kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

KISA KISA KISA


Sigara hapı öldürüyor
GLAXO ilaç firması geçen yıl piyasaya sürdükleri sigarayı önleme hapı Zyban'ın ölüme yol açabilecek yan etkilerinin bulanabileceğini kabul etti. Hapın piyasaya çıktığı geçen Haziran ayından bu yana hapı kullanan 35 kişinin ölmesi üzerine tüm gözler hapı üreten firmaya çevrilmişti. Dünyanın en büyük 2'nci ilaç firması olan Glaxo'dan yapılan açıklamada "Yüzlerce uzman gözetiminde üretilen bir hap olan Zyban'ın yaşanan ölümlere neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Ancak hap ile ilgili hiçbir şüpheye yer vermemek için şimdiye kadar ürettiğimiz hapları yeniden gözden geçireceğiz" denildi.

Çay DNA'ları koruyor
Amerikalı bilimadamlarının yaptıkları son çalışma bir bardak çayın DNA'lara zarar veren genleri önlediğini ortaya çıkardı. Genetik bozulmanın kansere hatta ölüme yol açabildiğini söyleyen uzmanlar hem yeşil çayın hem de siyah çayın içerdiği yüksek miktarda antioksidantlar sayesinde kanserin önüne geçilebildiğini belirtti. Bu araştırmanın çayın DNA'lara olan direkt etkisini ortaya çıkardığını vurgulayan uzmanlar çayın yanısıra sütün de benzer faydaları olabileceğinin altını çizdi.

Uyku beyni geliştiriyor
California Üniversitesi uzmanları, özellikle hayatın ilk yıllarında alınan düzenli uykunun beyninin fonksiyonlarını güçlendirdiğini belirtti. Neron adlı tıp dergisinin son sayısında yayınlanan arştırmayı kedilerin üzerinde deneyen bilimadamları 1 hafta boyunca aynı süre uyuyan kedilerle, farklı süreler uyuyan kedilerin algılamaları arasında dağlar kadar fark olduğunu söyledi. 6 saat boyunca bir grup kedileri uyutan bilimadamları, süre bitiminde bu kedilerin aynı süreyi uykusuz geçiren kedilere göre 2 misli daha dikkatli ve akıllı olduğunu vurguladı. Beynin özellikle genç yaşlarda gelişimin tamamladığının altını çizen uzmanlar dolayısıyla bu yaşta alınan uykunun fazlasının zarar değil yarar sağladığını belirtti.

Savas Suzal

Bin yıllık Mumya bulundu
'Dünyanın damı' olarak adlandırılan Tibet'te deniz seviyesinden 5 bin metre yükseklikteki bir dağda 1000 yıl öncesine ait bir mumya bulundu. Mumyanın bulunduğu yerde bulunan 1.5 metrekarelik taştan kulubede, kadının Budizm kitapları okuduğu tahmin ediliyor.

1 milyon dolarlık tazminat
Yanlışlıkla göğüsleri büyütülen Amerikalı kadın, mahkeme kararıyla 1 milyon dolar tazminat kazandı. Cildini gerdirmek için ameliyata alınan kadının yanlışlıkla göğüsleri büyütülünce hastane, 1 milyon dolar tazminat ödemek durumunda kaldı.

Çin'de hırsızlara ölüm cezası
Çin'de ABD'li bir diplomatı soyan iki hırsız, mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. Hırsızların üç ay içinde silahlı 10 soygun düzenleyen bir çetenin üyesi oldukları anlaşıldı. Çin'de Nisan ayı içinde 400 suçlu idam edildi.

Kuşların atası sürüngenler
Araştırmacılar yeni ortaya çıkarılan tüylü bir dinozora ait 130 milyon yıllık fosili, kuşların çok eski sürüngenlerden evrimleştiği teorisine kanıt olarak değerlendiriyor. 'Nature' (Doğa) dergisinde konuyla ilgili bir makaleleri yayımlanan, Çin'den ödünç alınan fosilin sergilendiği New York'taki Amerikan Doğal Tarih Müzesi paleontologları, genç dinozorun iskeletinin kaplı olduğu tüylerin uçmak için değil, ısınmak için olduğuna ve kuşların da dinozorlardan evrimleştiğine inanıyorlar. Grubun başkanı Dr Mark Norell açıklamasında, fosilin, uzun kuyruklu bir ördek büyüklüğünde olduğunu belirtti.

Kabineye kadın kokusu
Japonya'da parlamentoda çoğunluğun oyunu alarak başbakan seçilen Junichiro Koizumi kabinesini açıkladı. İstifa eden Yoshiro Mori'nin yerine seçilen Koizumi (59), Dışişleri Bakanlığı'na ilk kez bir kadını, Maiko Tanaka'yı getirdi. Tanaka'nın yanısıra adalet, eğitim, kültür, spor ve çevre bakanlıklarına da kadın atandı. Koizumi, 5 kadın bakanla bir rekor kırdı. 1993 yılındaki hükümette 3 kadın bakan yer aldı.

Etiyopya uçağı Sudan'a kaçırıldı
İçinde 50 kişi bulunan bir Etiyopya uçağı dün 9 hava korsanı tarafından Sudan'ın başkenti Hartum'a kaçırıldı. Sudan devlet televizyonu, uçağın Hartum havaalanına indiğini duyururken, uçağı Etiyopya'daki Addis Ababa Üniversitesi'nden 9 öğrencinin kaçırdığını bildirdi. Televizyonun haberinde korsanların Amerikalı ve İngiliz diplomatlarla görüşme talebinde bulundukları belirtildi.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır