kapat
05.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

'Rezerv 4 milyar $ daha azalırsa tehlike büyük'


Derviş, "18 milyar dolarlık döviz rezervi 14 milyar doların altına inerse tehlike büyük. Nisan sonu kur 1 milyon 100 bin lirayı aşarsa bunalım çıkar" dedi
Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün işçi sendikaları konfederasyonları ile ikinci kez biraraya gelerek destek isterken önemli mesajlar verdi. Döviz rezervinin 18 milyar dolar olduğunu belirten Derviş, 14 milyar doların kritik eşik olduğunu açıkladı. "Türkiye 25 yılın en ağır krizini yaşıyor" diyen Derviş, şunları söyledi:

"Merkez Bankası'nın döviz rezervi 18 milyar dolar. Rezervde 14 milyar doların altına inildiğinde durum kötü olur. Şu anda bir yangın var, bu yangını el birliğiyle söndürmeliyiz. İşçi kesiminden de destek bekliyoruz."

İDDİALI DOLAR HEDEFİ
Şubat'ta enflasyon kurun üstüne gittiği için bir aşırı değerlenme olduğunu ifade eden Derviş, sözlerine şöyle devam etti:

"Şubat'ta böyle bir duruma vardık. Bir bakıma geçmiş programın zaafı da buydu. O Şubat bunalımından önceki kuru aldığınızda yüzde 15, yüzde 20 eklediğiniz zaman Şubat sonu itibariyle gerçek kur 850-900 bin civarındaydı. Nisanda baktığımızda maalesef kriz yüzünden enflasyon yüksek çıktı. Enflasyonu da Mart-Nisan olarak kümülatif yüzde 20-25 olarak düşünürsek, o zaman 900 binin üzerine Nisan sonu itibariyle kura yüzde 20-25 arası bir şey koymamız gerekir. Demek ki reel kurdan hareket edersek, Nisan sonu itibariyle 1 milyon 100 bin lira civarında bir kurun, reel dengeleri yansıttığı söylenebilir. Onun ötesi bunalımdır, büyük risktir."

NEYİN FEDAKARLIĞI?
Türk-İŞ Genel Başkanı Meral de, artık işveren kesiminin fedakârlık yapmaması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Sermaye kesmini niye bu kadar şımartıyorsunuz? Para kaçarsa kaçsın. Ne olacaksa görelim. Ülkeyi bu hale getiren biz değiliz. İşçi kesimi kaç lira alıyorsa yarı yarıya düştü. Sermayeyi kaçırmamak için işçiye yüklenirsen, canın sağolsun. Neyin fedakârlığını istiyorsunuz?"

Bunun üzerine Derviş ise "Üzgünüm. Maalesef bütün dünyada bu var. Sermayeyi kaçırırsak ülke derin bunalıma girer. Herşeye onay vermenizi beklemiyorum. Her konuda destek vermeyeceğinizi biliyorum. Durumumuzu anlayın diye söylüyorum. Ülkenin durumu bu noktada" dedi.

Derviş, önceki gün yapılan liderler zirvesinde parti genel başkanlarının kendisine "programı niye açıklamadığı" konusunda zaman baskısı yaptığını da anlatarak, programın bir an önce açıklanmasını istediklerini aktardı.

Bankalar korktu, dolar sattı
Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Nisan sonunda 1 milyon 100 bin liralık dolar kurunun makul seviye olabileceğini belirtmesinin ardından bankalararası döviz piyasasında satışlar geldi. Açıklamanın hemen ardından 1 milyon 300 bin liraya doğru tırmanan dolar fiyatı, bir anda 1 milyon 240 bin liraya indi. Sabah fiyatlar 1 milyon 240 bin liradan başladı. Merkez Bankası'nın 1 milyon 265 liradan sonuçlandırdığı 50 milyon dolarlık ihalenin ardından fiyat tırmanışa devam etti. Uzun süredir ilk kez gözlenen 50 bin liraya yakın düşüş, piyasadaki korkuyu gösterdi. Sığ piyasada, çok küçük miktardaki taleplerle hızla tırmanan döviz fiyatının, arzın artması halinde hızla inebileceği biliniyor. Bu hareket dün ilk sinyalini verdi. Krizden beri döviz piyasasındaki işlem hacmi çok geriledi. Bankaların ufak miktarlardaki talepleri arz yetersiz olduğu için fiyatları hızla tırmandırabiliyor. Piyasanın talebi Merkez Bankası'nın yaptığı "eser miktarda" satış yaptığı dolar ihaleleri ve Çarşı'dan karşılanıyor. Fiyatın nerede ve ne zaman duracağı bilinmediği için kimse dolarını satmaya yanaşmıyor.

Kamu işçilerine memurdan az zam yapılacak
Devlet Bakanı Kemal Derviş, 450 bin kamu işçisinin ücret zam talebini yüksek buldu. Toplu sözleşme görüşmelerini yürüten Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile zam taleplerini masaya yatıran Derviş, bu görüşmede, zam oranının memur maaş zammından daha az olacağını ve refah payının ücrete eklenmeyeceğini bildirdi. Hükümetin kamu işçilerine yönelik toplu sözleşme politikasını SABAH'a açıklayan Keçeciler, şöyle dedi: "450 bin işçi var, bunların ortalama çıplak ücretleri 582 milyon lira. Bu rakam, memurlarda 180 milyon lira, özel sektör işçilerinde 325 milyon lira. İşçi de fedakarlık yapacak. Öyle zam talepleri var ki, akıl alacak gibi değil. Yüzde 130 gibi zam istiyorlar. En düşük zam talebi yüzde 30 dolayında, o da çok az sendikadan gelen talep. Yüzde 130 zammı nasıl yaparsınız. Yaparsanız Türkiye iflas eder. Gerçekçi olmaları lazım. Hiç zam yapmazsanız bu yıl ücretlerindeki artış yüzde 18. Bu krizden birlikte çıkmaya çalışacağız"

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır