|
|
|
Biranın ufku açıldı
Havalar ısınmaya başladıkça bira gündeme geliyor. Ama birayı bir yaz içeceği olmaya hapsetmek hiç doğru değil. Birayla kokteyller, yemekler, hatta tatlılar bile yapabilirsiniz...
Bahar geldi, havalar ısındı... Hatta o kadar ısındı ki çoğumuzun canı buz gibi bir bira bile çekmeye başladı... Zaten nedense bira daha çok sıcaklar bastırınca akla gelir, iyi soğutulmuş bir bira serinletici olduğundan sıcaklarda imdada yetişir. Ama bence bu işte biraz haksızlık da var. Zira Türkiye'de her ne kadar biraya alkollü bir meşrubat gibi baksak da bira birçok ülkede neredeyse şarap gibi, seçkin bir kültür içkisi. Yemeğe göre farklı farklı biralar seçiliyor, kimi yemekler birayla pişiriliyor, hatta birayla tatlılar bile hazırlanıyor. Biralı kokteyller de işin bir başka yönü...
HALK İÇKİSİ
İşte sıcaklar dolayısıyla damak tadı gündemimize yeniden gelen birayla ilgili bu alışılmadık kullanım biçimlerinden birkaç örnek vermek istiyorum bu kez. İlki, dünyanın en popüler biralı kokteyli, "Black Velvet". Siyah birayla hazırlandığından ve kadifemsi yumuşaklıkta bir içimi olduğundan bu kokteyle "Siyah kadife" ismi verilmiş. Büyük hacimli bir şarap bardağını, üçte ikisi şampanya, üçte biri de siyah bira olmak üzere ağzına kadar dolduruyorsunuz. Evet, içkilerin en asili şampanya ile halk içkisi bira birbirine karışıyor. Ve tıpkı yağız bir zenciyle zarif bir İskandinav sarışınının evliliğinden doğan güzel bir melez çocuk gibi, hoş içimli, damaktan kayan, ferahlatıcı bir karışım doğuyor...
Londra'nın kibar kulüplerinden Brooks'un meşhur ettiği, İngiliz soylularını taklit etmeyi pek seven Hintli mihracelerin "Kaplan Sütü" adını verdikleri bu kokteyl, sıcak akşamüstlerinde ideal bir aperitif olabilir. Ama dikkat iki tane içerseniz, midenizde yemeğe yer kalmayabilir!
Bir de biralı tatlı tarifi verelim. Efes Pilsen'in geçtiğimiz yıl yayınladığı "Efes'le Gelen Lezzet" adlı harika kitabında yer alan Emel Başdoğan'ın bu tarifinde, tatlının sosunda Efes Dark kullanılıyor. Önce süngersi bir kek hazırlayıp, sonra onu yuvarlak biçimde porsiyonluk kesiyorsunuz. Ardından toz şeker, un, nişasta ve çok az tuza sütü yedirerek yumurta da ekleyip karıştırıyor, içine vanilya da ekleyip koyu kıvamlı bir krema elde ediyorsunuz. Bu arada Efes Dark'ın içinde biraz hazır kahveyi eritip, keki bununla ıslatıyor, üzerine kremayı koyuyor, onun da üstünden eritilmiş sıcak çikolatayı akıtarak göz okşayıcı görünümlü bir tatlı elde ediyorsunuz... Kek kahveli birayı emince, değişik ve kuvvetli bir tat yaratıyor, normalde biraz yavan gelebilecek bir kek özel bir lezzet kazanıyor.
Kısacası, bira dünyasındaki zenginlikleri keşfetmenin henüz başlarındayız. Henüz Belçika'daki gibi 400 çeşitlik bira listelerinden yemeğinize göre seçim yapabileceğiniz braserilerimiz, şampanya şişelerine konup mantarla tıpalanmış butik biralarımız yok. Yine de mevcut biralarla bile yeni lezzet varyasyonları yaratabiliriz. Bira, sadece höpürdetilerek içilen bir içki değildir!
Mehmet Yalçın
myalcin@turk.net
|
|
|
|