kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Gazi Erçel hesap verecek


Başsavcı Kanadoğlu, Başbakanlığa başvuruda bulunarak, Erçel hakkında soruşturma izni istedi. Ecevit de ön incelemeyi yapmak üzere müfettişlerin görevlendirilmesine onay verdi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, dalgalı kura geçilmeden önce şahsi birikimi olan parayı dolara çevirip büyük kar elde eden ve döviz rezervinden de yaklaşık 4 milyar doları eski kur üzerinden bankalara satan Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel hakkında soruşturma başlatılması için harekete geçti.

Başbakanlık'a resmi yazı ile başvuran Kanadoğlu, Erçel'e yönelik iddialar hakkında Başbakanlık tarafından herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Kanadoğlu 'suç duyurusu' anlamına gelen başvurusunda, Başbakanlığın Gazi Erçel hakkında soruşturma izni verip vermeyeceği konusunda da bilgi istedi.

İDDİALAR NEDİR?
4483 sayılı Memurların ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmaları Hakkındaki Kanun'a göre, Merkez Bankası Başkanı hakkında soruşturma başlatılabilmesi için Başbakanlık'ın izni gerekiyor.

Başsavcı Kanadoğlu imzasıyla Başbakanlığa önceki gün gönderilen yazılı başvuruda, Erçel'in dalgalı kura geçilmeden birkaç gün önce Halk Bankası'ndaki şahsi hesabında bulunan parayı dolara çevirdiği, dalgalı kura geçiş konusunda yakınlarını da bilgilendirdiği ve Merkez Bankası rezervindeki yaklaşık 4 milyar doların dalgalı kura geçiş tarihinden 2 gün önce eski kur üzerinden bankalara sattığı iddialarına yer verildi.

Erçel'i, gizli devlet bilgilerini açıklamak ve bu bilgileri kendi menfaati doğrultusunda kullanmakla suçlayan Başsavcı Kanadoğlu, Erçel'in bu yolla görevini kötüye kullandığı iddiasında da bulundu.

ECEVİT ONAYLADI
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Gazi Erçel hakkındaki iddialarla ilgili talebi üzerine "ön inceleme" izni vererek, bu incelemeyi yapmak üzere Başbakanlık müfettişlerinin görevlendirilmesini onayladı.

Konuya ilişkin olarak Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 11 Nisan 2001 tarihli talebi üzerine dalgalı kura geçişten önceki günlerde, önceden talepte bulunan bankalara yaklaşık 4 milyar doları eski kur üzerinden sattığı ve şahsi birikimini dolara çevirttiği iddiaları hakkında 4483 sayılı yasa uyarınca 12 Nisan 2001 günü ön inceleme izni verilerek, konunun ön incelemesini yapmak üzere Başbakanlık Müfettişlerinin görevlendirilmesi Sayın Başbakan tarafından onaylanmıştır."

GÖREVİ SUİİSTİMAL
BAŞBAKANLIK tarafından verilen bu izinle, 4483 sayılı Kanun'un hükümlerine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Erçel hakkında soruşturma başlatılabilecek.

Dava açılmasına karar verilirse Erçel üst düzey kamu yöneticisi olması nedeniyle "görevi kötüye kullanma" suçundan Yargıtay'da yargılanacak.

Bazı ANAP milletvekilleri de Erçel hakkında soruşturma açılması için başvuruda bulundu. ANAP Milletvekili Sühan Özkan ve ANAP İzmir Milletvekili Suha Tanık, dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak Erçel hakkında suç duyurusunda bulundular.

ANAP'TAN SERT TEPKİ
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım da, Erçel'e tepki göstererek, ekonominin emanet edildiği bir bürokratın kendi çıkarını düşünecek bir tasarrufta bulunmasının "talihsizlik olduğunu" söyledi.

Bu tür insanların o mevkilere taşınmasının yanlış olduğu kaydeden Yıldırım, "Bu konuda yapılabilecek ne varsa bir an önce yapılması toplumun beklentisidir. Ekonomik sıkıntıların sadece toplumun bir tek kesimine yansıtılması sözkonusu olamaz. Paylaşımın hem nimette hem külfette olması lazım. Artık hata yapma şansımız kalmadı çünkü deniz bitti" diye konuştu.

Gazi Erçel hakkında suç duyurusunda bulunanlar bu kadarla da kalmadı. Ankara Barosu'ndan iki avukat da Gazi Erçel hakkında, 'görevini kötüye kullandığı' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Avukat Fazıl Güleken ve Ali Aslan Yıldırım, hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdiler.

ERÇEL KUR FARKINI BAĞIŞLADI
Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, Halk Bankası'ndaki 52 milyar liralık hesabının dövize çevrilmesi sonucunda ortaya çıkan 31 milyar liralık gelir farkını, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)'ne bağışladı.

Erçel açıklamasında, "Türkiye Halk Bankası'nda bulunan hesabımın dövize çevrilmesi sonucunda ortaya çıkan ve bankaca hesaplanan 31 milyar Türk Lirası, tarafımdan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlanmıştır" dedi. Ancak ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, dernek üyelerinin bu paranın kabul edilmemesi için kendilerine dün gün boyu uyarıda bulunduğunu vurgulayarak, henüz böyle bir paranın kendilerine ulaşmadığını belirtti. Erçel ise kanıt olarak derneğin, Yapı Kredi Bankası Etiler şubesi 2408 No'lu hesabına 31 milyar lira yatırdığını söyleyerek, dekontu gösteriyor.

Ersin BAL

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır