörist bileğini burktu. Dışişleri bakanlığı anında geçmiş olsun mesajı yolladı.

* Haftanın aktivitesi olarak Rus Dansları Topluluğu eve girince Çeçenler bunu havaya silah sıkarak kutladılar. Rehin alınan Rus dansçılar Çeçenler tarafından tuvalet temizliği ile görevlendirildi.

* Haftanın birincisi olan Eray bir saat gerekçe açıkladıktan sonra Çeçenleri elemek istediğini göz yaşlarını tutamayarak söyledi.

* Elenen teröristleri Tan Sağtürk karşıladı. Tan'ın bozuk Türkçesi karşısında daha fazla dayanamayacaklarını anlayan çeçen teröristler teslim oldular.

hakanutku@hotmail.com

Pazar Neşesi
Bu hafta Pazar Neşemiz Nihal Acerer'den

Adam ve dünyalar güzeli karısı yatağa giriyorlar, tansiyon yükseliyor, okşamalar başlıyor.. Ancak kadın aniden "Dur, canım istemiyor, sadece bana sarıl" diyor.

Adamcağız, "Neden?" diyor.

"Bir kadın olarak sevgi ihtiyaçlarımı anlamıyorsun" diye cevap veriyor, karısı.

Adam ertesi gün karısını çok güzel bir mağazaya götürüyor.. Kadın 3 tane pahalı kıyafet deniyor ama karar veremiyor. Adam, karısına hepsini almasını söylüyor. Sonra, en pahalı 3 çift ayakkabı.. Sonra da, tek taş yüzük..

Kadın heyecanlanıyor, mutlu oluyor.. Kocasının çıldırdığını düşünüyor ama umurunda değil, bir de pırlanta kolyeye bakıyor..

Kocası, "Kolye sevmezsin ama bunu beğendiysen, alabilirsin" diyor.

Kadın yerinde duramıyor mutluluktan. "Hazırım, kasaya gidelim" diyor kadın.

"Hayır, hayır kasaya gerek yok.. Bunları satın almayacağız ki" diyor, adam.. "Bunlara sadece sarılmanı istiyorum!.."

SEVDİĞİM LAFLAR
Ya ümitsizsiniz. Ya da ümit sizsiniz. Ya çaresizsiniz.
Ya da çare sizsiniz

Behçet Necatigil (Teşekkürler Pınar)

BİZİM DUVAR
"Değişim Rüzgarı" bu defa Amerika dolaylarından estiriliyor. Adı da: "Sam Yeli"

Hakan&Utku

EĞER
..çocuğunuza bir tek yaşam dersi verebilseydiniz bu ne olurdu?..

..bir başka ailenin bireyi olma zorunda kalsanız ve seçim hakkınız olsa, hangi aileye girmek isterdiniz?.

..dünyanın istediğiniz sanat eserini alıp evinize götürme hakkınız olsa, hangisini seçerdiniz?.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır