|
|
|
İBDA-C elebasına idam
Yasadışı İBDA-C örgütünün elebaşı Salih Mirzabeyoğlu 'anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkmak' suçundan idama mahkum oldu. 2 sanığa ise "örgüt üyeliği"nden 18'er yıl hapis cezası verildi
İstanbul 6 Nolu DGM'de görülen yasadışı İBDA-C örgütü davası dün sonuçlandı. Örgütün elebaşı Salih Mirzabeyoğlu lakaplı Salih İzzet Erdiş idam cezasına çarptırıldı. Sanıklardan Sadettin Ustaosmanoğlu ve Mehmet Fazıl Aslantürk'e ise 18'er yıl ağır hapis cezası verildi.
Duruşmaya tutuklu sanıklar Erdiş, Ustaosmaoğlu, Aslantürk ve tutuksuz sanık Mehmet Hüsnü Göktaş katıldı. Erdiş savunmasında "İBDA-C ile bir ilgim yok. Böyle bir örgüt de yok" dedi. Bu konuda bugüne kadar yaptığı savunmaların dikkate alınmadığını ileri süren Erdiş, "Bu dava, hukuk haysiyetinin ortaya konacağı bir davadır. Mahkemenizi pohpohlamak için söylemiyorum. Mahkemenizin buna ihtiyacı yoktur" şeklinde konuştu.
"LAİK OLMAMAK SUÇ DEĞİL"
Esas hakkındaki savunmasını yapan Erdiş'in avukatı Ahmet Arslan da, müvekkilinin "fikir adamı" olduğunu savunarak, "Mevcut düzeni benimsememek, laik düzenin taraftarı olmamak suç değildir" dedi. Erdiş'in örgüt lideri olduğunu gösteren bir delil ve örgüt üyeleriyle organik bir bağı bulunmadığını öne süren Arslan, "Müvekkilim bir fikir adamı ve yazardır. Basılmış 40 civarında eseri vardır. Delil diye sunulan bazı el yazıları da, basılmak üzere olan kitaplarının hazırlıklarıdır" diye konuştu.
İddianamenin ve savcının verdiği mütalaanın soyut ve varsayıma dayalı olduğunu ileri süren Arslan, Erdiş'in beraatını talep etti. Diğer sanıklar da beraatlerini istediler.
CEZA İNDİRİMİ UYGULANMADI
Mahkeme heyeti Erdiş'i, TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırdı. Yasadışı örgütün kurucusu olduğu belirtilen Erdiş'in örgütün faaliyetlerinden
dolayı sorumluluğunun göz önünde bulundurulduğu belirtilen kararda, sanık hakkında indirimi öngören TCK'nın 59. maddesinin uygulanmasına yer olmadığı vurgulandı. Mahkeme, Ustaosmanoğlu ile Aslantürk'ün de, TCK'nın 168/2. ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddeleri uyarınca "yasadışı örgüt üyesi olmak" suçundan 18'er yıl ağır hapis cezasına çarptırılmalarını kararlaştırdı. Kararda, her iki sanığın da ömür boyu kamu hizmetlerinden men edilmesi hükmü yer aldı. Göktaş hakkında "Yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek" suçundan açılan dava ise af yasası gereğince ertelendi.
Metris'te isyan çıkardı
"SALİH Mirzabeyoğlu" lakaplı Salih İzzet Erdiş, 1987'de kendi yerine Ahmet Demirci'yi askere göndermekten 10 ay hapis cezası aldı. Bu sırada, yasadışı örgüt kurmaktan tutuklanan Erdiş, konduğu Metris Cezaevi'ni karargaha çevirdi ve 1 yıl boyunca hiçbir duruşmaya çıkmadı. Nakledilmek istenen İBDA-C'liler 5 Aralık 2000'de isyan çıkardı, çok sayıda askeri rehin aldı. Çıkan çatışmalarda 54 asker yaralandı, bir binbaşı da bıçaklandı. İsyan anlaşmayla sona erdi. Jandarmanın 25 Ocak 2000'de düzenlediği operasyon sonucu İBDA-C'liler Kartal Cezaevi'ne nakledildi. Operasyon sonrasında Erdiş ve adamlarının aylardır uzattıkları saç ve sakalları da kesildi. Duruşmalara da götürülmeye başlanan Erdiş, "Fikir adamıyım. 40 tane kitap yazdım. Ortaya fikir atar çekilirim. Bıçak üretiyorum. İsteyen ekmek, isteyen insan keser. Liderim Necip Fazıl'dır. 'Kumandan' lakabı bana 'Rapor' dergisi çıkartılırken verildi. Hiçbir İBDA-C'nin lideri değilim" diye kendini savundu. Erdiş, cezaevinde intihara da kalkıştı, fakat son anda kurtarıldı.
GÜNLÜKTE SEKSÜEL ANILAR
Erdiş'in, "40 eseri" arasında "Tilki Günlüğü" adlı yasaklanmış kitabı da var. Bu kitapta kadınlarla ilişkilerini anlatan Erdiş, "İsmi Aynur olan 35 yaşlarındaki bir kadın Ercan'ı dudaklarından emerek öpüyor. Ve giderken ona 'Hadi benimle gelsene. Bak sana ne yapacağım' diye ısrar ediyor. Aynur beni çağırsa diye hayal ediyorum. Ve öbür odada neler yapacağımızı düşünüyorum" şeklinde ifadeler kullanmıştı. Erdiş, 6 cilt halinde kitaplaştırdığı günlüğünde "Çapkın Saffet"in maceralarını anlatmış ve toplu seks alemlerini kaleme almıştı.
Günlüğüne Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Çetin Emeç ve Eşref Bitlis'in öldürülmesi de not düşen Erdiş, Sivas'taki katliam için "harika" denilmişti.
|
|
|
|