kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Para bumerang gibi


Merkez Bankası krizden beri 5 katrilyon lira para bastı, ama piyasaya sadece 700 trilyon lirası çıktı
Merkez Bankası parayı geri çekmese, bugün gecelik faizler hızla düşecek. Çünkü Merkez'in bilançosu bize 19 Şubat'tan beri yaklaşık 5 katrilyon lira para basıldığını gösteriyor. Bilanço, aynı zamanda Merkez Bankası'nın yarattığı paranın neredeyse tamamını geri çektiğini, piyasaya 9 Mart itibariyle sadece 600 trilyonluk bir fazlalık bıraktığını da ortaya koyuyor.

Para yaratıldığını gösteren kalem, Merkez Bankası parası. Rakam 19 Şubat'ta 2.8 katrilyonken, 9 Mart'ta eksi 2 katrilyona kadar gerilemiş. Tutar eksiye doğru arttıkça, Merkez Bankası'nın yarattığı para tutarı yükseliyor. Piyasadaki likiditeyi gösteren ise rezerv para. Aynı dönemdeki artış sadece 700 trilyon lira.

ENFLASYON KORKUSU
Merkez Bankası'nın bumerang gibi parayı yaratıp sonra geri çekme hareketinin nedeni, kamu bankalarını rahatlatma operasyonu. Bu operasyon 21 Şubat'ta sistemi tıkayan kamu bankalarının piyasadan el çekmesi için başlatıldı. Kamu bankaları Hazine'den aldığı tahvilleri Merkez Bankası'na veriyor. Merkez Bankası para basıp kamu bankalarına TL borç veriyor. Kamu bankaları diğer bankalardan aldıkları borcu geri ödüyor. Bankalar da bu paraları dönüp Merkez Bankası'na borç veriyor. Böylece fazla para sterilize ediliyor.

Merkez Bankası'nın yarattığı paranın büyük kısmı da döviz satışı ile geri çekilmiş durumda.

Bilanço, kamu bankalarını rahatlatma operasyonu sırasında öne sürülen "Merkez Bankası para basacak, hiperenflasyon yaratacak" tezinin henüz doğru olmadığını da gösteriyor.

POZİSYON SIFIRLANDI
Bu arada Merkez Bankası'nın 1997 başından beri taşıdığı döviz pozisyon fazlası da sıfırlandı. Kasım krizinin hemen öncesinde 8.7 milyar dolarlık artı pozisyona geçen Merkez Bankası, iki krizde yıllardır biriktirdiği dolarları geri satmak zorunda kaldı. 10 Mart itibariyle döviz pozisyonu 100 milyon doların da altına indi.

NADİN TAŞCIOĞLU

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır