|
|
|
Köye vizontele geldi
Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Yıldıztepe köyüne 8 ay önce elektrik gelince tüm hayat değişti. TV ile tanışan kadınlar, erkeklere kulak asmaz oldular!
Yılmaz Erdoğan'ın, TV'nin Doğu'ya girişini anlattığı 'Vizontele' filmi elektriğin sadece 8 ay önce ulaştığı Yıldıztepe köyünde gerçek oldu. Erzurum'un İspir ilçesine bağlı köye, elektrikle birlikte TV de gelince günlük sosyal ilişkilerde gerilim başladı. Özellikle erkekler bu gelişmeyi "Kadınla erkeğin arasına soğukluk girdi" diye anlatıyor. Bakın Yıldıztepe köyünde neler oluyor:
* Erkekler kadınların her gün TV'den yeni bir şey öğrenmesinden tedirgin ve şikayetçi. Sabah dizilerini kaçırmayan kadınların en fazla ilgiyle takip ettikleri programların başında, kadın sorunlarıyla ilgili tartışmalar geliyor.
* Kadınlar, "Erkeklerle eşitiz; bizim de haklarımız varmış" demeye başlamışlar.
* Erkekler rahatsız: "Eskiden ses çıkarmazlardı, şimdi dikleniyorlar."
* Sabah erken saatte kalkan kadınlar önce hayvanların bakımını yapıyor, sonra da evdeki işlerle ilgileniyorlardı. TV'den sonra işler aksamaya başlamış. Daha doğrusu günlük işler artık televizyon program saatlerine göre ayarlanır olmuş.
* Sabah dizilerini kaçırmamak kadınlar işleri nöbetleşe yapıyor. Seyredenler, seyretmeyenlere anlatmaya başlamış.
'ARTIK YABANİ DEĞİLİZ'
* Önceleri köye gelen bir yabancılarla tek kelime bile konuşamayan çocuklar, artık bu çekingenliklerini üstlerinden atmışlar. Ayrıca çocuklar TV'nin etkisiyle yeni yeni konular hakkında soru sorar hale gelmişler.
* Yıldıztepe Muhtarı Kacir anlatıyor: "Artık eski hayat kalmadı. Köy odamız her akşam aynı saatte dolardı. Bütün köylü orada köyü ve yapılması gerekenleri konuşurdu. Gece geç saatlere kadar sohbet edilirdi. TV'den beri kimse köy odasına gelmiyor. Herkes işini bitirip evine kaçıyor. Birbirleriyle ancak iş zamanında karşılaşıyor. Bazı işler aksıyor. Ayrıca köylü artık geç saatte uyanıyor."
* Köylü Türk dizilerini kaçırmıyor. Kötü roldeki adamların mutlu olduğu dizileri protesto ediyor ve sinirlenip bir kaç gün diziyi izlemiyorlar. Filmlerde her zaman iyi insanların mutlu olmasını görmek istiyorlar. Kendi aralarında izledikleri filmlerin yorumlarını da yapıyorlar.
* Tüm yakınmalarına karşın köylüler TV'den vazgeçmeyi düşünmüyorlar.
FATURALARA ALIŞAMADILAR
Elektrİkle birlikte otomatik telefonla tanışan köylüler faturalara ise alışamamış. Örneğin Muhsine Aktaş yakınıyor: "75 milyon lira geldi. Dilekçe yazdık. Sözde İsrail ile konuşmuşum. Tövbe tövbe!"
'https://www.koyumuz.com.tr'
Köylü internetin efendisidir
İnternet köylere kadar girerken, köyler de internete giriyor! Bağlı bulunduğu ilde bile doğru dürüst tanınmayan 200-300 nüfuslu köyler dünyaya açılıyor. İşte birkaç örnek:
Mersin'in Mut ilçesine bağlı 719 nüfuslu Yalnızcabağ köyünün adresi https://www.yalnizcabagkoyu.8m.com Tıklayanı 'Toroslardan herkese merhaba' yazısı ve kır çiçekleri karşılıyor. Sitede yöreye has kelime ve deyimler de yer alıyor. İşte bunlardan bazıları:
"Çimmek: yıkanmak; çöğdürmek: işemek; ganayaklı: kadın; yokaroba: yukarı mahalle; havlı: bahçe; gumpir: patates; nöğörün: ne yapıyorsun?"
KIZ İSTERKEN DİKKAT
https://www.kuyupinar.8k.com adresindeki Kuyupınar köyü, Çankırı ili Ilgaz ilçesine bağlı. Sitede köyden fotoğraflar da bulunuyor. Sitenin en ilginç özelliği 'gelenekler' başlığı içinde yer alıyor: Kuyupınar Köyü'nden kız istendiği sırada, eğer kız tarafı misafirlere ikramda bulunursa, bu babanın evliliğe razı olduğunu gösteriyormuş.
DEFİNECİLERİN TERCİHİ
https://burhaniye_koyu_yalova.sitemynet.com Yalova'ya bağlı 100 hanelik dağ köyü Burhaniye'nin adresi. Sitede yer alan bilgilere göre halkı Rize kökenli. Ayrıca köy define avcılarının uğrak yeriymiş. Nedeni ise yine sitede şöyle anlatılıyor: 'Rivayete göre burası eskiden eşkiyaların saklanma yeriymiş. O yüzden birçok define meraklısı ellerinde haritalarla gelip define çıkarmışlar. Ondandır ki köyümüz halen define meraklıları tarafından gizliden gizliye ziyaret edilmektedir."
KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ İŞE YARADI
16 bin kişi döndü
Olağanüstü Hal Bölge Valisi Gökhan Aydıner, "Köye Dönüş Projesi" kapsamında son 10 ayda 16 bin kişinin köye dönüşünün sağlandığını söyledi. Valisi Aydıner, Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı İslam köyde, Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı ile birlikte dönenler için yapılan konutları inceledi. Bölgede "Köye Dönüş Projesi" kapsamında geçen yıl İçişleri Bakanlığı'ndan alınan ödenekle bin 304 evin yapımına başlandığını, bunlardan 657'sinin tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulduğunu bildiren Aydıner, yapımı süren 647 evin ise tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.
Bülent GÜNAL
|
|
|
|