kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Urfa kabuğunu tuz buz etti


650 bin nüfuslu şehirde cep telefonu abone sayısı 351 bine ulaştı. İnternet cafeler, tenis kortları ve caddelerdeki lüks otomobiller değişimin habercisi
650 bin kişilik nüfusuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin gözbebeği Şanlıurfa, büyük bir değişim yaşıyor. GAP'la birlikte suyun ve beyaz altın pamuğun yöre insanına vadettiği gelecek, Urfalı'nın umutlarını yeşertti.Ve sonunda GAP'la hayat bulan Şanlıurfalılar da, cep telefonu modasına uydu. 650 bin nüfuslu kentte, cep telefonu abone sayısı 351 bini buldu.

Şanlıurfalı köylüler artık cep telefonunu ellerinden düşürmüyor. İlde, 163 bin ev ve işyeri telefonu, bin 274 mobil telefon, 140 internet abonesi bulunuyor; 8 bin kişi de ev ve işyeri telefonu için sırada bekliyor. Şanlıurfa'da bulunan cep telefonu bayileri, 2000 yılında 301 bin 585 olan cep telefon sayısının 351 bin 678'e yükseldiğini söylüyor.

GELİR DÜZEYİ 5 KAT ARTTI
Harran Ovası'nın küçük kanallarından akan su, ovaya hayat ve enerji getirdi. 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralından oluşan GAP, daha şimdiden bölge halkının gelirini 5 kat arttırdı. Araştırmalar, bölgede 43 bitki çeşidinin yetiştirilebileceğini gösteriyor. Bölgenin ekolojik değişimi, çevrede yaşayan canlı türünü de çeşitlendirdi. Bu çeşitlenme, birkaç hayvansal ürünle yaşamaya alışmış yöre halkının refah düzeyine yansıdı.

Elektrik ve suyun ulaşmadığı köy neredeyse kalmadı. Yılda birkaç defa ürün alınan tarlalar, bereketle birlikte varlığı da getirdi.

KADINLAR DA EHLİYETLİ
Şanlıurfa genelinde başlatılan okuma-yazma kurslarını, 9 bin 184 kadın başarıyla bitirdi ve okur-yazar belgesi aldı. Şimdiye kadar kız çocuklarının okula gönderilmediği Şanlıurfa'da bulunan yüksekokul ve fakülteler yöre insanının dünyayla ve teknoloji ile tanışmasını hızlandırdı.

Tabi, ehliyetli kadın sayısı da attı. Şu ana kadar ehliyet alan kadın sayısı 5 bin 500 iken son bir yıl içinde 500'den fazla kadının ehliyet aldığı belirtildi. Son bir yıl içinde 5 bin 500 aracın trafiğe çıktığını belirten Şanlıurfa Trafik Şube Müdürlüğü yetkilileri, araçların son derece lüks ve son model olduğunu vurguluyor.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN ADRESİ
ŞanlIurfa, GAP yüzünden büyük şirketlerin de ilgisini çekiyor. 1998'de Trakmak tesisleri, 1999'da Koç'un kurduğu et entegre tesisleri, yatırımların bölgeye kaymasına neden oldu. Pamuk üretiminin artmasıyla sayıları hızla artan işleme tesislerinin yanısıra giyim, süt ve süt ürünleri, tarımsal ürün işleme tesislerinin sayısı son dönemde 196'ya, petrol ürünleri işleten firma sayısı ise 45'e yükseldi.

Hasret kalmak yok artık

* 77 İNTERNET CAFE VAR, YETMİYOR
Şanlıurfalılar, teknolojiyle de yakından ilgilenmeye başladı. Bireysel bilgisayar kullanıcılarının hızla arttığı Şanlıurfa'da 77 internet cafe var. Şehirde bir tenis kortu, 4 yüzme havuzu, 5 basket sahası, 6 voleybol sahası bulunuyor. Harran'da yapılacak olimpik yüzme havuzunun temeli ise 24 Nisan'da atıldı.

* 500 BİN TURİST BEKLENİYOR
Öte yandan, tarihi ve turistik değerleriyle ünlenen 'peygamberler diyarı' turizmden de nasibini aldı. Geçtiğimiz yıl 272 bin turistin geldiği Şanlıurfa, bu rakamı bu yıl ikiye katlamayı hedefliyor. İlde üç adet 5 yıldızlı otel ve bir sinema salonu bulunuyor.

* 'SIRA GECESİ' YERİNİ OPERAYA BIRAKTI
Şanlıurfa'da sanatsal etkinlikler de "sıra geceleri"nin dışına çıktı. Zaman zaman Şanlıurfa'ya gelen sanatçılar yöre insanının büyük ilgisiyle karşılaşıyor. Opera ve bale sanatçıları geçtiğimiz haftasonu Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin gerçekleştirdiği Carmen Suit Balesi gibi gösterileri Şanlıurfalılar'a sunuyor.

Mehmet YILDIRIM-Temel EREN

Bıçkın delikanlı GAPO
Bölgenin delikanlı tiplemesi değişecek. GAPO artık stüdyo tipi evde yaşayacak, kahve makinesinden mırra'sını içecek, filmleri Kürtçe dublajla izleyecek

Kitaplara konu olacak bir değişim yaşıyor Güneydoğu... Harran'daki Nataşalar, tarım çetesi, esrar dumanı, GAP bölgesinde 'Kadın ve Moda', Demirel'in 'GAP'ı gaptırmam' demesine rağmen GAP'ı aslında kimlerin kaptığı ve bölgenin yeni delikanlısı GAPO...

Doğduğu, çocukluğunu yaşadığı bölgenin uzun yıllar özlem duyduğu GAP'ı ve GAP'la birlikte yaşanan değişimleri gazeteci-yazar Mehmet Faraç, "Suyu Arayan Toprak" isimli kitabında topladı. Uygarlıkların ve savaşların bereketli toprağı Harran'ı fotoğraflarıyla yansıtan Faraç, GAP'ın öncesini ve sonrasını anlatan hikayeleri kitabında biraraya getirdi.

Peki su geldi de, ne oldu Güneydoğu'da? Mehmet Faraç, kitabında bu soruya mizahi bir dille cevap arıyor.

MAÇO, KIRO AMA ENTEL..
Suyun gelmesiyle ütopyalar kurulmaya ve her an gerçekleşmesi beklenmeye başlandı... Bölge iyi ya da kötü değişirken, maço, kıro, entel tiplemelere bir yenisi daha eklendi: Bölgenin delikanlısı GAPO doğdu.

Çok eşli evlilik yapmayan, kurulan Gapkent'lerde stüdyo tipi evinde yaşayan, her sabah kahve makinesinde yöresel mırra kahvesini yudumlarken "Nerede o eski mırra'ların tadı" demekten de geri kalmayan, kablolu TV ile globalleşen ama sinema filmlerini Kürtçe dublajla izlemekten taviz vermeyen, 'Güneydoğu'nun bağrından kopmuş' bir delikanlıdır GAPO...

HERŞEY DEĞİŞECEK
GAPO, kahvaltıdan sonra Bitlis tütününün özel fabrikada sarılmış purosu "Şeyhmuzoff"u tellendirirken, ihtiyarlar sarma cıgarayı hasretle anacak...

GAPO'ları Harran Country Clup'taki golf sporu sarmazsa, tenis kortları, kapalı ve açık yüzme havuzlarında keyif, o da olmazsa sauna, jakuzi emirlerine amade olacak... Yani artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak...

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır