kapat
27.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Mr. Gaf yine açtı ağzını...


BUSH: Çin Tayvan'a saldırırsa karşısında bizi bulur. Çin bunu çok iyi anlasın.
RICE Başkan öyle demek istemedi. Politikada değişiklik yok
PEKİN Bush ülkesini kötü bir yola itiyor. Hatasını düzeltsin

Gaflarıyla ünlü Amerika Başkanı yine bir konuştu, pir konuştu. ABC Televizyonu'nun ünlü anchormani Charlie Gibson'un "Good Morning America" adlı programına çıkan Bush, canlı yayında 100 günlük icraatlarını anlattı.

Ancak programdaki konuşmasıyla ülkesini Çin'le yeni bir krizin eşiğine getirdi. Gibson, Bush'a "Çin, Tayvan'a saldırırsa, ABD Tayvan'ın yardımına gidecek mi?" diye sordu. Bush, "Evet, gideceğiz. Çinliler bunu çok iyi anlamalı" diye cevap verdi. Gibson, soruyu bir adım ileri götürdü ve "Askeri yardım da bir seçenek mi?" diye sordu. Bush, "Tayvan'ın kendini savunması için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

"POLİTİKA DEĞİŞMİYOR"
ABC'nin anchormani bile bu cevap karşısında 1-2 saniye durakladı. Başkan'ın bu cevabı önce danışmanlarında sonra da Pekin'de soğuk duş etkisi yaptı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, ropörtajdan hemen sonra Başkan'ın hatasını düzeltmek için bir basın toplantısı yaptı.

Rice, "Amerika, Tayvan'da barışın sağlanması için kendini sorumlu tutmaktadır. Bush'un yorumu da ABD'nin bu sorumluluğu nasıl ciddiye aldığını göstermektedir. Tayvan'ın güvende olması, ABD ile Çin arasındaki diyaloğun devamını sağlar. Politikamızda bir değişiklik yok" dedi. Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Beyaz Saray'a "Bu tip sözlerin dozunu azaltın" uyarısı yaptı. Pekin yönetimi ise Amerika'dan "hatasını düzeltmesinde" ısrar ediyor.

"İÇ İŞLERİMİZE KARIŞMAYIN"
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhang Qiyue, yaptığı açıklamada "Bush, ülkesini çok tehlikeli bir yola itiyor. Bush'un sözlerinden derinden kaygı duyuyoruz. Tayvan, Çin'in bir parçasıdır. Başka bir devletin koruması altındaki bir yer değil. Washington hatasını düzeltsin. ABD, Çin'in iç işlerine karışmayı bıraksın" dedi. Çin medyasında da Bush'un kullandığı "Ne gerekiyorsa" kelimesi, "ABD, Tayvan'ı korumak için nükleer silah dahi kullanır" yorumuna neden oldu.

"Babamı hiç aramadım" yalanı
Çin'le yaşanan EP-3 krizi sırasında ABD basınında "Başkan, ne yapması gerektiği konusunda eski başkan babası George Bush'a başvurdu" şeklinde haberler çıkıyordu. ABC sunucusu da Başkan'a babasını arayıp aramadığını sordu. Cevap, "Hayır. Babamla Çin krizini tartışmam, kabinemizin krizi çözmesinden sonraki bir zamana rastlar" oldu. Yayın sonunda Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer ABC'nin Haber Müdürü'nü aradı. Sözcü, Bush'un isteği üzerine telefon ettiğini açıkladı ve şöyle devam etti: Başkan kriz boyunca babasına danıştığını söylememi istedi. Krizde baba-oğul birçok kez telefonda konuştu... ABC, Başkan'ın bu "düzeltme" haberini dün internet sitesinde yayınladı.

"100 günde çok yol katettim"
Başkan Bush 100 günlük icraatını şu basit sözlerle dile getirdi: Harika gidiyorum... Anketlere göre halkın yüzde 62'si Başkan'dan memnundu. Başkan da bunu dile getirdi. Başkan şöyle devam etti: Oval Ofis'teki işimden çok memnunum. Yardımcım Dick Cheney ile birlikte mükemmel bir ekiple çalışıyorum... Bush, ABC dışında 100 günlük icraatını kısa bir süre önce NBC Televizyonu'nda anlattı. O ropörtajda da "çocuklar gibi şen" olan Bush, "100 gün önce başladığım yerden çok daha tecrübeliyim. Çünkü çok önemli, ilginç konularla uğraşmak zorunda kaldık. Çin ve Ortadoğu gibi" diye konuştu. Bush'un ciddi dış politika konularını bu kadar hafif görmesi ise tepki topladı.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır