kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Öztürkçeci Sezer


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in öztürkçe merakı Türk Dili Konuşan Ülkeler zirvesinde de ortaya çıktı. Sezer konuşması boyunca zirveye "doruk" dedi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ev sahipliğinde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın katılımıyla düzenlenen "Türk Dili Konuşan Ülkeler 7. Devlet Başkanları Zirvesi", Çırağan Sarayı'nda başladı. Zirvenin açılış konuşmasını Sezer yaptı. Konuşmasında Türk Cumhuriyetleri'nin bulunduğu bölgede barış ve istikrarı tehdit eden tehlikeler bulunduğunu hatırlatan Sezer, öztürkçe kullanmaya olan merakını da bir kez daha gösterdi. Sezer konuşması boyunca zirveden "doruk" diye bahsetti. Sezer konuşmasında şu mesajı vurguladı:

"Ülkelerimizin yer aldığı coğrafyada barış ve istikrarı tehdit eden tehlikelerin tamamen ortadan kaldırıldığını söyleyebilmek bugün ne yazık ki olanaklı değil. Bu nedenle ikili, bölgesel ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesinde ve derinleştirilmesinde büyük yarar bulunmaktadır."

Diğer başkanların mesajları ise şöyle oldu:

DİNİ RADİKALİZME DİKKAT
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, "Bugün global hareketliliğin getirdiği problemlerle uğraşıyoruz. Nükleer silahların, agresif milli ve dini radikalizmin, uyuşturucu kaçakçılığının durumu önemli. Bu tehditlerin ortadan kaldırılmalı" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, zirvenin hedefinin Türk Cumhuriyetleri'nde yaşayan halklara refah, huzur ve güvenli bir hayat sunmak olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin dünya üzerindeki etkisinden faydalanıyoruz'' dedi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akaev Türkiye'ye övgüler yağdırarak, "Türkiye Cumhuriyeti'nin başarısı, Türk Cumhuriyetlerine bir örnektir. Bu örnekten yararlanıyoruz. Türkiye AB'ye üye olma yolunda çok önemli bir ülke" diye konuştu.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı, zirvenin daha da güçlendirilmesini istedi. Türkmenbaşı, "Türk devletlerinin birliğini 21. yüzyılda sağlamak için, zirveye destek vermemiz gerekiyor. Bu organizasyonun daha da gelişmesi gerekli. Gelecek zirvenin Aşkabat'ta yapılmasını öneriyorum'' dedi.

Özbekistan Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Erkin Halilov, zirvenin Orta Asya ülkelerinin bağımsızlıklarını kazanmalarının 10. yıldönümünde yapıldığını hatırlatarak, "İstanbul'da yapılması da önemli. Çünkü Türkiye, bağımsızlığımızı tanıyan ilk ülke olmuştur'' dedi.

Konuk Devlet Başkanları, gündüz yapılan toplantının ardından Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda müzik ve halk dansları gösterisini izledi. Daha sonra Sezer'in, Dolmabahçe Sarayı'nda verdiği akşam yemeğine katıldılar.

Ali ÖZLÜER Ğ Yusuf DEMİR Ğ Okan YILDIRIM (SHA)

Şehitler Çeşmesi yeniden yapılacak
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev, Bakü'de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaptırılan ve Bakü İcra Başkanlığı'nın yıkmasıyla taraflar arasında gerginliğe yol açan Şehitler Çeşmesi'nin yeniden yapılacağını açıkladı.

Guliyev çeşmenin yıkılması kararını Bakü İcra Başkanlığı'nın aldığını hatırlatarak, çeşmenin yakın bir zamanda aynı yere tekrar inşa edileceğini söyledi.

Şehitler Hıyabanı'ndaki cami kompleksi içinde bulunan çeşmenin parçalarının Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'ne verileceğini belirten Guliyev, yeniden inşa işleminin Türk Büyükelçiliği tarafından yürütüleceğini vurguladı. Türkiye'nin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun çözüm sürecine etkisini değerlendiren Guliyev, Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi.

Ortak dil Türkçe değil Rusçaydı...
Türk Dili Konuşan Ülkelerin Devlet Başkanları Zirvesi'nde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer dışındaki tüm başkanların ortak dili Rusça'ydı. Heyetlerin kendi aralarında sıklıkla Rusça konuştuğu gözlendi.

* Sezer, konuşurken, diğer devlet başkanları kulaklık aracılığıyla simultane tercümanın Rusça çevirisini dinledi. Ancak Haydar Aliyev ve Saparmurat Türkmenbaşı'nın Türkçe konuşmayı tercümeye gerek görmeden takip ettiği gözlendi.

* Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıya giren basın mensupları iki kez sıkı bir şekilde arandı.

* Cumhurbaşkanı Sezer, katılımcı ülke cumhurbaşkanlarından barış için tehdit oluşturan uluslararası terörizmin yanı sıra, kökten dinci ve ayrılıkçı akımlar, yasadışı göç, uyuşturucu madde ve silah kaçakçılığı ile sınırları aşan diğer konularda da ortak savaşım verilmesini istedi.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır