kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Halı sahada kalpten gol yemeyin!


F.Bahçe eski Başkanı Hasan Özaydın ve Tatvan'daki Erdal öğretmenden sonra önceki gün de Bolulu polis Taşpınar halı sahada kalp krizi geçirerek can verdi. Uzmanlar üstüne basa basa söylüyor: "Kontrolsüz futbol sağlığa zarar verir"
Son aylarda halı sahalarda kalp krizine bağlı olarak meydana gelen ölümler, "Halı sahalarda futbol kriz riskini artırıyor mu?" sorusunu gündeme getirdi. Halı sahaların denetimsizliği ve futbol tutkunlarının bilgisizliği ölümleri artırdı. Sayıları her geçen gün çoğalan ve son derece kolay kurulan halı sahalar, futbol tutkunları için tehlikeli mekanlar haline gelirken, uzmanlar amatör futbolcuları uyardı: "Kontrolsüz futbol sağlığa büyük zarar verir. Halı saha zemininin sert olması, kas-iskelet sistemiyle kalbin aşırı yorulmasına neden olur."

Son bir hafta içinde Bolu ve Bitlis'te halı sahada maç yaptıktan sonra bir öğretmen ve bir polis kalp krizi geçirerek öldü. 30 yaşındaki polis Murat Taşpınar, Bolu Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube'de görevliydi. Yaptığı halı saha maçı bittikten sonra birden yere yığıldı. Arkadaşları tarafından İzzet Baysal Devlet Hastanesi'ne kaldırılan polis tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde de benzer bir ölüm meydana geldi. Tatvan Atatürk Lisesi'nde öğretmen olan Erdal Savaş, halı sahada maç yaparken aşırı efor harcamış ve maç bitiminde rahatsızlanarak Tatvan Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Doktorlar, 36 yaşındaki Savaş'ın kalp krizi geçirdiğini açıkladı. Savaş maçtan 4 gün sonra yaşamını yitirdi.

Halı sahada futbol oynarken geçirdiği kalp kriziyle hayata gözlerini yumanlardan biri de Fenerbahçe eski başkanı Hasan Özaydın'dı. Özaydın, futbola olan büyük tutkusuyla tanınıyordu ve sık sık halı sahada futbol oynuyordu. Son nefesini Nisan başında halı sahada futbol oynarken verdi.

Mevsİm değişikliğiyle beraber zinde kalma hevesiyle futbola sarılan binlerce sporseverin halı sahalara koştuğunu belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü doktorlarından Bilgehan Karadağ, halı sahada futbol oynamak isteyenlerin doktor kontrolünden geçmesi gerektiğine dikkat çekti. Karadağ, "Çünkü bu kişiler aşırı efor harcıyor, özellikle ileri yaştakiler..." dedi. Karadağ, sigara, alkol kullananların ve kolesterol, şeker gibi rahatsızlığı olanların riskli kategoriye girdiğini söyledi: "Sahada göğsünde ağrı ve baskı hissedenler, nefes darlığı çekenler mutlaka dikkatli olmalı. Düzenli spor yapmak sağlıklı bir şey ama mücadeleci sporları tercih edenler öncelikle riskli kategoriye girip girmediklerini belirlemeli" dedi. Karadağ, futbola meraklı herkesin efor testi yaptırıp eko-kardiyografi ve elektro çektirmeleri gerektiğini vurguladı.

45 yaş üzeri dikkat!
Eskişehirspor'un efsanevi futbolcusu ve Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Fethi Heper, halı sahalarda futbol oynayacak kişilere spor sağlığı açısından öğütlerde bulundu. Havaların ısınmaya başlamasıyla futbola meraklıların halı sahalarda top koşturmaya yeniden başladığını hatırlatan Prof. Heper, spor yapmak, özellikle de halı sahalarda futbol oynamak isteyenlerin öncelikle sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.

CHECK-UP'TAN NE ÇIKAR?
Prof. Heper, "Halı sahalarda futbol oynayanlar genellikle bunu bilinçsizce yapıyor. Özellikle yetişkinlerin, futbol oynamadan önce doktorlarından onay almaları şart. Bu yüzden 45 yaşın üzerindekilere dikkat! diyoruz. Çünkü 45 yaşın üstü spor açısından sorunlu yaşlardır ve bu yaştaki kişilerin 6 ayda bir check-up yaptırmaları gerekir" diye konuştu.

Halı sahada fenalaşarak ölen Fenerbahçe eski başkanlarından Hasan Özaydın'ın da 60 yaşlarında olduğuna dikkat çeken Heper sözlerini şöyle sürdürdü: "Spor sağlığı açısından insanların dinlenme saatleri bellidir. Vücudun dinlenme saatleri de 23.00'ten sonra başlar ve bu saatler içinde halı sahada top peşinde koşulursa ölümle sonuçlanan olaylarla sık sık karşılaşır. Zaten bu saatten sonra yapılan sporun vücuda yarardan çok zararı vardır."

Heper, bunların yanı sıra halı sahaların da kuralına göre yapılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi: "Halının altındaki zeminin yumuşak olması gerek. Futbol, beton gibi sert zeminin üzerinde oynandığında sakatlık kaçınılmazdır."

Sakatlanma riski yüksek
12 yıldır halı saha işletmeciliği yapan Galatasaraylı eski futbolcu Ali Güleş, en fazla adale sakatlıklarının hala sahada yaşandığını belirtiyor. Güleş'e göre sakatlıkların 4 önemli nedeni var.

* Kontrolsüz hareket
Halı sahada futbol oynayan kişiler genelde amatör futbolcular. Bu yüzden bazı hareketlerin nasıl olacağını, nasıl düşüleceğini, topa nasıl vurulacağını, rakibe nasıl müdahale edileceğini bilmiyorlar.

* Isınmadan maça çıkmak
Güleş, halı sahada görülen sakatlanmalardan birinin de ısınmadan futbol oynanmasından kaynaklandığını belirtiyor: "Genelde insanlar sahaya gelir gelmez futbol oynamaya başlıyor. Halbuki topa vurmaya başlamadan önce en az 15 dakika ısınma hareketleri yapmak gerekir. Yoksa kramp ya da adele kopuklukları gibi rahatsızlıklar meydana gelir" dedi.

* Özel ayakkabı giymemek
Halı saha ayakkabılarının da özel olması gerekiyor. Her spor ayakkabı ile halı sahada futbol oynanmıyor. Güleç, ayakkabı konusunda, "Halı saha ayakkabılarında yanlış bilinen bir uygulama vardır. Ayakkabının kaygan olmaması istenir ama bu kesinlikle yanlış. Spor ayakkabının kesinlikle belli oranda kayması gerek. Eğer ayakkabı zemine yapışıyorsa ve kaymayı engelliyorsa tendon kopukluklarına varan sakatlanmalar oluşur" diyor.

* Sağlıksız beslenmek
Güleş, "Rahatsızlıkları olanlar halı sahada futbol oynamasın. Çünkü bu tür sporlarda çok fazla efor sarfediliyor. Özellikle kalp rahatsızlığı damar tıkanıklığı olan kişiler doktorlarının izin vereceği sporu yapmalı" diyor. Güleş, futbol meraklılarını maçtan en az 3 saat önce yemek yenmesi ve bol bol sıvı alınması konusunda uyarıyor.

Öge DEMİRKAN-Bülent GÜNAL

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır