kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

İşte rekortmenler


İstanbul'un 2000 yılı Gelir Vergisi rekortmeni, Sabancı Holding'in genç yöneticisi Demir Sabancı oldu. Rekortmenlerin ödeyeceği verginin yarı yarıya düşmesi ve ilk beşte dört bayanın yer alması dikkat çekti
İstanbul'un 2000 yılı Gelir Vergisi rekortmenleri açıklandı. Rekortmen Sabancı'dan çıktı. İlk yüz vergi mükellefi arasında birinciliği 5 trilyon 963 milyar liralık gelirine karşılık 2 trilyon 667 milyar tahakkuk eden vergi ile Demir Sabancı aldı. Geçen sene ikinci olan genç Sabancı, 30 yaşında. Sabancı'yı Koç Ailesi'nden 3 kadın izledi. 2 trilyon 325 milyarla Sevgi Gönül ikinci, 2 trilyon 320 milyarla Semahat Arsel üçüncü oldu. Rahatsızlığı nedeniyle uzun zamandır iş dünyasından uzak olan Suna Kıraç ise 1 trilyon 605 milyar lira ile dördüncü sırada yer aldı.

11 KATRİLYON TOPLANDI
İstanbul Defterdarlığı, 2000 yılında 11 katrilyon liralık vergi tahsilatı gerçekleştirdi. Bu tutar Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 43'ünü oluşturuyor. Bu yılın ilk üç ayında ise 2 katrilyon 987 trilyon vergi tahsil edildi.

Ancak bu yıl dikkati çeken konuların başında vergi miktarlarının geçen yıla oranla neredeyse yarı yarıya düşüş gösterdiği oldu. Geçen yıl 4.2 trilyonla ikinci sırada yer alan Demir Sabancı, bu yıl birinci olmasına rağmen ödeyeceği vergi 2.6 trilyona düştü. Geçen yıl 6.2 trilyon lira vergi ile birinci olan ve geçtiğimiz günlerde vefat eden Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şahenk ise 1 trilyon 71.6 milyar lira ile 9'uncu sıraya geriledi.

GENÇLER ÖNE ÇIKTI
Babalar gerilerde: Geçtiğimiz yıllarda listenin üst sıralarında yer alan birinci kuşak işadamları, yerlerini genç kuşağa bıraktı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, 344.4 milyarla 70'inci, kardeşi Erol Sabancı ise 878.1 milyarla 60'ıncı olurken, Demir, Dilek, Sevil, Mehmet, Ömer ve Ali Sabancı ile Emine Kamışlı, Suzan Sabancı Dinçer ve Çiğdem Sabancı Bilen, Sabancı Ailesi'nin ikinci kuşağı olarak ilk yirmi içinde yer aldılar. Aynı şekilde geçen yıl 60'ıncı olan Ülker'in patronu Sabri Ülker'in yerini de, veliaht Murat Ülker aldı.

Sanatçılar atakta: İlk yüze giren sanatçıların üst sıralarda yer alması dikkat çekti. Geçen yıl 301.9 milyar lira ile 74'üncü olan komedyen Beyazıt Öztürk büyük bir sıçrama yaparak 16'ıncı sıraya, Hülya Avşar 766.5 milyarla 22'inci sıraya, İbrahim Tatlıses ise 393.8 milyarla 59'uncu sıraya yükseldi. Sanatçıların, işadamlarının aksine gelirlerini artırdıkları gözlerden kaçmadı.

Onlar yine rekortmen: Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Doğuş Holding'in patronu Ayhan Şahenk yine rekortmenler arasında yer aldı. Şahenk, 1 trilyon 71.6 milyarla 9'uncu oldu. Genelev işletmeciliği ve gayrimenkulleri ile yıllardır ilk yüz içinde yer alan Matild Manukyan da, 365.7 milyarla listede 67'inciliği göğüsledi. Sabancılar ağırlıkta: İlk 100 arasında bu yıl Sabancı Ailesi'nden 17 kişi yer aldı. Buna karşılık Koç Ailesi'ni bu yıl sadece Semahat Arsel, Sevgi Gönül ve Suna Kıraç temsil etti.

MAAŞ ZENGİNLERİ
Ücretliler: Listede gelirini 'ücretli' diye beyan eden iki kişi dikkat çekti. Dördüncü sıradaki Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Suna Kıraç, 3.5 trilyonluk ücret gelirine karşılık 1.6 trilyon, Global Menkul Değerler'in kurucusu ve yöneticisi Mehmet Kutman 654.4 milyarlık gelirine karşılık 289.6 milyar vergi ödeyecek.

Giremediler: Geçen yıl listenin üst sıralarında yer alan Rumeli Holding'in kurucusu Kemal Uzan, Fenerbahçe Kulübü eski başkanlarından Vefa Küçük, Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak ve Aydın Doğan bu yıl ilk yüzde yer almadı.

Futbolcular yine yok: Her transfer döneminde aldıkları trilyonlarca transfer parası nedeniyle defterdarlığın da yakın takibinde olan alan futbolcular, bu yıl da vergi rekortmenleri listesinde yoktu.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır