kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

IMF'nin umudu da ihracat


IMF, ekonomik raporunda Türkiye'nin kur avantajı ile dünya pazarındaki payını artırabileceğini belirtti. "Yılsonu enflasyon yüzde 48 olur" denildi
Dün Washington'da başlayan Bahar Toplantıları öncesinde dünya ekonomisi hakkında geleneksel raporunu yayınlayan IMF, Türkiye'de 2001 tüketici enflasyonunun yüzde 48.4'e yükseleceği, 2002 yılında ise yüzde 28.4'e gerileyeceği tahmininde bulundu.

Raporda, Türkiye'nin artan dış açık ve bankacılık sistemi sorunları nedeniyle krize girdiği belirtildi. İthalat ve ihracattaki bozulan denge, yapısal reformalardaki gecikme, siyasi belirsizlik, güvenin azalması sonucu şubat ortasında kurların serbest bırakılması zorunluluğunun ortaya çıktığı ifade edilen raporda, ekonomik durumun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

IMF raporunda şu görüşlere yer verildi:
* Türkiye'de yaşanan krizin diğer gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. Ancak yatırımcılardaki güveni azalttığı için gelişmekte olan ülkelerin borçlanma maliyetini yükseltti. Döviz çıpası rejimlerine yönelik bakışı da olumsuz yönde etkiledi.

* Yabancı yatırımcıların sonbaharda Türkiye'deki portföylerini azalttıkları düşünülüyor. Bu nedenle kriz yabancılar açısından çok zarar getirmedi.

* Kriz sonrası Türkiye'nin ithalatı düşecek, devalüasyon sonrası da rekabet gücü artığı için diğer ülkelerin ihracat pazarından bir miktar pay alabilecek.

Dünya Bankası'nın Türkiye falı (%)
20012002
GSYİH-2,64,9
TÜFE48,428,4
Cari açık/GSYİH0,40,1

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır