*Kimler vergi numarası isteyecek: Türkiye'de kurulu bankalar, yabancı ülkelerde kurulmuş olup Türkiye'de şube açan bankalar, özel kanunla kurulan bankalar müşterilerinden VKN isteyecekler.
*Kimler vergi numarası alacaklar: Özel kişiler, şirketler, kooperatifler, döner sermayeli kuruluşlar, sigorta şirketleri, yerel yönetimlere ait iktisadi işletmeler, ÖFK'lar, vakıf, dernek, sendika, birlik ve mesleki kuruluşlara ait iktisadi işletmeler ile KİT'lere ait ticari hesaplar için VKN alınacak.
*Kredi kartları: Bankalar, kredi kartı verenler veya dağıtımına aracılık edenler de kart yenilerken VKN soracaklar.
* Havale işlemleri: Havalelerde gönderinin, havalenin sadece yurtiçine dönük olması halinde aynı zamanda alıcının VKN'si kayda geçecek. İnternet, intranet ve benzeri elektronik ortamlarda yapılan işlemler de belli bir bankadaki hesapla ilişkili olduğundan yine VKN şartı getirilecek.
*Çek-senetler: Çek karnesi verilen müşteriler ile çek kullananların tahsilat ya da takas işlemi sırasında VKN istenecek.
*Hisse senetleri: Aracı kurumlar, menkul kıymet yatırım ortaklığı ve fonları, portföy yönetim ve yatırım danışmanlığı şirketleri, gerek borsa gerekse borsa dışına yaptıkları alım satıma aracılık işlemlerinde, yatırım danışmanlığında, müşterileriyle yapacakları sözleşmelerde, her türlü gelir tahsilatı ve ödemelerinde VKN'ye yer verecekler.
*Ödünç para işlemi ve ÖFK'lar: Bir bedel karşılığı veya ipotek almak suretiyle ödünç para verenler, faktoring şirketleri, faizsiz bankacılıkta uzman özel finans kurumları da mali işlemleri VKN ile yapacak.
*Gurbetçiler: Gurbetçilerin, Türkiye'deki banka, ÖFK ve diğer mali kuruluşlardaki hesapları için VKN istenmeyecek.
* Emekli ve öğrenciler: Emeklilere yapılan maaş ödemeleri, öğrenci sınav harcı veya öğrenci kredi ödemelerinde, elektrik, su doğalgaz, telefon ve benzeri ödemelerde VKN istenmeyecek.
Okan MÜDERRİSOĞLU