kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Derviş'e hayırlı işler!


"Anladığım kadarıyla Sayın Derviş bir parti kurma düşüncesinde. Hayırlı olmasını dilerim" diyen Ecevit, asıl cevabı kongrede verecek
Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Alman "Die Zeit" gazetesine yaptığı açıklamada "DSP bana en yakın olan parti, ama umudum yeni bir orta sol ittifakın kurulmasında" demesi, Ankara'da bomba etkisi yarattı. Başbakan Bülent Ecevit, SABAH'ın sorusu üzerine, Derviş'e kısa ve kesin bir dille yanıt verdi:

"Anladığım kadar Sayın Derviş ayrı bir parti kurma düşüncesinde. Hayırlı olmasını dilerim..."

DSP'LİLER SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Ecevit, Derviş'in "solda birlik" konusundaki değerlendirmeleri için ise "Artık o konuları kongreye bırakalım" diyerek, Pazar günü yapılacak DSP 5'inci Büyük Kongresi'nde çok önemli mesajlar vereceğini belirtti. Başbakan'ın, kongrede yapacağı konuşmada "DSP bu tür ittifaklara girmediği için birinci parti haline geldi" vurgusunu yapması bekleniyor. Kongrede vereceği mesajlar için uzun süredir çalıştığı belirtilen Ecevit'in hem siyaset dünyasında DSP'nin rolü, hem de hükümet muhasebesi konusunda önemli açıklamalar yapacağı bildiriliyor. Derviş'in açıklamalarına DSP yönetimi ve milletvekilleri de tepki gösterdi. DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen "Yeni adresler oluşturmaya gerek yok. Adres DSP'dir" dedi. Tümen şu değerlendirmeyi yaptı: "DSP kurulduğundan bu yana girdiği tüm seçimlerde oyunu artırdı. Bu da halkın solda birlik için hangi adresi gösterdiğini açıkça ortaya koydu. Halkın takdiri böyleyken yeni bir adres aramak yanlış. Adres DSP'dir."

DSP'li Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de, kabine arkadaşının sözlerini şöyle yorumladı: "Sayın Derviş'in görüşlerine saygı duymakla birlikte 'liberal sosyal demokrat' nasıl olunabilir, onu anlamakta güçlük çekiyorum. Ve kendisine bundan sonraki siyasal yaşamında başarılar diliyorum. Sol ittifak, gerçekten çok önceden de solda, ama çok ayrı düşüncelerle biraraya getirilmek istenenlerle ilgili olarak söylenirdi. Biz DSP olarak aslında solda bir bütünleşmeyi genel başkanımız Bülent Ecevit'in önderliğinde zaten sağladık. Dolayısıyla bu tartışmanın yeniden açılmasını da son derece anlamsız buluyorum."

KEMAL BEY'İN İŞİ NE?
Orman Bakanı Nami Çağan "Türkiye'deki bütün partiler içinde en sağlıklısı DSP'dir. Başka düşünceler hayalden öteye geçemez" derken, DSP'li Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz da, Derviş'in "Türkiye'nin genç politikacılara aç olduğu" sözüne tepki gösterdi. Yılmaz şöyle dedi: "Gençlerin enerjisi ve yaşlıların tecrübesi lazım. Bizim partide hem genç, hem orta yaşlı, hem yaşlı insanlar var. Kemal Bey, 'Türkiye yanıyor. Parti marti zamanı değil, demeliydi. Bunları dese, daha akıllıca olurdu."

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

SÜRPRİZ RAKİP PİŞKİNSÜT
DSP Kongresi'ne iki gün kala Bülent Ecevit'e sürpriz rakip olarak Sema Pişkinsüt ortaya çıktı. Pişkinsüt'ün bugün basın toplantısıyla adaylığını açıklayacağı öğrenildi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu eski başkanı olan Pişkinsüt, komisyon başkanlığının kendisinden alınıp MHP'ye verilmesi nedeniyle parti yönetimiyle ters düşmüştü.

Pazar günü yapılacak kongrede Pişkinsüt'ün şansı görünmüyor. Ekim 1957'de yapılan CHP Ankara Milletvekili olarak siyasete giren Ecevit, siyasi yaşamının 44'üncü yılında, DSP'nin 5. Olağan Kongresi'nde bir kez daha genel başkanlığa aday olacak. Kongre salonuna güvercinler uçurularak girecek olan Ecevit için, DSP'liler, yeni bir slogan hazırladı: "O sizi hiç aldatmadı..." Kongre, halk müziği damgasını vuracak. Türk Halk Müziği konseri ve halk oyunları gösterilerinin yapılacağı kongre için, halk müziği sanatçısı İzzet Altınmeşe ile görüşme yapıldığı öğrenildi.

MHP: Siyaseti bize bırakıp işine baksın
MHP'Lİ Ahmet Çakar, Derviş'e sert tepki gösterdi, "Siyaseti bize bıraksın, işine baksın" dedi.

SABAH'ın sorularını yanıtlayan Çakar, Derviş'in öncelikle önündeki işi bitirmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Türk Milleti ondan ekonomik krize çözüm bulmasını bekliyor. Siyasetin nasıl olması gerektiğini beklemiyor" dedi. Çakar, şöyle devam etti: "Ayağının tozuyla böyle arayışlara girmesi hoş değil. Kendisi mi söylüyor, birileri akıl mı veriyor bilmiyorum. Ömrünü siyasete vermiş insanlara saygısızlık yapıyor. Bu, Türk Milleti'ne de saygısızlıktır. Her şeyin usulü, adabı var. Bunlara riayet edilmezse hoş karşılanmaz. Yaklaşımını zararlı görüyorum. Böyle bir ortamda Türkiye'nin ekonomik kriz içinden çıkmasının çareleri aranması gerekirken, siyasi yorumlara girmesi beyanlar vermesi kendisine ve devlete topluma zarar verir. İşine baksın."

FP'Lİ GÜL: TEYİT ETSİN
FP'de yenilikçi kanadın lideri Abdullah Gül, şu anda fiili başbakanın Kemal Derviş olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu şekilde giderse, çok yakında Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındakine benzer bir kriz mutlaka doğar. Derviş hemen bir partiye, DSP'ye girmeli. Girmeyecekse açıkça bu partilere girmeyeceğini, günü geldiğinde siyasi oluşum gerçekleştireceğini teyit etsin. İktidar partilerine de haksızlık. Onlar bütün akıllarını Derviş'in cebine teslim etmiş durumda. MHP ile Derviş arasında da kriz doğar. Çünkü siyasi sorumluluğu yok, ama yetkili! "

Sol ittifaka hazır kavrama karşı
Derviş'in "liberal sosyal demokrasi" tanımı ve "umudum orta solda ittifak" sözleri solda ve özellikle CHP'den kopan yeni oluşumcu grupta yeni bir tartışma başlattı.

Altan Öymen, solun birleşerek seçime girmesini ve Erdal İnönü'nün de bu hareketin öncülüğünü yapmasını temenni ettiğini belirtti. Öymen, "Solda yeni bir ittifakın liderliği için Derviş'e şans tanıyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Önemli olan bu düşüncede olanların biraraya gelmesidir. Biraraya gelenlerin içinden elbette lider çıkar." Öymen, "liberal sosyal demokrasi" tanımı için ise "Sola yeni sıfatlar takılması kavram karışıklığına yolaçıyor. Solun ne olduğu ve neleri yapması gerektiği uygulama ile anlaşılır" dedi.

CHP'den istifa eden ve yeni oluşum çalışmalarında yer alan Murat Karayalçın'ın değerlendirmesi şöyle: "Sol sözcüğünün önüne ya da arkasına başka bir sözcük eklenmesini doğru bulmuyorum. Yani liberal sol, Anadolu solu, yeni sol, ulusal sol bunlar doğru değil. Sol zaten kendisini tanımlayan bir sözcük." Karayalçın, sol ittifak için ise, Derviş'e memnuniyetle katıldığını söyledi ve bu yönde yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Derviş'e sert tepki CHP'den geldi. Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi şöyle konuştu: "Hayal kurmak serbest. Türkiye'nin sorunu yeni yüzle çözülecek boyutta değil. Yüz ve yaşla, herkesin tekrarladığı şeyleri söyleyerek bir yere varamaz. Türkiye'nin sorunu çarpık düzenin değişmesidir. Şortla gezmek bu işler için yeterli değildir. Derviş önce sorumluluğunu yerine getirsin."

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır