kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

%15 rüşvet standart


Dünya Bankası'nın hükümete vereceği 'ihaleler raporu'nda Türkiye'de rüşvetin artık bir standart halini aldığı kaydedildi
Financial Times gazetesinde dün yayımlanan Ankara kaynaklı Leyla Boulton ve Metin Münir imzalı bir haberde Dünya Bankası'nın Türkiye'deki kamu ihalelerini sert şekilde eleştiren bir rapor hazırladığı belirtildi. NTVMSNBC tarafından ele geçirilen raporda, Türkiye'deki kamu ihalelerinin iktidar ve siyasilerin kontrolünden çıkarılması, Türkiye'de yolsuzlukla mücadelenin kilit halkası olarak tanımlanıyor.

Financial Times'ın "Türkiye yolsuzlukla suçlanıyor" başlığı ile verdiği haberde "Türkiye, yolsuzluklarla yıpranan kamu ihale sistemi nedeniyle, uluslararası arenada sert eleştirilere maruz kalıyor" denildi. Haberde, Dünya Bankası'nın hazırladığı rapor doğrultusunda, Türkiye'deki açık ihale sistemiyle ilgili yasaların tamamının değiştirilmesini istediği kaydediliyor. Dünya Bankası Raporu'nda Ankara Ticaret Odası'nın yaptırdığı bir ankete de yer veriliyor. Ankete göre, kazanan firmalar, ihale tutarının yüzde 15'ine varan miktarda, siyasi partilere 'katkı' yapmak durumunda kalıyorlar. Rapor böylece Türkiye'deki ihale sisteminde ihale miktarının yüzde 15'i kadar bir rüşvetin standart hale geldiğini öne sürüyor. Raporda ayrıca, kamu ihale sisteminde acilen açıklık, şeffaflık ve rekabet konularında iyileştirmeye gidilmesi gerektiği kaydedildi.

RAPORUN ÖYKÜSÜ
Dünya Bankası Türkiye'deki kamu ihalelerinin şeffaflaşması için uzun süredir uğraş veriyor, ancak şimdiye kadar başarılı olamadı. Dünya Bankası 1997 yılında yayınladığı başka bir raporda da aynı önerilere yer vermişti. Türkiye o tarihte bu önerileri resmen kabul etmiş, ancak gerekli yasal değişiklikleri yapmamıştı. Avrupa Komisyonu da daha önce ihale sisteminin değişmesi gerektiğini belirtmiş bu yüzden Bayındırlık Bakanlığı konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapmak zorunda kalmıştı. Ancak Türkiye ihalesi sisteminde reformu AB üyelik sürecinde "orta vadeli hedefler" yani 5 yıl içinde yapılması gereken değişim programına almıştı. Daha sonra Kemal Derviş'in işbaşına gelmesi ile bu takvim değişti. Derviş, Dünya Bankası'nın da uzun süredir istediği bu ihale reformunu 15 acil yasa kapsamına aldı. Son olarak Beyaz Enerji iddianamesi ile gündeme gelen enerji ihalelerindeki yolsuzluk ise raporda yer almadı. Rapordaki Uluslararası Yolsuzluk Endeksine göre Türkiye yolsuzluk bakımından 90 ülke arasında 50. sırada yeralıyor.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır