kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

10 milyar $ tamam


IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in, "Türkiye desteği haketti, bunu alacak" açıklamasının ardından iki kuruluştan gelecek destek şekillendi. G-7'ler hâlâ tartışıyor
Ekomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ABD temaslarının başlamasına az bir süre kala IMF'den Türkiye'ye önemli bir destek mesajı geldi. IMF'nin Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Türkiye'nin ekonomik bunalımdan çıkma yolunda attığı kararlı adımlarla uluslararası desteği hak ettiğini ve bunu alacağını söyledi. Reuters Haber Ajansı ise G-7 ve IMF kaynaklarına dayandırdığı haberinde, IMF ve Dünya Bankası'ndan alacağı yardım miktarının 10 milyar dolar olacağını, açıklamanın 24 saat içinde yapılacağını bildirdi.

EN SOMUT DESTEK
Stanley Fischer, Latin Amerika ülkelerinin Merkez Bankaları başkanları ve Maliye Bakanları'nın katılımıyla düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'den ve ekonomik porgamdan övgü ile söz etti.

Türk Hükümeti'nin IMF ile müzakere ettiği yeni ekonomik programın hemen hemen tamamlandığını ve geriye finans paketinin belirlenmesinin kaldığını belirten Fischer, Türkiye'nin ekonomik bunalımdan çıkmak için attığı adımları "kararlı" sözüyle nitelendirerek övdü. Fischer, "Devlet Bakanı Kemal Derviş ve diğer Türk yetkilileri, 1999 sonunda başlatılan istikrar ve reform paketinin sürdürülmesi ve gereken bütün önlemlerin alınması yönündeki kararlılıklarını kanıtladılar.

Bu adımlar, bankacılık sistemini yeniden yapılandıracak çok sert önlemleri ve borç durumunu hızla tersine çevirecek mali tedbirleri içeriyor. Bu önlemler, istikrarın yeniden sağlanması ve enflasyonun düşürülmesi sürecinin devamı için gerekli" dedi.

Stanley Fischer, sözlerinin Türkiye'ye ilişkin bölümünü, "Türkiye, bu krizden çıkış yolunu uzatabilirdi, ancak bunu yapmadı. Türkiye, uluslararası toplumun desteğini hak ediyor ve bunu alacak" dedi.

Almanya destek verdi Japonya hâlâ kararsız
ABD'nin başkenti Washington'da IMF ve Dünya Bankası yetkilileri ile Bahar Toplantıları kapsamında biraraya gelecek olan G-7 maliye bakanları, Türkiye'nin ekonomik durumunu ele alacak. Toplantıda Türkiye'ye verilmesi düşünülen mali destek tartışılacak. Almanya ve ABD'nin desteğini alan Türkiye için Japonya diğer ülkelerin adım atmasını bekliyor. Analistler, ülkesinde devam eden ekonomik düşüş ve mali yardım programını küçültme politikalarının, Japonya için Türkiye'ye yardım paketine katılmaktan alıkoyan sebepler olarak gösteriyor. Ancak Japonya'nın Türkiye paketine taahhüdünün küçük olması bekleniyor. Nomura Araştırma Enstitüsü'nden bir ekonomist, "Mevcut ekonomik şartlar ve Türkiye ile olan ilişkilerin düzeyi Japonya'nın yükümlülüğünü mümkün olduğunca sınırlayacak" şeklinde yorumda bulundu.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır