kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Son söz liderlerin


ANAP dün 4 saatlik bir toplantı sonunda Cumhur Ersümer'e sahip çıkma kararı alırken, MHP Ersümer'in istifasında kararlı. Son kararı ise bugün liderler verecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in Beyaz Enerji iddianamesinde açıkça suçlanmasıyla koalisyonda ortaya çıkan sıkıntı dün de aşılamadı. Koalisyonun MHP kanadı istifa konusunda ısrar ederken, ANAP kanadı, Ersümer'e sahip çıkma kararı aldı. Karar dün ANAP lideri Mesut Yılmaz ve Ersümer tarafından Başbakan Bülent Ecevit'e iletildi. Ancak DYP'nin gensorusundan sonra FP'nin de soruşturma önergesi vermesi ve MHP'nin istifa isteğinin kabul edilmemesi, sorunun kördüğüm olmasına yol açtı. Liderler bugün Ankara'da toplanıp, çözüm için uzlaşma arayacak.

ANAP'TAN DESTEK KARARI
Beyaz Enerji iddianamesi ve Ersümer'in durumu dün ilk olarak koalisyonun ANAP kanadında değerlendirildi. ANAP lideri Yılmaz, konutuna bitişik çalışma ofisinde kurmaylarıyla birlikte iddianamenin hukuki ve siyasi sonuçlarını değerlendirdi. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar, Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, Yılmaz'ın siyasi danışmanı Ömer Kayır ve ANAP'ın avukatı Erdem Arısoy'un da katıldığı toplantıda konuşan Ersümer oldukça duygusaldı. İstifasını gerektiren bir unsur olmamasına rağmen, hükümet krizi çıkmaması için istifa edebileceğini belirten Ersümer, "Benim bu işlerle hiç ilgim yok. Makamda da gözüm yok" dedi ve şöyle konuştu:

'YÜCE DİVANA HESAP VERİRİM'
"Kimseye hesap vermem. Eğer koalisyon ortaklarımızdan da bir güvensizlik görürsem, öyle araştırma ya da soruşturmayla sürümcemede bırakmam gider hesabımı Yüce Divan'da veririm. Bu işlerde dahilimde yok. İddianamede sanıkların hepsi hakkında bakan olarak soruşturma açmışım. Buna rağmen bedel isteniyorsa, öderim. "

Avukat Arısoy, iddianamede Cumhur Ersümer ile ilgili bölümlerde, hukuken soruşturma veya dava açılmasını gerektiren bir unsur görmediğini bildirdi. Arısoy buna rağmen, siyasi takdirinin TBMM'ye bırakılmak üzere, bir üslup kullanıldığını kaydetti. Hukukçu olan Grup Başkanvekili Beyhan Aslan ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu da iddianamenin istifayı gerektiren bir nitelik taşımadığını belirttiler. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda Ersümer'in istifasının hükümeti yaralayacağı, muhalefetin her fırsatta kelle istemeye devam edeceği ve başta ANAP olmak üzere, hükümetin Ersümer'e sahip çıkması gerektiği görüşü benimsendi.

Yılmaz: Koalisyonun geleceği etkilenir
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Konutu'nda Ersümer ile birlikte baş başa öğle yemeği yedi. Yemeğin ardından Ersümer ile birlikte, Başbakanlığa giden Yılmaz, Ecevit'le görüştü.

Görüşmede Yılmaz, Ersümer'in istifa "etmemesi" yolunda karar aldıklarını belirtti. Ecevit'in MHP'nin istifa konusunda ısrarlı davrandığını hatırlatması üzerine Yılmaz, Ersümer'in istifasının çözüm olmadığını, bunun hükümette daha büyük sıkıntılara yol açabileceğini ifade etti. Yılmaz ayrıca, Ecevit'e Ersümer'in istifasının koalisyonun gelceğini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Ersümer de, Ecevit'e iddianamedeki kendisi ile ilgili bölümlerin incelediğini ve yargılanmasını, siyasi ya da idari hiçbir sorumluluğunun bulunmadığı düşüncesine vardığını söyledi. Ecevit ve Özkan'a bu iddialarla ilgili birer dosyada sunan Cumhur Ersümer, aynı dosyadan MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye de hazırladığını söyledi.

BAHÇELİ KARARLI KONUŞTU
Başbakan Ecevit 1.5 saat süren bu görüşme sonrası, İstanbul'da bulunan Bahçeli'yi aradı ve gelişmelerle ilgili bilgi verdi. MHP lideri Devlet Bahçeli ise kendisinin ve partisinin "istifa" görüşünde olduğunu tekrarladı. Ecevit'e bugün Ankara'ya döneceğini söyleyen Bahçeli, bunu hep birlikte bir zirve toplantısı yaparak çözmenin daha yararlı olacağını ifade etti.

Nuri Sefa ERDEM

Başkent'te Ersümer trafiği
Hükümetin MHP ile ANAP kanadı arasında bir kördüğüme yol açan Ersümer dün Ankara'da yoğun bir gün yaşadı. İşte Ersümer'in gergin gününden anlar

* Saat 09.45: Yılmaz'ın Nene Hatun Caddesi'ndeki Konutu'na bitişik olan çalışma ofisine ilk olarak Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen geldi .

* Saat 09.50: Enerji Bakanı Cumhur Ersümer geldi ve sivil plakalı aracı konutun otoparkına girdi. Sadece Ersümer'in aracı oto parka alındı. Diğerleri araçlarından konutun dışında inerek içeri girdiler.

* Saat 10.00: Toplantı başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da geldi ve toplantıya katıldı.

* Saat 10.05: Turizm Bakanı Erkan Mumcu Nene Hatun'daki çalışma ofisine geldi.

* Saat 10.15: Koalisyonun ANAP kanadında Ersümer'in durumu değerlendirilirken MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş Yüksek Sağlık Şurası'nın açılışında "Ben olsam istifa ederdim" dedi.

* Saat 11.15: ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan Yılmaz başkanlığındaki toplantıya katıldı.

* Saat 11.45: ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar toplantıya katıldı.

* Saat 12.00: ANAP'ın avukatı Erden Arısoy da gelerek toplantıya girdi ve iddianame hakkında görüş bildirdi.

* Saat 13.20: Mumcu ve Aslan toplantıdan ayrıldılar. Mumcu soru sorulmasına izin vermeden konuttan ayrıldı. Beyhan Aslan ise aracına bindikten sonra etrafını saran gazetecilere "Toplantı sürüyor. Henüz alınmış bir karar yok" dedi. Bir gazetecinin "istifa olacak mı?" sorusuna ise, "Şu an istifa yok. Arkadaşımıza sonuna kadar sahip çıkacağız" dedi.

* Saat 13.55: Yücelen, Taşar ve Okuyan toplantıdan çıktılar. Yücelen ve Okuyan garaja çekilen Okuyan'ın makam aracına binerek konuttan ayrıldılar.

* Saat 14.35: Mesut Yılmaz Cumhur Ersümer'i de makam aracına alarak birlikte Başbakanlığa gittiler. Burada kendilerini Devlet Bakanı Yüksel Yalova karşıladı. Yılmaz Ersümer'le birlikte kendi makam odasına gitti.

* Saat 14.45: Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Yılmaz'ın odasına geçti. Toplantı-da Ersümer düğümünün nasıl çözüleceği değerlendirildi.

* Saat 16.03: Yılmaz'ın odasındaki toplantı sona erdi.

* Saat 16.05: Ecevit İstanbul'da bulunan Bahçeli ile telefonla konuştu ve Ersümer'in istifa etmediğini bildirdi. Konunun bugün liderler zirvesinde ele alınması benimsendi.

* Saat 16.20: Ersü-mer Başbakanlık'tan ayrılarak Enerji Bakanlığı'na geçti.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır