kapat
25.04.2001
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarý Sayfalar
Ýstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arþiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Arjantin krize bir adým daha yaklaþtý


Menem'in "devalüasyon" uyarýsýyla karýþan Arjantin'den para çýkýþý baþladý. Süper Bakan Cavallo'nun yatýþtýrýcý açýklamalarýna raðmen ülkenin risk puaný Türkiye'yi geçti
Türkiye'nin ekonomik açýdan "kader arkadaþý" olan Arjantin'deki paniðin neden olduðu kriz derinleþiyor. Göreve geldiði günden bu yana "Biz bu krizi iç kaynaklarýmýzý kullanarak aþarýz" diyen "Süper Bakan" Domingo Cavallo, dün önemli bir darbe daha aldý. Hafta sonunda eski Devlet Baþkaný Carlos Menem'in "Cavallo'nun nihai hedefi devalüasyon. Yatýrýmcýlara dolar almalarýný öneriyorum" demesinin ardýndan baþlayan panik nedeniyle, Hazine'nin dün yapmayý planladýðý 750 milyon dolarlýk iç borç ihalesi iptal edildi. Bu nedenle piyasalarda konkordato söylentileri baþladý.

Mer Val ve Wall Street'te yatýrýmcýlar, Arjantin þirketlerinin hisse senetlerini, menkul kýymetlerini ve Hazine tahvillerini elden çýkarmaya baþladý. Ülkedeki küçük yatýrýmcýlar da ellerindeki yatýrým araçlarýný dolar ile deðiþtirmeye baþladý.

Mer Val dünü yüzde 2.05 deðer kaybýyla kapatýrken, ülkede yaþanan nakit çýkýþý Türkiye'nin kasým krizi önceki ortamý anýmsattý.

RÝSK PUANI ÇIKTI
Arjantin hazine tahvillerinin, Amerikan hazine tahvilleriyle kýyaslanarak yatýrým profilinin ölçüldüðü ülke risk puaný 1.285 puaný aþtý. Böylece Arjantin tahvilleri Türkiye ve Rusya'nýn risk puanýndan daha istikrarsýz hale geldi.

Bu arada, Devlet Baþkaný De la Rua'nýn, yolsuzluklara göz yummakla suçladýðý Merkez Bankasý Baþkaný Pedro Pou'yu görevden almaya hazýrlandýðý belirtildi. Pou'nun yerine, ülkenin saygýn bankacýlarýndan Rogue Maccarone'nin getirilmesi bekleniyor.

'Piyasalarý ihmal ettim'
Piyasalardaki karmaþa sonrasý gözler Cavallo'ya çevrildi. Cavallo, krizin "söylentilerden kaynaklandýðýný ve yakýnda söneceðini" bildirdi. Yatýrýmcýlarý uyaran Cavallo, "Sükžneti yeniden tesis ediyoruz, durum tamamen kontrolümüz altýnda. Direkt yatýrým için çabalarken, piyasalarý ihmal ettiðimi kabul ediyorum. Bundan sonra biraz da bu alana yoðunlaþmam gerekecek" dedi. Devlet Baþkaný Fernando de la Rua'nýn "ABD'nin yardýmý düþünebileceði" sözleri ise kafalarý karýþtýrdý. Cavallo, göreve geldiði günden itibaren dýþ kaynak istemediðini vurgulamýþtý. Bu açýklama, "Devlet Baþkaný ile Cavallo arasýnda görüþ ayrýlýðý olabileceði" þeklinde deðerlendirildi.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

Ýnternet Haber Portallarý
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr