kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Arjantin Merkez Bankası Başkanı da 'gazi' oldu


Krizin eşiğine gelen Arjantin'in Merkez Bankası Başkanı Pedro Pou kovuldu. Süper Bakan Cavallo, kendi adamı Maccarone'yi göreve atadı
Arjantin Merkez Bankası Başkanı görevinden kovuldu. Ülkeyi kurtarması için süper yetkilerle ekonominin başına getirilen Domingo Cavallo ile ters düşen Merkez Bankası Başkanı Pedro Pou, sonunda koltuğu bıraktı. Pou'nun yerine de Cavallo'nun eski "adamlarından" Roque Maccarone vekaleten getirildi. Maccarone'nin bu göreve asaleten atanması için parlamentonun onayı gerekiyor.

IMF'YE BİRLİKTE GİTTİ
Merkez Bankası eski başkanı Pou'nun görevden alınması piyasalar tarafından uzun zamandır bekleniyor ve isteniyordu. Pou, görevi sırasında kara para aklama operasyonlarına göz yumduğu gerekçesiyle "güçlü müttefik" ABD'nin hışmını üzerine çekmişti.

Bu arada ekonominin acil ihtiyacı olan likit girişine izin vermek üzere uyguladığı sıkı para politikasını gevşetmemekle direnmesiyle de "süper bakan" Cavallo ile ters düşmüştü.

Pou, kendisine karşı bu güçlü muhalefete karşı makamını korumak için son ana dek direnmiş ve istifa çağrılarını reddetmişti.

Cavallo'nun gelişiyle birlikte heyecanlanan piyasalar son gelişmelerle krizin eşiğine geldi. Ancak Merkez Bankası Başkanı'nın görevinden alınacağının anlaşılması tansiyonu azalttı.

Cavallo son anda yaptığı değişiklik sonucu dün Washington'da başlayan IMF-Dünya Bankası toplantılarına yeni Merkez Bankası Başkanı'nın götürecek. Tıpkı Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yaptığı gibi...

Göreve Menem atamıştı
Cavallo'nun istediği para programını uygulamayan Pou'nun yeni ekonomi bakanına antipatik gelen bir yönü daha var. O da Arjantin'in eski Devlet Başkanı Carlos Menem'in adamı olması. Pou, 1998 yılında 6 yıl süreyle Menem tarafından göreve getirilmişti. Menem ise son günlerde patlak veren krizin kıvılcımını çakanlardan. "Devalüasyon olmak zorunda, herkes dolar alsın" diye açıklama yaparak halkı döviz almaya sevketti. Bunun intikamı, Pou'dan çıktı. Oysa Cavallo ilk göreve geldiğinde "Kiminle çalışacağım değil, programın harfiyen uygulanması önemlidir" diyerek, Pou'ya yeşil ışık yakmıştı. Yerine gelen Maccarone ise ne tesadüf ki, 1990'lı yılların başında enflasyonla mücadele programı sırasında Cavallo ile birlikte çalışmıştı.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır