kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Kriz günlerine özel moral yemeği


Kendini yeme-içme dünyasına adayan ve tat bilirlerin üyesi olduğu Chaine des Rotisseurs adlı dernek, geçtiğimiz hafta Ceylan Inter-Continental otelindeydi. Avokadolu sebze salatası, ıstakoz ve yaban mantarları yahnisi, tavada sülün göğsü, Bourbonlu kasırga sorbesinde oluşan mönü, bu konukları ağırlamaya değerdi
Geçen hafta bir mektup aldım. Fevkalade başarılı bir üslupla kaleme alınmış. Çeşitli vesilelere atıfta bulunarak sürekli müşterilerini lokantasına celbediyor, o kadar masum, sıcak ve samimi bir itirafla ki sizlerle paylaşmadan edemedim: "Hepimizin morale ihtiyacı olduğu şu günlerde..."

Hemen şunu eklemeliyim, doluluk oranı en yüksek otellerimizden. Dolayısı ile buradaki moral ihtiyacını iki taraflı görmek lazım...

MAHARETİN BÖYLESİ
Geçenlerde yurtdışında bir toplantıda, Türkiye'yi yakından takip eden bir dostumla konuşuyoruz. "Açıkçası söylendiği ölçüde bir krizi hakettiğinizi düşünmüyorum" diyor. Ne dersiniz? Bir özgüven problemimiz mi var yoksa, Doğulu genlerimizde mevcut "ağlama" ahvalimizin yeni bir tezahürü mü? Halinden gerçekten şikayetçi olması gerekenler neredeyse tuhaf bir tevekkülle susarken, diğerleri feryat figan...

Elbette istisnalar var, çok şükür... Geçtiğimiz hafta böyle bir akşama katıldım. Chaine des Rotisseurs adlı bir dernek var. Fransa'da nerede ise Ortaçağ'a kadar uzanan bir geçmişe sahip. Kral tarafından onurlandırılmış bir nevi aşçılar loncası. Şimdi bu dernek günümüzde hayatını yeme içme dünyasında kazanan insanlarla, tat bilirlere bir çatı halinde...

Her 40-50 günde bir belirli bir lokantada buluşup yemek yiyorlar. Sakın kimse "kriz var, ayıp değil mi," popülizmi yapmasın. Bugün bütün dünyada insanlar gastronomi alanındaki maharetlerine de bakarak otelleri değerlendiriyorlar. O bizim her sene saya saya hal olduğumuz on iki milyon turistin dışında başka bir dünya var, o dünyada da para sahibi ve sofistifikasyon arayan insanlar...

İşte bunların Türkiye'ye gelmesi, biraz da bu maharetlere bağlı. Bu sene başında Amerikan Conde Nast'ın Gold List'inde yer alan üç Türk otelinden birisi, Ceylan Intercontinental Istanbul'du. Genel Müdür Edip Soyak'ı iyi tanırım. Sakin ve kararlı adımlarla Intercontinental'i tekrar gündemin ortasına itiyor. Geçen hafta Chaine yemeğine ev sahipliği yaptığı gece otelin performansı olağanüstü idi...

Intercontinental Istanbul o gece için New Orleans temasını ele almış, müziğinden dekoruna ve nihayet mutfak kültürüne kadar. Ben bu işi buraya kadar yapabilirim dediği yer bir dünya ölçeği. Mönünün içinde yer alanları, "iddianın" ölçeğini nakletmek adına aktarıyorum.

GÖZLERDEKİ IŞIK
Cajun baharatları ile lezzetlendirilmiş bıldırcın yumurtası dolması, Beluga havyarı ile; mısır unu ile pane edilmiş istiridye, remoulade sosu ile; Louisana usulü yengeç köfteleri, ballı hardal sosu eşliğinde; tuzda marine edilmiş cod balığı, Polenta püresi ve acılı domates sosu ile; ıstakoz ve yaban mantarları yahnisi; kepekli ekmek Kuşanesi içinde tavada pişirilmiş sülün göğsü, kızartılmış zeytinli ekmek dilimleri, kaz ciğeri terin ve bal kabağı marmelatı, Türüf mantarı esansı ile hazırlanmış sos eşliğinde. Türk gastronomi dünyasının iki parlak ismi Beyti Bey ve Leyla Akçağlılar gibi salondaki herkes işi kendi yapmış gibi gururlu idi. Bu insanları turizmimiz ve ekonomimiz için bir şans olarak görüyorum. Emin olun bu krizi çabuk atlatacağız...

Ali Esad Göksel

Faks: 0212 233 18 33

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır