|
|
|
Onun şarkıları çocuklar için
1 milyon çocuğa eğitim kampanyasının şarkısı İbrahim Betil gibi çocukluğa değer veren bir işadamına ait... Mahmut Abra'ya... Abra "Bestelerim sadece onlar içindir" diyor
1 milyon çocuğu okutmayı hedefleyen kamyanyanın ardında İbrahim Betil'in yanı sıra bir işadamı daha var: Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği eski Başkanı Mahmut Abra. Ama o kapı kapı dolaşıp bağış toplamadı. Kampanyanın "Siz hiç gönüllü oldunuz mu? Bu mutluluğu hiç duydunuz mu?" diye seslenen şarkısını besteledi. Hatta söz ve müziğini yapmakla kalmadı, Oya Küçümen'in seslendirdiği şarkının vokalinde bile yer aldı.
Şarkı öylesine sevildi ki, eğitim kampanyasına fon yaratmak için NTV'de üç gün boyunca gerçekleştirilen canlı yayında ünlüler onun şarkısı eşliğinde "siz de katılın" çağrısında bulundu. Hülya Avşar, Okan Bayülgen, İbrahim Betil müzik eşliğinde ritm tuttular, el ele verip oynadılar. Şarkı tekrarlandıkça, bağışlar da bir bir arttı, iki bin, üç bin derken katlandı.
5 YAŞINDAN BERİ MÜZİSYEN
Mahmut Abra'ya gelince... AB ülkelerine milyonlarca dolar ihracat yapan ART Tekstil'in sahibi Abra, beş yaşında piyano çalmayı öğrendi. Batı müziği eğitimi aldı, ama Boğaziçi Üniversitesi'nde okurken Ruhi Ayangil'in musiki korusunda, ardından tam 6 yıl Nevzat Atlığ'ın yönetimindeki Devlet Korusu'nda Klasik Türk Müziği söyledi. Bugünse çocuklar için şarkılar besteliyor. Kimi zaman Bosna'da savaşın yaraladığı çocuklar için, kimi zaman da İzmit'te depremin kimsesiz kıldığı çocuklar için... Ama hep çocuklar için...
Peki ama neden çocuklar, neden şarkılar?
Benim de iki çocuğum var. Ve hep düşünüyorum. Ben çocuklarıma bugünkü gibi bir Türkiye mi bırakmalıyım? Annemin babamın yaşadığı, bana miras olarak bıraktıkları Türkiye daha mutlu bir Türkiye değil miydi? Bu suçluluk duygusuna karşı birşey yapmak lazımdı. Benim de elimden gelen buydu.
Nasıl oldu da yolunuz TEGV ile birleşti?
Yıl 1996'ydı. İşlerimin yolunda gitmediği, paraya çok sıkışık olduğum bir dönemde Yılmaz Argüden geldi. "Böyle bir vakıf kuruluyor. Kurucu üye olur musun" dedi. Çok zor zamanlardı. "Çok isterim ama bugünlerde mümkün değil" demeye mecburdum. Sonraları hep ne yapabileceğimi düşündüm. Ve bu şarkıyı yaptım.
Bu şarkınızla Hülya Avşar'ı bile oynattınız...
Bilsem bu kadar şıkıdım şıkıdım oynayacaklarını ritmi artırırdım. Çünkü oynanacak tempoda bir şarkı değil. Ama biraz yaşama sevinci de veren bir şarkıydı. Zaten o amaçla yapıldı. Bu sefer her şey daha denk geldi. Şarkının sözlerini 1.5 yıl kadar önceTEGV için yazdım. Ama bugüne kadar kullanamamışlardı. Şimdiki genel müdür dinlemiş. İkinci Bahar'ın da müziğini yapan Cengiz Onural'la stüdyoya girdik. Oya Küçümen söyledi. Bora Ebeoğlu ile ben de vokal yaptık.
Çocuklar için başka şarkılarınız da oldu mu?
Bosna'daki çocuklar için şarkı yaptım. Bir Boşnak türküsüne Türkçe sözler yazdım. İstanbul'da onların yararına bir gece düzenlenmişti. O zaman da çok bağış toplandı ve UNICEF aracılığıyla Bosna'ya yollandı. Depremden sonra yine TEGV büyük bir proje başlatmıştı. Şair Mustafa Baykan'la bir deprem şarkısı yaptık. Adı Çığlık'tı. Yalova'da göçüğün altından kurtarılan bir kızın ağzından yazılmıştı...
Onlar için başka şarkılar da yapacak mısınız?
Tabii. Şimdi 'Nar Kiremitli Kiraz Perdeli' diye bir çocuk şarkıları kitabı hazırlıyorum. İsmail Uyaroğlu, Refik Durbaş, Atilla İlhan ve nice şairin şiirini besteledim. Pan Yayıncılık'tan çıkacak kitabın telif haklarını da TEGV'e armağan edeceğiz.
MİNE ŞENOCAKLI
|
|
|
|