kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Öksüz: Bakanlığımı by-pass ettirmem


Enis Öksüz, Telekom özelleşmesinde bakanlıktan yetki alınmasına karşı olduğunu belirterek,"Bakanlık üstü imparatorluk yaratılıyor" dedi
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Telekom Yasa Tasarısı konusundaki görüşmelerin henüz devam ettiğini belirtti. Öksüz, yasa tasarısı üzerinde ihtilaf çıkan konuları ve yaklaşımını SABAH'a anlattı. "Telekom Yasa Tasarısı konusunda uzmanların görüşmesi son noktayı bulmadı. Ancak, Ulaştırma Bakanlığı'nın görev ve yetkilerini budayan maddelerin Telekom Yasası'nda bulunmasını anlamak ve bunu kabul etmek mümkün değil" diyen Öksüz, görüşlerini şöyle özetledi:

İtiraz noktaları
"Haberleşme politikalarının, milli güvenlik ve kamu yararı gözetilerek yürütülmesi görevi Ulaştırma Bakanlığı'na verilmiştir. Bu yetkiler, Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınarak Anayasal bir kuruluş olmayan, bağımsız bir düzenleme ve denetleme kuruluna verilmek isteniyor. Bir anlamda, bakanlık üstü imparatorluk yaratılıyor.

Genel haberleşme maksadı ile telekomünikasyon şebekesi kurulması ya da işletme izni verilmesi yetkisi Ulaştırma Bakanlığı'nındır. Oysa, taslak metinde, benzeri AB ülkelerinde bile olmayan tarzda Ulaştırma Bakanlığı'nın varlık sebebi ortadan kaldırılıyor. Bu yaklaşım Anayasa'nın 114. maddesine tamamen aykırıdır. O zaman seçimlerde Ulaştırma Bakanı'nın istifa etmesine gerek bile yok. Zaman zaman ABD Modeli deniyor. ABD'de telefon ve telgrafla ilgili hizmetleri, işin başında özel şirketler vermeye başlamışlar. Daha sonra kendi aralarında birlik kurup, tahrip edici rekabeti önlemişler. ABD'de bile, milli güvenlik başta olmak üzere özel nedenlerle kamulaştırma yapılabiliyor. Türkiye örneğinde de Atatürk döneminde zorunlu olarak yapılan kamulaştırmalar var. Ancak şu anda bir Atatürk çıkması mümkün olmadığı gibi o kadar güçlü bir ekonomik durum da yok.

Bu nedenle, özelleştirme ile ilgili ne getiriyorsanız gelin tartışalım diyoruz. Ama bakanlığı yok etme, AB standartlarının dışına taşma girişimlerine evet diyemeyiz."

NasIl özelleşecek?
Öksüz, Telekom'un özelleşme yöntemi hakkında şu bilgiyi verdi:

"Özelleştirmeyi düzgün yapalım. Kamu yararı ve ülke güvenliği gibi nedenlerle altın hisse uygulanmasını ben önerdim. Derviş de o zaman bu hisse yüzde 1 olsun dedi ve kabul edildi. Yabancı stratejik ortağın payının yüzde 49'u geçmemesi konusunda uzlaşıldı. Hile yoluyla hisse oranının artırılmasına da imkân verilmemeli."

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır