kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Niyet mektubundan: Banka sorunu bitecek


IMF'ye verilecek olan Niyet Mektubu'nun çerçevesi belirleniyor. 30 sayfalık mektubun yarısını bankacılık sektörünün rehabilitasyonu oluşturuyor
İki hafta içinde sunulması beklenen, 18. stand-by'ın temelini oluşturacak mektup 30 sayfadan oluşuyor. Mektubun yarısını Fon'daki bankalar ve kamu bankalarının görev zararları ile gecelik borçlanma maliyetlerinin nasıl tasfiye edileceği konuları oluşturuyor.

Yetkililer, kredinin harcama önceliğinin bankacılık sektörü oluşturacağını vurguluyorlar. Mektupta, Fon'daki bankalar ve kamu bankalarının özelleştirilmesi konusuna bu yıl içinde çözüm bulunacağı ifade ediliyor. Öncelikle istikrar ve büyümenin sağlanacağı, daha sonra enflasyon hedeflemesine geçileceği belirtiliyor. Para politikası iç borçlanmayı hafifletecek bir şekilde değişiyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Niyet mektubu Devlet Bakanı Derviş tarafından imzalandıktan sonra sunulacak. IMF İcra Direktörleri Kurulu, 10 gün içinde toplanarak yeni stand-by düzenlemesini görüşecek. Düzenlemenin, Mayısın ilk yarısına kadar onaylanarak yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Mali yardımın belirli bir kısmı hemen serbest bırakılacak. Kredinin geri kalanı da performans kriterlerinin tutturulması karşılığında serbest bırakılacak. IMF'nin ek bütçeyi gördükten sonra ilk dilimi serbest bırakacağı görüşü ağırlık kazanıyor.

Japonya ve AB'den gelecek kredilerle, bu yıl içinde alacağı toplam kredi miktarı 17 milyar doları bulabilecek. Japon Uluslararası İşbirliği Bankası'nın co-finansman kredisi olarak, Türkiye'ye enaz 750 milyon dolar kredi verme taahhüdünde bulunduğu belirtiliyor. Dünya Bankası'nın, Ülke Yardım Stratejisi çerçevesinde, Türkiye'ye, üç yıl için 5 milyar dolarlık bir kredi imkanı sunduğunu hatırlatan yetkililer, FSAL ve özellikle sosyal projeler ağırlık olmak üzere Türkiye'nin, bu yıl içinde 1.5 milyar dolarlık bir kaynaktan faydalanabileceğini vurguluyorlar. Avrupa Birliği Yatırım Bankası'ndan da, 400-450 milyon dolarlık bir kredi alınması planlanıyor.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır