kapat
16.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Yazarlar
 

Deme öyle Beyaz!


Sevgili Beyaz, vergi rekortmeni olarak Türk insanından kocaman bir "bravo" aldın. Tebrik ederiz.
2000 yılında 2 trilyon lira para kazandığını beyan etmişsin. Bu kazanç üzerinden 895 milyar lira vergi ödemen gerekiyor. Bu miktarın da 389 milyar lirasını ödemişsin. Geriye kalmış 500 milyar lira. Bunu da ödeyeceksin.

Vergi kaçırmanın bir marifet sayıldığı ülkede vergisini ödeyenler sadece dürüst olduğu için prim yapan politikacılara benziyor. Hikayeni herkes dinlemek istiyor. Reytingin daha da artıyor.

Ama sana mikrofon uzatanlara söylediğin bir kaç cümle var ki, bu ülkedeki genel bir hastalığı meşrulaştırıyor. Diyorsun ki; Ben şu anda verdiğim verginin çok da fazla doğru dürüst yerlere gideceğine inanmıyorum. İnşallah gider tabii ki... Eğer gitmediğini görürsem seneye vergi vermem. Direk gider halkın cebine üç beş koyarım"

Sevgili Beyaz, Robin Hood devri bitti!
Bu söylediklerinin üzerine bir kez daha düşün. Vergi vermenin bireylere sevimli gelmediği bir gerçek. Bu yüzden yasalar hangi kazançlardan ne kadar vergi alınacağını önceden belirlemiş.

Vergini ödeyerek bu toplumda herkesten çok bağırma hakkına sahip oldun. Her gün bu sayfalarda bazı kesimleri temsil ettiği için görüşlerine yer verdiğimiz pek çok insandan daha çok hakkın var konuşmaya. Çık, vergini yol su, elektrik olarak topluma geri döndürmeyen politikacıları, bürokratları eleştir. Ama "vergimi ödemem" deme lüksün yok. Kazanıyorsan vereceksin. "Vermem" dediğinde kötü örnek oluyorsun. Kazanıp da vermediğinde ise suç işlemiş olursun. Anlıyoruz "diğerleri gibi ben de kazançlarımı gizleyebilirim" demek istiyorsun. Ama mesajın yanlış. Bu toplum, kazananlardan sadaka değil, vergi ödemelerini bekliyor. Sen bunu başardın ve topluma olan borcunu ödeyebildiğini ispat ettin. Devam et Beyaz... Vergini kötü kullananlara bir mesaj vermek istiyorsan bu sayfalarda da büyük avansın olduğunu unutma.

Yavuz SEMERCİ

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır