|
|
|
Evde dijital sinema keyfi
Park sorunu yok, yer gösterici yok, önünüzde oturan iri yarı adam yüzünden filmi görememe derdi yok. Ev eğlencesine sinemanın büyüsü karıştı
Eğer yüklüce bir paraya kıymayı göze alırsanız evinizde bir teknoloji cenneti oluşturabilirsiniz. Özellikle ev sineması ve gelişmiş ses sistemleri konularında piyasada yeteri kadar ürün var. DVD kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Öyle ki DVD'ler her köşe başında seyyar satıcılarda bile bulunabiliyor. Seyyar satıcıdan kopya DVD ve video CD almanızı tavsiye edemeyiz ama bütçenize göre mümkün olan en konforlu şekilde izlemenizi tavsiye edebiliriz.
Eve ses sistemi ve ev sineması kurmak için ürün sağlayan firmaların başlıcaları arasında Philips, Panasonic ve Beko sayılabilir. Bunlardan Philips çeşit açısından en zengin olanı.
GENİŞ EKRAN OLAYI
Ev sinemasındaki büyüleyici unsurların başında geniş ekranlı TV formatı geliyor. Alışılagelmiş 4'e 3 oranlı ekran yerine 16'ya 9 oranlı geniş ekran televizyonlar doğal görüşe daha uygun ve göz için uzağı seyretmeyi kolaylaştırıyor. Zaten sinemada en başından beri filmlerin çoğu bu formatta çekiliyor. Hatta birçok TV yayınında bu etkili ve gerçekçi format kullanılmaya başlandı. Ekranda hareket eden nesnelerin gözün kolay farkedemediği titremelerinin önüne geçilmesi de çok önemli bir ayrıntı. Farkında olmasak da sinirlerimizi bozan bu titreşimler şimdi dijital doğal hareket teknolojisiyle yumuşatılıyor. Bu teknolojide ekranda hareket eden nesnelerin hızları otomatik olarak tahmin ediliyor, akıcı görüntü için fazladan görüntü kareleri ekleniyor.
SURROUND SİSTEM
Elbette iyi bir ses sistemi de ev sinemasının ayrılmaz bir parçası. İyi görüntüyü tamamlayan en iyi unsur 'surround' ses sistemi. Her taraftan etrafınızı kuşatan güçlü ve gerçekçi ses olan surround sistem ancak birkaç tane hoparlörle sağlanabiliyor. Ekranın yanlarına konan birer hoparlörün yanı sıra arka sağ ve sola da birer tane konuluyor. Tam arkanıza da subwoofer denilen bas sesler için özel hoparlör konuluyor. Böylece kendinizi filmin tam ortasında hissedebiliyorsunuz. Philips'in ev sineması sisteminde EasyLink adlı bir bağlantı kullanılıyor. Bu sayede televizyon, VCD ve DVD aralarında bağlantı kurabiliyor. Tek bir uzaktan kumanda aygıtıyla hepsini birden yönetebiliyorsunuz.
İdeal ses ve görüntü için
En ideal ses için 20-30 metrekarelik bir odada, televizyonun tam karşısına bir kanepe koyup öndeki hoparlörleri televizyonun iki yanına arkadakileri de kanepenin bir metre kadar uzağında iki yanına birazcık arkaya koymak gerek. Subwoofer (bas hoparlörü) aslında herhangi bir yerde olabilir ama tam arkada ortada olması hem gözden uzak hem de rahat duyulabilir olduğu için en iyi çözüm. Yankıyı azaltan halı ve perde gibi unsurlar yararlı ama odanın çok eşya ile dolu olmasının sesi fazla emdiği için zararı var. Görüntü sistemi için geniş ekran televizyon, plazma monitör veya LCD projeksiyon kullanılabilir. İyi görüntü sağladığı ve TV alıcısı olarak da kullanılabildiği için geniş ekran televizyonlar projeksiyon cihazlarından daha fazla tercih ediliyor. Plazma monitörler ise son derece pahalı ve kolay bulunmuyor. Fuarlarda bile sadece bazı büyük firmalar dekorasyon unsuru olarak plazma monitör kullanabiliyor.
Fiyatlar ne alemde
DVD aygıtlarının fiyatları özelliklerine göre 350 ile 500 milyon arasında değişiyor. Geniş ekran televizyonların fiyatları her markada 1 milyar lira civarında. Project TV tabir edilen komple sistemler ise 3 milyarı geçiyor. En bilinen markalar Philips, Panasonic, Beko ve Arçelik.
MUAMMER ÖZDEMİR
|
|
|
|