|
|
 |
| |
|
DYP'de Menderes mutluluğu
Çiller, "milyonların sevgilisi Menderes'in DYP'ye katılmasından herkesin ders almasını" istedi, "İktidara yürüyoruz" dedi
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, soyadı sayesinde milliyetçi-muhafazakar seçmen tabanını partisine çekme konusunda büyük umut bağladığı Adnan Menderes'in oğlu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Aydın Menderes'i dün nihayet saflarına kattı.
Menderes, FP Ankara eski milletvekili Ahmet Bilge ile birlikte, Ankara'da toplanan DYP Temsilciler Meclisi (TM) toplantısında, görkemli bir törenle bu partiye geçti. Çiller, gövde gösterisine dönüştürdüğü toplantıda yaptığı konuşmada, hükümet ortaklarına yüklendi. Başbakan Bülent Ecevit için "Acıların Başbakanı" benzetmesi yapan Çiller, "Sayın Ecevit 1970'lerde yoklukların, 2000'li yıllarda da yoksullukların Başbakanı olmuştur. Sayın Ecevit bunun bitmesini istiyorsanız, çekilin gidin, çekilin ki demokrasinin önü açılsın, seçime gidelim" dedi. Çiller, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in önceki gün açıkladığı Ekonomik Program'ı da şöyle değerlendirdi: "Bir Derviş gelecek sihirli değneğiyle vuracak her şey iyi olacaktı. Hakka mucize olacak, Bahçeli de konuşmaya başlayacaktı. Ulusal Program nihayet açıklandı. Umutlara kar yağdı, eğer temenniler değilse, büyüklere masal okudular. Bu programda millet adına bir şey bulunamadı. Sayın Derviş muradına erdi, bir program çıkarttı ama, bu millet daha çok umutsuzluk içine girdi."
"KIRATIN NAL SESLERİ"
Çiller, Menderes'in DYP'ye katılımını da "baba ocağına dönüş" olarak nitelendirdi. "Bizde nesiller değişir ama, dava değişmez" diyen Çiller, "Sayın Menderes ve arkadaşı Ahmet Bilge'ye baba ocağının en mutena yerini ve gönlümüzü açıyoruz" diye konuştu. Milyonların sevgilisi olarak lanse ettiği Menderes'in DYP'ye katılımından herkesin mesaj çıkarmasını isteyen Çiller, "İktidara yürüyen kır atın nal seslerinin destan gibi yayıldığı günleri yaşıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
MENDERES DUA EDİP GELDİ
Menderes de yaptığı teşekkür konuşmasında, "Her DYP'liyi, merhum Menderes'in oğlu ve benim kardeşlerim olarak görüyorum" dedi. Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ve asıl sorunun siyasi kilitlenme olduğunu anlatan Menderes, "Bu kilidi açacak tek parti DYP'dir" diye konuştu. DYP ve Türkiye için hayırlı çalışmalar yapabilmek amacıyla toplantıya gelmeden önce dua ettiğini söyleyen Menderes, şöyle konuştu: "3 parti şu anda Derviş'in arkasına saklanmış durumda. Peki bu millet, her şeyi ABD'de bulunan, bu ülkede şapkasını asacak bir tek çivisi bile bulunmayan Sayın Derviş'e nasıl güvenecek? Çözümün adresi DYP'dir."
ÇİLLER'E DANIŞMAN OLACAK
Menderes'in geçişiyle birlikte DYP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 84'e yükseldi. Tüzük gereği kongrede seçilmediği için parti yetkili kurullarında resmen görev alamayacak olan Menderes, yapılacak ilk kongreye kadar, Çiller'e "özel danışman" statüsünde yardımcı olacak ve DYP liderinin özel davetlisi olarak parti yetkili kurullarının toplantısına katılabilecek. Ancak Menderes'in bu kurullarda oy hakkı bulunmayacak.
Demirel gelmedi ama mesajı geldİ
* Kongre havasında geçen DYP'nin Temsilciler Meclisi toplantısı için Ankara Emniyeti yoğun güvenlik önlemleri aldı. Heyecanlı DYP'lilerin olası taşkınlıklarına karşı polis panzerleri hazır tutuldu.
* Çİller'İn kurmayları aracılığıyla davet ettiği Süleyman Demirel, DYP liderinin gövde gösterisine dönüştürdüğü toplantıya katılmamayı tercih etti. Telgraf bile göndermeyen Demirel'in kurmayları aracılığıyla Çiller'e "Hemen seçim isteğinden vazgeçme. Toparlanmaya başladınız ama, yeterli değil, küskünlerle barış" mesajı gönderdiği öğrenildi.
* DYP Lideri'nin gelmesinden önce partililere "Uzun soluklu bir koşunun hikayesi" adıyla hazırlanan bir sinevizyon gösterisi izlettirildi. Çiller'in Clinton başta olmak üzere dünya liderleriyle görüntüleri, Menderes'in cenaze töreninden bölümlerin yer aldığı gösteride, en çok alkışı Ecevit'e yönelik "yazar kasa" eylemi aldı. Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz'ın görüntülerini yuhalayan DYP'lilerin, Kemal Derviş'in görüntüsü karşısında sessiz kalması dikkat çekti.
n Menderes, eşi Ümran Hanım ve kendisiyle birlikte DYP'ye geçen eski Milletvekili Ahmet Bilge ile salona, Edip Akbayram'ın "Doğru yoldan ayrılmayan dosta bizden selam olsun" parçası eşliğinde coşkulu sevgi gösterisiyle girdi.
ÇİLLER EZİLİYORDU
* Menderes'ten yaklaşık 45 dakika sonra büyük bir gövde gösterisiyle salona giren Çiller, salonda tur atmak istedi, ancak partililerin yoğun ilgisi nedeniyle izdiham çıkınca ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Çiller, Menderes'in bulunduğu protokol bölümüne ulaşamayayacağını anlayınca, kürsüye doğru yöneldi.
* Kürsü önüne yerleştirilen rampanın üzerinde ise tam anlamıyla kargaşa yaşandı. Çiller'i ezilmekten kurtarmaya çalışan korumaları, DYP liderinin çevresindeki partilileri kollarından tutarak sağa sola "fırlatmaya" başladılar. Çıkan arbedede Çiller'in bir bayan ve iki erkek koruması da rapmadan aşağıya düştü.
* DYP Lideri'nin yaklaşık 1 saat süren konuşmasının bitiminde, Ankara dışından gelen partililer bir an önce yola çıkmak için salonu terk etmeye başladılar. Bu nedenle, DYP'ye "görkemli bir törenle" girmek isteyen Menderes, büyük ölçüde boşalmış tribünlere hitap etmek zorunda kalınca konuşmasını kısa tuttu.
CEVHERİ İLE KUCAKLAŞTI
* Çİller, son kongrede muhalifleri destekleyerek kendisiyle ipleri koparma noktasına gelen Şanlıurfa Milletvekili Necmettin Cevheri ile de ilk kez dünkü törende bir araya geldi. Çiller, seçimde parlamento dışı kalan Nahit Menteşe ile birlikte oturan Cevheri'yle tokalaşmakla yetinmeyip, kucaklaştı.
* Çİller'İn konuşmasında hedef aldığı iktidar ortakları, "Başbakanlık evinden huzur evine" gibi pankartlarla da istifaya davet edildi.
Şebnem HOŞGÖR
|
|
 |
|