kapat
04.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Son yolculuğu memlekete


Doğduğu yer olan Niğde'ye düşkünlüğüyle tanınan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şahenk'in cenazesi, yarın uçakla Niğde'ye gönderilecek. Niğde halkı onu bekliyor
Bir süredir tedavi gördüğü kan kanserine yenik düşerek, önceki gün vefat eden Türk ekonomisinin duayeni, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şahenk'in cenazesi, yarın doğum yeri olan Niğde'de, Delbent Şehir Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Doğuş Holding'den yapılan açıklamaya göre, Şahenk'in cenazesi, Teşvikiye Camii'nde bugün kılınacak öğle namazının ardından Atatürk Havalimanı'ndan uçakla Niğde'ye nakledilecek. Cenaze, 5 Nisan Perşembe günü Niğde'de kılınacak öğle namazı sonrası toprağa verilecek.

'NİĞDE TV'Yİ KURUYORUZ'
AYHAN Şahenk'in vefatı, doğum yeri Niğde'de de büyük üzüntüyle karşılandı. Dünyanın en zengin ilk 200 işadamı arasında yer alan Şahenk, başarılı iş yaşamının dışında, doğum yeri Niğde'ye düşkünlüğü ve hayırseverliği ile de tanınıyordu. Şahenk, Niğde'ye düşkünlüğünü bir süre önce gittiği bu ilde, "Niğde beni yaratan anadır" sözleriyle dile getirmişti.

Aydın Doğan'la birlikte Kanal D televizyonunu kuran Şahenk'in, kanalın yayın politikasına kesinlikle karışmadığı, tek isteğinin hava raporunda Niğde'ye de yer verilmesi olduğu anlatılıyor. Niğde'ye böyle derin bir bağlılık duyan Şahenk'le ilgili anlatılan diğer anekdot da, NTV'nin alınışı ile ilgili. Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu toplantısında, bir televizyon aldıklarını açıklayan Ayhan Şahenk'in, televizyonun adını soran kurul üyelerine 'Niğde TV' diye espri yaptığı belirtiliyor.

'DEVLET ADAMI GİBİYDİ'
NİĞde Valisi Refik Arslan Öztürk ise, işadamı Şahenk'in sadece Niğde için değil, tüm Türkiye için çok büyük kayıp olduğunu söyleyerek, "Kendisi ile iki kez görüştüm. Her defasında önemli bir devlet adamı ile görüştüğüm izlenimini verdi" dedi.

Öztürk, Şahenk'in önemli bir işadamı olmasının yanı sıra gerçek bir hayırsever olduğunu, memleketi Niğde'ye okul, kütüphane gibi çok modern eğitim yatırımları yaptığını söyledi. Niğde'den kopmadığını, memleketinin suyunu her yerde aradığını ifade eden Şahenk, hemşehrilerine hep babasının "Aman oğlum, Niğde'ye sahip çıkmak lazım" sözlerini naklediyordu.

SİYASETÇİLERDEN BAŞSAĞLIĞI
Ayhan Şahenk'in ölümü üzerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan yardımcısı Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, DYP Genel başkanı Tansu Çiller başta olmak üzere pekçok siyasetçi, Ayhan Şahenk'in eşi ve çocuklarına başsağlığı dileklerini iletti.

Sakıp Sabancı/Sabancı Holding : Şimdi Ferit var
Şahenk, saygın, kendini aşmış biriydi. Türkiye'yi her zaman "1" numaraya koyardı. Bana, 'Koç, Sabancı ve Doğuş olarak otellerimizi bir şemsiye altında toplasak. Bu başlangıç olur, bir numaralı tuğla olur. Diğer alanlarda 2., 3., 4., 5. tuğlalar niçin gelmesin' dedi. Ama projelerini gerçekleştiremedi. Şimdi, projelerini gerçekleştirecek oğlu Ferit var.

Şarık Tara/ENKA Holding : İlgi alanı Türkiye
ŞarIk Tara da, uzun yıllar birlikte çalıştıkları Şahenk"in, Türk inşaat sektörünün dışa açılmasında lokomotif olduğunu söyledi. Türk inşaat sektörünün yurtdışı pazarlardaki başarısında en büyük payın Şahenk'e ait olduğunu vurgulayan Tara, Şahenk'in ülke sorunlarına ilgisini, "Biraraya geldiğimizde hep memleketi konuşurduk" dedi.

Bulvarı yaparken şantiyede yatardı
Onu, 1950'li yılların ikinci yarısında tanıdığımda Ankara'da Atatürk Bulvarı'nın yollarını yapıyordu. Hürriyet Gazetesi'nin Ankara Temsilciliği'ne yeni tayin edilmiştim.

O zamanın Ankara gazetecileri sadece siyasi haberlerle uğraşırlardı. Ankara'nın yolları, köprüleri, suyu, elektriği, polis, adliyesi hatta havası onları ilgilendirmezdi. Oysa, Ankara'da siyasetten başka haberler de vardı!..

Büronun başına geçtiğimde TBMM, siyaset, ekonomi, dışpolitika dışındaki, işte, bu başka haberlerle de ilgilenmeye başlamıştım. Bunun için genç muhabirler almış ve onları eğitiyordum. Bu çocuklardan biri bir gün bana: Bulvarın bir müteahhidi var. Adam gece gündüz işinin başında. Hatta geceleri şantiyede yatıyor, demişti. Gerçekten de öyleydi.

HAYALLERİNE ULAŞTI
Ayhan Şahenk Doğuş imparatorluğunu kolay meydana getirmemişti. 1950'li, 60'lı yılların en parlak müteahhitlerinden biri olması da tesadüf değildi. İşine bağlı, çalışkan, adam seçmesini bilen, insana değer veren bir patrondu.

Filozof bir yanı vardı. "Akil" insandı. Aklını kullanmasını biliyordu. Bu özelliklere çalışkanlık ve yaratıcılık da eklenince insan elbette hayallerini gerçekleştirebiliyor.

O, ne hayal edip hedeflediyse hemen hemen hepsini azim ve kararlılığı ile elde etti.

BANKA MERAKI
Ayhan Bey'le aynı yaştaydık. Zaman zaman karşılaştığımızda konuşurduk. Basın ve televizyona merakını biliyordum. Ama, O'nun en büyük merakı "Bankacılık"tı. Taa 1960'lı yıllarda Yapı Kredi'nin aktif ortaklarından biriydi. Bugün ise 4 bankanın sahibi!..

"Perfeksiyonist" olduğu için sahip olduğu bütün bankalar ve şirketler gerçekten mükemmel bir performans göstermişlerdir. Çalışacağı insanları iyi seçer, onları motive etmesini de bilirdi.

NİĞDE'Yİ UNUTMADI
Niğde'den fışkıran bu çalışkan büyük iş adamı onbinlerce Türk insanına ekmek kapısı yarattı. Türkiye'nin en büyük bankalarını, sigorta, otomotiv, ticaret ve finans, turizm şirketlerini, sınai kuruluşlarını kurdu, geliştirdi. Milyarlarca dolarlık varlık yarattı. Memleketini hiç unutmadı:

- Beni Niğde'de babamın anamın bulunduğu mezarlığa defnedin, dedi.

Örnek dost, örnek insan, ruhu şad olsun!..

ŞAHENK'İN ÖRNEK PROJELERİ
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şahenk, topluma ve insanlara yaptığı hayır işlerini kurumsallaştırmak amacıyla 1992 yılında kendi adını taşıyan bir vakıf kurdu. Ayhan Şahenk Vakfı, başta eğitim ve sağlık olmak üzere, spor, sanat, kültür ve çevre alanlarında birçok örnek projeye imza attı.

Vakıf, Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde okullar yaptı, birçok okulun bakım ve onarımını yaparak, araç gereç yardımında bulundu.

MUHTAÇLARA
Vakfın son hayır işlerinden biri yine bir okuldu. Darıca'da 17 Ağustos depreminde yıkılan bir okulun yerine, 9 şiddetinde depreme dayanıklı ve 2 milyon dolara mal olan 24 derslikli yeni bir okul inşa edildi.

Ayhan Şahenk Vakfı, 1997 yılında başlattığı Halk Sağlığı Programı çerçevesinde, yoksul bölgelerde yaşayan vatandaşlara gezici araçlarla, ücretsiz sağlık hizmetleri verdi.

Vakıf, Darüşşafaka Kapalı Spor Salonu'nu da hizmete sundu.

NECATİ ZİNCİRKIRAN

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır